No i inne apetyczne z tej samej strony
Zapiekanka truskawkowa
Składniki
25 dag truskawek, 2 pomarańcze, 2 łyżki likieru kokosowego, 2 białka, żółtko, 3 dag cukru, kilka kropel soku z cytryny, łyżka wiórków kokosowych, starta skórka z pomarańczy.
Sposób przyrządzania
Truskawki umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż na plasterki. Pomarańcze obrać, usunąć białą skórkę, podzielić na cząstki. Truskawki i pomarańcze zmieszać z sokiem i łyżką likieru kokosowego. Marynować pod przykryciem 15 minut. Włączyć opiekacz w piekarniku.
Białka ubić na sztywną masę. Dodać cukier i sok z cytryny, a następnie resztę likieru, żółtko, wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową. Owoce ułożyć na 4 aroodpornych talerzach. Wstawić na około 1 min pod opiekacz, wyjąć, wyłożyć a owoce wyłożyć masę białkową i zapiekać jeszcze 2-3 minuty.
Sorbet
Składniki
70 dag truskawek, 10 dag cukru. Na foremki: 5 dag masła, 3 białka, 5 dag mąki, 13 dag cukru pudru, 3 dag mielonych migdałów, łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przyrządzania
Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na cząstki. Kilka zostawić do przybrania, resztę zmiksować. Z cukru i 300 ml wody ugotować jasny syrop, ostudzić. Dodać zmiksowane truskawki. Wstawić do zamrażalnika.
Wszystkie składniki na foremki połączyć, wyrobić ciasto i wykładać łyżką na blachę wyłożoną folią aluminiową, formując koła średnicy 12-15 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200^C) i piec 4 minuty. Natychmiast wyjmować i wkładać do filiżanek(aby uzyskać odpowiedni kształt) i studzić. Formować kulki lodowe, układać w foremkach i przybrać truskawkami
Truskawki po parysku
Składniki
50 dag truskawek (mogą być mrożone), opakowanie galaretki o smaku truskawkowym lub poziomkowym, małe opakowanie (ok. 150 g) twarożku homogenizowanego waniliowego, pół szklanki śmietany kremówki, 2 jaja, mandarynka, garść łuskanych orzechów laskowych, 2 łyżeczki cukru, pół tabliczki mlecznejczekolady
Sposób przyrządzania
Zagotować pół litra wody i rozpuścić galaretkę. Umyte truskawki rozłożyć do pucharków, zalać wystudzoną galaretką, wstawić do lodówki. Jaja umyć, wyparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do serka homogenizowanego, wymieszać. Ubić pianę z białek i lekko ją wymieszać z kremem twarożkowym. Na zastygniętą galaretkę z owocami nałożyć krem, posypać pokruszoną czekoladą, udekorować bitą śmietaną, orzechami i cząstkami mandarynki.
Zakładki