Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8 9 10
Pokaż wyniki od 91 do 97 z 97

Wątek: Truskawki :)

  1. #91
    olcieek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    29-01-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    No i inne apetyczne z tej samej strony

    Zapiekanka truskawkowa
    Składniki
    25 dag truskawek, 2 pomarańcze, 2 łyżki likieru kokosowego, 2 białka, żółtko, 3 dag cukru, kilka kropel soku z cytryny, łyżka wiórków kokosowych, starta skórka z pomarańczy.
    Sposób przyrządzania
    Truskawki umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż na plasterki. Pomarańcze obrać, usunąć białą skórkę, podzielić na cząstki. Truskawki i pomarańcze zmieszać z sokiem i łyżką likieru kokosowego. Marynować pod przykryciem 15 minut. Włączyć opiekacz w piekarniku.
    Białka ubić na sztywną masę. Dodać cukier i sok z cytryny, a następnie resztę likieru, żółtko, wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową. Owoce ułożyć na 4 aroodpornych talerzach. Wstawić na około 1 min pod opiekacz, wyjąć, wyłożyć a owoce wyłożyć masę białkową i zapiekać jeszcze 2-3 minuty.




    Sorbet
    Składniki
    70 dag truskawek, 10 dag cukru. Na foremki: 5 dag masła, 3 białka, 5 dag mąki, 13 dag cukru pudru, 3 dag mielonych migdałów, łyżeczka cukru waniliowego
    Sposób przyrządzania
    Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na cząstki. Kilka zostawić do przybrania, resztę zmiksować. Z cukru i 300 ml wody ugotować jasny syrop, ostudzić. Dodać zmiksowane truskawki. Wstawić do zamrażalnika.
    Wszystkie składniki na foremki połączyć, wyrobić ciasto i wykładać łyżką na blachę wyłożoną folią aluminiową, formując koła średnicy 12-15 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200^C) i piec 4 minuty. Natychmiast wyjmować i wkładać do filiżanek(aby uzyskać odpowiedni kształt) i studzić. Formować kulki lodowe, układać w foremkach i przybrać truskawkami




    Truskawki po parysku
    Składniki
    50 dag truskawek (mogą być mrożone), opakowanie galaretki o smaku truskawkowym lub poziomkowym, małe opakowanie (ok. 150 g) twarożku homogenizowanego waniliowego, pół szklanki śmietany kremówki, 2 jaja, mandarynka, garść łuskanych orzechów laskowych, 2 łyżeczki cukru, pół tabliczki mlecznejczekolady
    Sposób przyrządzania
    Zagotować pół litra wody i rozpuścić galaretkę. Umyte truskawki rozłożyć do pucharków, zalać wystudzoną galaretką, wstawić do lodówki. Jaja umyć, wyparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do serka homogenizowanego, wymieszać. Ubić pianę z białek i lekko ją wymieszać z kremem twarożkowym. Na zastygniętą galaretkę z owocami nałożyć krem, posypać pokruszoną czekoladą, udekorować bitą śmietaną, orzechami i cząstkami mandarynki.


  2. #92
    olcieek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    29-01-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    no i jeszcze

    Sernik na zimno z truskawkami
    Składniki
    25 dag truskawek lub innych owoców sezonowych, 50 dag tłustego mielonego sera twarogowego, paczka biszkoptów, 15 dag cukru, 3 galaretki (2 jasne i jedna truskawkowa do polania)
    Sposób przyrządzania
    Ser utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać przestudzoną jasną galaretkę rozpuszczoną w proporcji: 2 opakowania na pół litra wody. Wymieszaną masę wlać do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Następnie na wierzchu sernika ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.

    Myśle że mozna trochę je odtłscic biorąc ser chudy :P Trzweba tylko patrzec żeby był mięęki i się nie kruszył



    Torcik truskawkowy z kremem jogurtowym
    Składniki
    1 kg truskawek.
    Ciasto: 20 dag mąki, pół kostki masła lub margaryny, jajo, żółtko, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru, 5 dag mielonych migdałów, cukier waniliowy, szczypta soli.
    Krem jogurtowy: 2 małe pojemniki (ok. 30 dag) jogurtu naturalnego, 5 dag cukru, sok i otarta skórka z połowy cytryny, 4 płatki białej żelatyny, sok z połowy pomarańczy, 20 dag śmietany kremówki. Migdały do przybrania.
    Sposób przyrządzania
    Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć nim tortownicę i piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. Gotowe ciasto przełożyć na duży talerz lub paterę, nałożyć obręcz tortownicy, wyłożyć szczelnie truskawkami (część zostawić do przybrania). Jogurt wymieszać z cukrem i sokiem oraz skórką z cytryny. Żelatynę moczyć przez 5 min w zimnej wodzie, rozpuścić w podgrzanym soku z pomarańczy i wymieszać z jogurtem. Śmietanę ubić i dodać do masy jogurtowej, zanim zacznie tężeć. Krem wyłożyć na truskawki (część zachować do przybrania) i wstawić na 3-4 godz. do lodówki. Zdjąć obręcz tortownicy. Torcik przybrać truskawkami i migdałami.


  3. #93
    Guest

    Domyślnie

    hmm, baardzo dietetyczne :P (mlask)

    Cytat Zamieszczone przez olcieek
    Ja nigdy nie wdiziaałam szpinaku świezego
    hmm... można kupić mrożone liście, albo zastapić szpinak [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] =]

  4. #94
    olcieek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    29-01-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Mrożonych lisci samych tez nigdy nie widziałam. zawsze z jakimś sosem :P
    a taka papa mrożona sie nie nadaje :P

    a o tym jarmużu też pierwsze słyszę xD

  5. #95
    grubasek1992 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-04-2006
    Posty
    79

    Domyślnie

    Jezuuu Olcieek, ale to wszystko smakowicie wyglada i przez ciebie glodna sie zrobilam;P
    http://www.dieta.pl/grupy_wsparcia/s...?p=154#post154

    waga 55 ;(
    wzrost: 163
    BMI : 20.7
    łydka: 35cm
    kolano: 38cm
    udo: 53cm
    biodra: 86cm
    przed pępkiem: 79cm
    talia: 65cm

    kolejne ważenie 31.07

  6. #96
    olcieek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    29-01-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    sasa zrobiłma to specjalnie xD

    ^^

  7. #97
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Olcieek ja widzialam swieze liscie szpinaku w zwykłym zieleniaku

Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8 9 10

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •