Dieta pomidorowa i jej zasady:
- Dieta pomidorowa trwa: 10 dni.
- Odchudza: ok. 1,5 kg.
- Można ją powtarzać: raz w miesiącu.
- Polecana: osobom zdrowym, zwłaszcza kobietom z nadwagą lub otyłością, osobom odchudzającym się ze skłonnością do nadciśnienia.
- Niewskazana dla: dzieci, dorastającej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących, przy niektórych chorobach nerek.
- Szczególnie bogata w: potas, błonnik pokarmowy, likopen.
- Wskazówka dla mężczyzn: mężczyźni mało i średnio aktywni mogą ją stosować w takich samych proporcjach jak kobiety. Gdy są bardziej aktywni fizycznie, należy zwiększyć podane ilości o 30%.
- Dzienna dawka kalorii: około 1000 kcal.
Dieta pomidorowa – jadłospis
- Śniadanie: 260 kcal – Mała grahamka, czerwona pasta jajeczna z bazylią, kawa zbożowa.
- II Śniadanie: 140 kcal – Szklanka kefiru, kiwi.
- Obiad: 330 kcal – Ragout cielęce, herbata bez cukru.
- Podwieczorek: 200 kcal – 200 g śliwek węgierek.
- Kolacja: 100 kcal – Sałatka pomidorowa tradycyjna, woda mineralna.
- Śniadanie: 250 kcal – Kromka pumpernikla, twarożek pomidorowy, herbata bez cukru.
- Obiad: 370 kcal – Łosoś pomidorami i sałatą, herbata zielona.
- Podwieczorek: 95 kcal – Kiwi, pół banana, woda mineralna.
- Kolacja: 220 kcal – Zupa krem z pomidora i papryki.
- Śniadanie: 265 kcal – 3 kromki chrupkiego pieczywa, opakowanie serka wiejskiego light (150 g), pomidor, pół papryki, zioła świeże lub suszone, herbata bez cukru.
- II Śniadanie: 140 kcal – Jogurt owocowy z ziarnami zbóż (150 g).
- Obiad: 330 kcal – 1/3 opakowania ryżu brązowego (30 g suchego), mintaj w sosie pomidorowym, surówka z kapusty kiszonej, woda mineralna.
- Podwieczorek: 75 kcal – 2 szklanki soku pomidorowego.
- Kolacja: 200 kcal – Prosta owocowa sałatka, zielona herbata.
- Śniadanie: 280 kcal – 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 4 listki sałaty lodowej, 4 plasterki polędwicy drobiowej, pomidor.
- II Śniadanie: 100 kcal – Jogurt malinowy, zielona herbata.
- Obiad: 400 kcal – 1/3 torebki kaszy gryczanej (30 g) kurczak duszony w pomidorach, sałata z jogurtem i szczypiorkiem, pół szklanki soku jabłkowego.
- Podwieczorek: 100 kcal – Jabłko, mandarynka, woda mineralna.
- Kolacja: 130 kcal – Sałatka pomidorowa z twarogiem.
- Śniadanie: 275 kcal – Jajecznica z pomidorem, 2 kromki chrupkiego pieczywa, herbata z cytryną.
- II Śniadanie: 125 kcal – Pół opakowania małego jogurtu naturalnego, jabłko
- Obiad: 340 kcal – Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami, woda mineralna.
- Podwieczorek: 100 kcal – 180 g borówek amerykańskich.
- Kolacja: 200 kcal – Sałata z suszonymi pomidorami i kurczakiem, zielona herbata.
Dieta pomidorowa – przepisy
- pomidor;
- papryka;
- 100 g włoszczyzny;
- 2 szklanki bulionu;
- sól;
- pieprz;
- 50 g jogurtu naturalnego;
- ulubione zioła;
- pół szklanki ugotowanego makaronu domowego.
Warzywa pokrój na małe kawałki, podsmaż na oliwie. Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Zmiksuj na jednolitą masę i dopraw. Do zmiksowanej zupy dodaj jogurt i makaron.
- 150 g filetów z łososia;
- dowolna ilość sałaty;
- ogórek kwaszony;
- 2 pomidory;
- 50 g opakowania jogurtu naturalnego;
- ulubione zioła.
Łososia przypraw, owiń folią aluminiową, piecz w piekarniku. Sałatę wymieszaj z pokrojonymi pomidorami i ogórkiem.
- szklanka kapusty kiszonej;
- cebula;
- marchewka;
- łyżka oliwy z oliwek.
Kapustę pokroić, cebulkę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce. Składniki wymieszać.
- 120 g fileta z mintaja;
- 2 pomidory bez skórki;
- cebula;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- sok z cytryny;
- ulubione przyprawy.
Mintaja skrop cytryną, posyp przyprawami i obsmaż na patelni teflonowej na łyżeczce oliwy. Rybę zdejmij z patelni, a na pozostałej ze smażenia oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, następnie dorzuć do niej pomidory. Sos zmiksuj na jednolitą masę, dopraw.
- 120 g chudego twarogu;
- 2 pomidory;
- zioła prowansalskie;
- 2 listki bazylii;
- sól.
Składniki pokroić i wymieszać z przyprawami i posiekaną bazylią.
- 50 g razowego makaronu;
- 3 pomidory;
- puszka tuńczyka w sosie własnym;
- 4 oliwki;
- sól;
- pieprz;
- łyżeczka oliwy;
- sok z cytryny;
- listki bazylii lub bazylia suszona.
Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z tuńczykiem, pokrojonymi pomidorami, oliwkami oraz sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i dużej ilości bazylii.
- jajko na twardo;
- 1/3 małego jogurtu naturalnego (50 g);
- łyżeczka koncentratu pomidorowego;
- listek bazylii;
- sól;
- pieprz.
Jajko pokroić w kostkę, bazylię drobno posiekać i wymieszać z resztą składników.
- 2 jaja;
- białko;
- pomidor;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- przyprawy;
- szczypiorek.
Przygotować jajecznicę.
- 3 pomidory;
- szczypiorek;
- cebula;
- 1/3 opakowania małego jogurtu naturalnego;
- sól;
- pieprz.
Pomidora i cebulę pokroić. Składniki wymieszać.
- jabłko;
- banan;
- pomarańcza;
- kiwi;
- sok z cytryny.
Składniki pokroić i wymieszać.
- 1/3 torebki pęczaku jęczmiennego (30 g);
- 120 g chudej cielęciny np. udźca;
- łyżka koncentratu pomidorowego;
- puszka pomidorów pelati (200 g z zalewą);
- czerwona papryka;
- 5 pieczarek;
- 1/3 małej cukinii;
- ząbek czosnku;
- zioła;
- ulubione przyprawy.
Cebulkę i pieczarki pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i podduś razem. Po chwili dodaj półplastry cukinii. Dodaj pomidory i koncentrat. Podduś. Podawaj z kaszą gotowaną na sypko.
- dowolna ilość sałaty;
- cebula;
- 100 g fileta z piersi kurczaka.
Sos:
- 6 kawałków suszonych pomidorów odsączonych z oliwy (50 g);
- sok z cytryny;
- zioła.
Kurczaka ugotuj i pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, dodaj do sałaty. Suszone pomidory pokrój drobno i przygotuj sos. Wszystko wymieszaj.
- kiść pomidorków koktajlowych lub 2 małe pomidory (200 g);
- 60 g chudego twarogu (pokrusz go i posyp nim sałatkę);
- 5 czarnych lub zielonych oliwek.
Sos:
- łyżeczka oliwy;
- natka pietruszki;
- czosnek;
- sól;
- pieprz.
Pomidory i oliwki pokroić, twaróg pokruszyć. Składniki wymieszać. Zalać sosem.
- dowolna ilość sałaty;
- 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego (75 g);
- szczypior;
- dymka;
- ulubione przyprawy.
Sałatę polej jogurtem wymieszanym z przyprawami, posyp dymką i szczypiorkiem.
- 120 g piersi kurczaka;
- 2 pomidory bez skórki;
- cebula;
- 1/3 szklanki bulionu.
Filet z kurczaka obsyp przyprawami i podsmaż na patelni bez tłuszczu (wlewając na patelnię kilka łyżek wody lub bulionu). Po chwili dodaj pokrojoną cebulę. Gdy mięso będzie w połowie gotowe, dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Duś, aż mięso będzie miękkie.
Komentarze
Akurat pomidory uwielbiam, więc może wypróbuję. Przyda mi się trochę urozmaicenia w diecie. Metabolizm w końcu działa jak należy po iqgreen to teraz tylko dieta i ćwiczenia i można walczyć o te 60 kilo.