Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Potrawy regionalne (NISKOKALORYCZNE) :D

  1. #11
    Awatar limecia
    limecia jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-01-2005
    Posty
    272

    Domyślnie

    hm...mozna go usmazyc na patelni teflonowej...no ale wlasnie po to bylby ten topik. Moze ktos ma jakies fajne pomysly, tak jak np mielone z warzywami...
    ETAP PIERWSZY


    mój wątek -->Pozbywam się nadwagi z weight watchers.

  2. #12
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez olgaaa89
    lorin87 nie mam problemów ze zdrowiem, czuję się dobrze, wygląda to też fajnie więc chyba nie Ważna jest budowa ciała wg mnie, bo z wagą to jest różnie...
    Pozdrawiam i czekam na jakieś pomysły
    a mi sie wydaje,ze masz problem ze zdrowiem...dokladniej ze swoja psychika:]...sorry,ale mowie co mysle, a sadze,ze masz nieco zaburzony obraz swojego ciala... co do problemow zdrowotnych(juz niekoniecznie zwiazanych z psychika) to przewaznie pojawiaja sie po jakims czasie,wiec nie ma co sie cieszyc:]... i male pytanko: nikt z twojego otoczenia nie zasygnalizowal Ci w zaden sposob,ze jestes po prostu wychudzona? Przeciez to jest gigantyczna niedowaga ...ale co tam, moje slowa za pewne nic nie zdzialaja...
    a co do temaciku. Ciekawy pomysl Chociaz ja za bardzo takich specyficznych dla swojego regionu potraw nie kojarze. Wielkopolska albo rejony gorskie, o tam to jest pelno takich specjalow. Wiecej znam tamtych,niz z wlasnych terenow no i kazda potrawe da rade chociaz troszke "uzdrowic". Ale czesto to juz nie jest to samo...

  3. #13
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    znalazłam cos w Internecie:

    Kulinarny Specjał Opola

    Piątek, 20 czerwca 2003r.

    "Zawijaniec Piastowski" autorstwa Adeli Kukorowskiej szefowej kuchni w restauracji "Pod Pająkiem" został uznany za Kulinarny Specjał Opola, w konkursie zorganizowanym przez Urząd Miasta Opola. Zawijaniec zwyciężył w kategorii danie główne, jury wskazało również najsmakowitszy deser, przystawką i zupę. .

    Restauracja w której pracuje pani Adela podobnie jak inne w Opolu otrzymała zaproszenie do udziału w konkursie. Szefowa kuchni przyznaje, że sporo czasu zajęło jej wymyślenie konkursowego menu.

    - Wiadomo, że w regionie śląskim królują rolady i kluski - wyjaśnia pani Adela, ale chciałam zaproponować co. co będzie jednocześnie dobrze smakowało i będzie oryginalne. Ostatecznie zdecydowała, że na talerzu z mięsa drobiowego i warzyw skomponuje wieżą piastowską i słynny opolski amfiteatr. Rzeczywiście zielony ogórek posypany papryką i zwieńczony marchewką do złudzenia przypomina charakterystyczną wieżą piastowską. Z mięsa drobiowego polanego pysznym sosem pomidorowym i barwionych na różowo lanych kluseczek pani Adela wyczarowała amfiteatr i "wspaniałą opolską publiczność".

    Jednak jury składające się z radnych i przedstawicieli mediów wybierając kulinarny specjał kierowało się nie tylko wyglądem kompozycji, ale też jego smakiem i ceną.

    - Wybrałam mięso z udka kurczaka, bo jest bardziej soczyste niż pierś, do tego zrobiłam farsz z mięsa drobiowego i podgrzybków. To wszystko piecze się w folii w piekarniku - wymienia Adela Kukorowska - Mięso polane jest sosem ze śmietany i obranych ze skórki pomidorów. Zawijaniec najlepiej smakuje podany z surówką i szparagami.

    Kulinarny Specjał Opola można od poniedziałku zamówić "Pod Pająkiem" za jedyne 19,50 złotych. Szefowa kuchni zapewnia, że każdy od stołu wstanie syty.

    W przyszły piątek 27 czerwca zwycięzcy i pozostali uczestnicy konkursu otrzymają pamiątkowe dyplomy. Organizatorzy konkursu zapowiadają, że w przyszłym. roku być odbędzie się konkurs na Kulinarny Specjał Opolszczyzny.
    Jak wrócę do Opola, to mam tam książke kucharską opolszczyzny i spróbuje poszukac jakieś w miarę lekkie potrawy

  4. #14
    Guest

    Domyślnie

    Dajcie już spokój, przecież ja sobie tak po cichutku tutaj żyję, no to neihc tak zostanie
    Znalazłam na stronie Winiar przepis na zdrowy i niskokaloryczny bigos

    Składniki na 8 porcji:

    cebula duża, 3 sztuki
    pieczarki, 0,25 kg
    filet z kurczaka, 0,25 kg
    oliwa z oliwek, 10 łyżek
    musztarda, 2 łyżki
    koncentrat pomidorowy, 3 łyżki
    kapusta kiszona, 0,5 kg
    keczup, 3 łyżki
    kapusta zielona, 2 główki
    Ziarenka Smaku, 2 łyżki

    Sposób przyrządzania:

    Kwaszoną kapustę przepłukać wodą, odsączyć, wrzucić do garnka - dolać szklankę wody i gotować; kapustę skroić i dodać do kapusty kwaszonej - mieszać co jakiś czas; cebulę i pieczarki skroić - dorzucić do kapusty, osolić gotować pod przykryciem; kurczaka pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie; jeżeli kapusta jest już miękka, a jest w niej jeszcze dużo wody - odsączyć; podsmażonego kurczaka dodać do kapusty, doprawić ziarenkami smaku, koncentratem pomidorowym, keczupem i musztardą.

    Oczywiście można sobie modyfikować ten przepis, bo wiadomo, że te Ziarenka Smaku są tam dlatego, że to przepis ze stronki producenta
    Pzdr

  5. #15
    xixatushka69 Guest

    Domyślnie

    ja jak zwykle przemilczę sprawę no bo obiecałam, że nie będę krytykować

  6. #16
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    olgaaa89, to jest jakis regionalny, wrocławski przepis?

  7. #17
    Guest

    Domyślnie

    Nie, ale przecież to jest tradycyjna potrawa nasza.
    A mi chodziło też o to, żeby jakoś "odchudzać" już znane potrawy, to jest otwarty topic.
    Później dodam coś typowo Wrocławskiego
    Pzdr

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •