Przepraszam...ale to są bzdury. Cukier we krwi może się podnieść tylko po węglowodanach, zarówno złożonych jak i prostych (oczywiśćie wzrost może być różny) ale najważniejsza jest ilość bo np.: b. dużo złożonych - może działać jak mało prostych, przy czym pamiętajmy, że pewna ilość węglowodanów znajduje się w nabiale, warzywach i oczywiście w owocach.Zamieszczone przez Gofus
W wyjątkowych przypadkach (długotrwały ujemny bilans węglowodanów i wykorzystane zapasy glikogenu) organizm może zamieniać białka w cukry w trakcie skomplikowanych i pochłaniających dużo energii procesów, ale zdarza się to rzadko.
Tłuszcze nie mają żadnego wpływu na poziom cukru we krwi. (no chyba, że pośredni wpływ te zgromadzone w tkance tłuszczowej u cukrzyków nieinsulinozależnych, gdyż przyczyniją się do rozwoju cukrzycy)
To prawda. Również w cukrzycy typu 2. Głodówka powoduje wzrost stęrzenia cukru (oczywiśćie do pewnego czasu) ma to związek m.in. z uwalnianiem glikogenu.Zamieszczone przez Gofus
court
Jesli chodzi o senność po słodyczach to moim zdaniem - po pierwsze: jednorazowa sytuacja nie powinna wzbudzać większego niepokoju. Jeśli zdarzyło ci się to raz (senność po słodyczach ) to mogą być setki innych powodów niż zjedzony wcześniej posiłek(spadek / wzrost ciśnienia, upał, znudzenie itd. itp.)
Jeśli natomiast takie sytuacje się powtarzają warto zbadać poziom cukru na czczo, ale przede wszystkim zrobić test tolerancji glukozy.
Wielu ludzi czuje się sennych po spożyciu węglowodanów. Zwłaszcza prostych (słodycze, cukier, dżemy itd). Mogą być dwie przyczyny polegające na złej tolerancji glukozy: albo cukier jest za wysoki (za mało wydzielanej insuliny lub oporność na nią - stan przed cukrzycowy) albo niedocukrzenie (po posiłku organizm wydzielił za dużo insuliny = gwałtowny spadek cukru we krwi) Objawy tych stanów mogą być podobne - senność, ból głowy, nawet omdlenia i śpiączka - oczywiście w skrajnych przypadkach. W przypadku niedocukrzenia może wystąpić wilczy głód.
Zakładki