Dieta oczyszczająca a składniki odżywcze
Dieta oczyszczająca jest szczególnie bogata w witaminy A, D, E, C, K oraz z grupy B, a także wapń, potas, żelazo, błonnik. Aby uzyskać pożądane rezultaty, nie należy zapominać o zwiększonej aktywności fizycznej.
Dieta oczyszczająca 1000 kalorii – jadłospis
- Śniadanie: 250 kcal – Wiosenna kanapka, szklanka herbaty ziołowej bez cukru.
- II Śniadanie: 100 kcal – Mały banan, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
- Obiad: 375 kcal – Pomidory nadziewane, kuskus (25 g - waga suchego), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Podwieczorek: 100 kcal – Szklanka kefiru 2% (200 ml).
- Kolacja: 200 kcal – Sola pieczona w ziołach (150 g), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, kapusta kwaszona (100 g), szklanka ziołowej herbaty bez cukru.
- Śniadanie: 260 kcal – 3 łyżki crunchy naturalnych na jogurcie naturalnym bez cukru (200 ml), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- II Śniadanie: 70 kcal – Kiwi, mandarynka, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Obiad: 380 kcal – Omlet wiosenny, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
- Podwieczorek: 90 kcal – Kanapka z kromki chleba chrupkiego żytniego z liściem sałaty i plasterkiem polędwicy drobiowej, pomidor, pół papryki, szklanka herbaty bez cukru.
- Kolacja: 210 kcal – Danie orientalne, szklanka ziołowej herbaty bez cukru.
- Śniadanie: 245 kcal – Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi cykorii, plasterkiem szynki wołowej i plasterkiem polędwicy z indyka, papryka czerwona, kilka rzodkiewek, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
- II Śniadanie: 100 kcal – Szklanka soku z grejpfruta.
- Obiad: 285 kcal – Słodko-kwaśny kurczak z warzywami, ryż gotowany na sypko (25 g - waga suchego), szklanka zielonej herbaty bez cukru
- Podwieczorek: 100 kcal – Budyń waniliowy (150 ml), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
- Kolacja: 190 kcal – Paprykowa surówka z sosem koperkowym, szklanka wody mineralnej z plasterkiem cytryny.
Dieta oczyszczająca 1000 kalorii – przepisy
Posiekać 25 g tofu i łyżkę pistacji, dodać 2 łyżki siekanego szczypiorku, łyżkę ugotowanej kaszy pęczak, sól i wymieszać. Z dwóch pomidorów odciąć wierzchołki i wydrążyć, farsz posiekać drobno i połączyć z tofu, pistacjami, szczypiorkiem i kaszą. Połowę farszu wymieszać z białkiem, drugą połowę z żółtkiem i nadziać farszem pomidory, przykryć odciętymi wierzchołkami i piec w temperaturze 180°C na blasze z oliwą 30 minut.
80 g chudego twarogu wymieszać z solą ziołową i pieprzem. 3 rzodkiewki i pół marchwi oczyścić i zetrzeć na tarce. Bułeczkę pełnoziarnistą przekroić na pół i posmarować obie połówki twarogiem, obłożyć rzodkiewką i marchwią, posypać łyżką siekanych ziół (koper, szczypior, natka, melisa).
Pół czerwonej, żółtej i zielonej papryki oczyścić i pokroić w paseczki. Wymieszać 50 ml zsiadłego mleka z łyżką chudego twarogu, doprawić szczyptą słodkiej papryki, pieprzem i łyżeczką octu owocowego. Posiekać pół pęczka koperku i wymieszać z sosem twarogowym. Papryki i sos twarogowy ułożyć na talerzyku, oprószyć łyżeczką sezamu i ozdobić gałązką koperku.
100 g piersi z kurczaka bez skóry pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na łyżce oliwy z oliwek, dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, pokrojoną w plasterki marchew, 25 g strączków groszku przekrojonych na pól, 50 g ananasa z puszki i smażyć 2 minuty, aż cebula zmięknie. Dodać łyżkę gotowego sosu słodko-kwaśnego i wymieszać.
Podgrzać olej na patelni i podsmażyć na nim ząbek czosnku. Łodygę pałczatki cytrynowej (tylko biała część) drobno posiekanej i 125 g chudej mielonej wieprzowiny usmażyć. Dodać młodej, drobno pokrojonej marchewki, drobno posiekanej cebuli i 15 g posiekanego orzecha wodnego. Mieszać, aż się połączą i podgrzeją, dodać sok z limonki, sos sojowy, łyżeczkę brązowego cukru i wymieszać. Dwa liście sałaty lodowej opłukać i dokładnie osuszyć. Nałożyć na liście sałaty i podawać.
100 g brokułów podzielić na różyczki, po 100 g cukinii i marchwi obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki, pół czerwonej papryki umyć i posiekać w paseczki. Dwie dymki oczyścić i pokroić w talarki. 50 g strączków groszku przepołowić. Na patelni podgrzać olej i poddusić na nim warzywa, dolać 50 ml bulionu warzywnego i gotować na małym ogniu 10 minut. 2 jajka wymieszać z 2 łyżkami mleka 0,5%, solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i usmażyć na patelni omlet. Warzywa osączyć z oleju, położyć na omlecie i złożyć go na pół.
Komentarze