hm...mozna go usmazyc na patelni teflonowej...no ale wlasnie po to bylby ten topik. Moze ktos ma jakies fajne pomysly, tak jak np mielone z warzywami...
hm...mozna go usmazyc na patelni teflonowej...no ale wlasnie po to bylby ten topik. Moze ktos ma jakies fajne pomysly, tak jak np mielone z warzywami...
a mi sie wydaje,ze masz problem ze zdrowiem...dokladniej ze swoja psychika:]...sorry,ale mowie co mysle, a sadze,ze masz nieco zaburzony obraz swojego ciala... co do problemow zdrowotnych(juz niekoniecznie zwiazanych z psychika) to przewaznie pojawiaja sie po jakims czasie,wiec nie ma co sie cieszyc:]... i male pytanko: nikt z twojego otoczenia nie zasygnalizowal Ci w zaden sposob,ze jestes po prostu wychudzona? Przeciez to jest gigantyczna niedowaga ...ale co tam, moje slowa za pewne nic nie zdzialaja...Zamieszczone przez olgaaa89
a co do temaciku. Ciekawy pomysl Chociaz ja za bardzo takich specyficznych dla swojego regionu potraw nie kojarze. Wielkopolska albo rejony gorskie, o tam to jest pelno takich specjalow. Wiecej znam tamtych,niz z wlasnych terenow no i kazda potrawe da rade chociaz troszke "uzdrowic". Ale czesto to juz nie jest to samo...
znalazłam cos w Internecie:
Jak wrócę do Opola, to mam tam książke kucharską opolszczyzny i spróbuje poszukac jakieś w miarę lekkie potrawyKulinarny Specjał Opola
Piątek, 20 czerwca 2003r.
"Zawijaniec Piastowski" autorstwa Adeli Kukorowskiej szefowej kuchni w restauracji "Pod Pająkiem" został uznany za Kulinarny Specjał Opola, w konkursie zorganizowanym przez Urząd Miasta Opola. Zawijaniec zwyciężył w kategorii danie główne, jury wskazało również najsmakowitszy deser, przystawką i zupę. .
Restauracja w której pracuje pani Adela podobnie jak inne w Opolu otrzymała zaproszenie do udziału w konkursie. Szefowa kuchni przyznaje, że sporo czasu zajęło jej wymyślenie konkursowego menu.
- Wiadomo, że w regionie śląskim królują rolady i kluski - wyjaśnia pani Adela, ale chciałam zaproponować co. co będzie jednocześnie dobrze smakowało i będzie oryginalne. Ostatecznie zdecydowała, że na talerzu z mięsa drobiowego i warzyw skomponuje wieżą piastowską i słynny opolski amfiteatr. Rzeczywiście zielony ogórek posypany papryką i zwieńczony marchewką do złudzenia przypomina charakterystyczną wieżą piastowską. Z mięsa drobiowego polanego pysznym sosem pomidorowym i barwionych na różowo lanych kluseczek pani Adela wyczarowała amfiteatr i "wspaniałą opolską publiczność".
Jednak jury składające się z radnych i przedstawicieli mediów wybierając kulinarny specjał kierowało się nie tylko wyglądem kompozycji, ale też jego smakiem i ceną.
- Wybrałam mięso z udka kurczaka, bo jest bardziej soczyste niż pierś, do tego zrobiłam farsz z mięsa drobiowego i podgrzybków. To wszystko piecze się w folii w piekarniku - wymienia Adela Kukorowska - Mięso polane jest sosem ze śmietany i obranych ze skórki pomidorów. Zawijaniec najlepiej smakuje podany z surówką i szparagami.
Kulinarny Specjał Opola można od poniedziałku zamówić "Pod Pająkiem" za jedyne 19,50 złotych. Szefowa kuchni zapewnia, że każdy od stołu wstanie syty.
W przyszły piątek 27 czerwca zwycięzcy i pozostali uczestnicy konkursu otrzymają pamiątkowe dyplomy. Organizatorzy konkursu zapowiadają, że w przyszłym. roku być odbędzie się konkurs na Kulinarny Specjał Opolszczyzny.
Dajcie już spokój, przecież ja sobie tak po cichutku tutaj żyję, no to neihc tak zostanie
Znalazłam na stronie Winiar przepis na zdrowy i niskokaloryczny bigos
Składniki na 8 porcji:
cebula duża, 3 sztuki
pieczarki, 0,25 kg
filet z kurczaka, 0,25 kg
oliwa z oliwek, 10 łyżek
musztarda, 2 łyżki
koncentrat pomidorowy, 3 łyżki
kapusta kiszona, 0,5 kg
keczup, 3 łyżki
kapusta zielona, 2 główki
Ziarenka Smaku, 2 łyżki
Sposób przyrządzania:
Kwaszoną kapustę przepłukać wodą, odsączyć, wrzucić do garnka - dolać szklankę wody i gotować; kapustę skroić i dodać do kapusty kwaszonej - mieszać co jakiś czas; cebulę i pieczarki skroić - dorzucić do kapusty, osolić gotować pod przykryciem; kurczaka pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie; jeżeli kapusta jest już miękka, a jest w niej jeszcze dużo wody - odsączyć; podsmażonego kurczaka dodać do kapusty, doprawić ziarenkami smaku, koncentratem pomidorowym, keczupem i musztardą.
Oczywiście można sobie modyfikować ten przepis, bo wiadomo, że te Ziarenka Smaku są tam dlatego, że to przepis ze stronki producenta
Pzdr
ja jak zwykle przemilczę sprawę no bo obiecałam, że nie będę krytykować
olgaaa89, to jest jakis regionalny, wrocławski przepis?
Nie, ale przecież to jest tradycyjna potrawa nasza.
A mi chodziło też o to, żeby jakoś "odchudzać" już znane potrawy, to jest otwarty topic.
Później dodam coś typowo Wrocławskiego
Pzdr
Zakładki