Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Czy mozna stosować słodzik w wypiekach ?

  1. #1
    olcieek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    29-01-2006
    Posty
    0

    Domyślnie Czy mozna stosować słodzik w wypiekach ?

    szukam odpowiedzi na pytanie zawarte w temacie
    jak ktoś wie, to byłabym wdzieczna za odpowiedź !

  2. #2
    Awatar maadzia
    maadzia jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    23-02-2006
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    101

    Domyślnie

    a czemu nie?

  3. #3
    Awatar cattibrie
    cattibrie jest nieaktywny Sławny na Dieta.pl
    Dołączył
    04-06-2006
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    18,234

    Domyślnie Re: Czy mozna stosować słodzik w wypiekach ?

    Cytat Zamieszczone przez olcieek
    szukam odpowiedzi na pytanie zawarte w temacie
    jak ktoś wie, to byłabym wdzieczna za odpowiedź !
    Wiesz co z tego Olcieek co ja kiedys tam czytałam to nie powinno sie uzywac słodzika do potraw pieczonych, bo robia sie gorzkie i tworza sie substancje toksyczne. Wiec np. zamiast cukru mozna uzyc glukoze czy fruktoze to lepsze niz cukier - ale i tak cukier :P


    Pozdrówki
    run CATTI run - Część 11


    " O rade pytaj tego, kto sobie sam radzi" Leonardo da Vinci

  4. #4
    Aneczka9 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-05-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Większość słodzików (i chyba najpopularniejszy aspartam też) ulega rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury (przestaje być słodkie, a nawet zostawia niemiły posmak). Wiem na pewno, że jest jakiś trwały w wysokich temp. właśnie specjalny do wypieków, ale nie pamiętam jak sie nazywa.

  5. #5
    LadyDevil jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Tychy
    Posty
    0

    Domyślnie

    No ten zwykły raczej się nie nadaje, podobno są nawet jakieś przepisy prawne, że dopuszczalna jest tylko jakaś mała ilość w wypiekach np. w piekarniach, bo pod wpływem wysokiej temperatury coś się z tym szkodliwego dzieje. Ale fruktozę można jak najbardziej

  6. #6
    Awatar maadzia
    maadzia jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    23-02-2006
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    101

    Domyślnie

    ja mam zamiar robić powidła śliwkowe, wiec mowicie, ze fruktoza bedzie lepsza niz słodzik w proszku ?
    a swoja droga ile fruktoza ma kalorii ?

  7. #7
    LadyDevil jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Tychy
    Posty
    0

    Domyślnie

    fruktoza ma kalorii mniej więcej tyle samo co cukier (chyba nawet 400 kcal w 100 g), ale jest 2 razy słodsza, więc 50 g fruktozy=100 g cukru, czyli 50% kcal mniej

  8. #8
    Awatar maadzia
    maadzia jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    23-02-2006
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    101

    Domyślnie

    dzięki

  9. #9
    olcieek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    29-01-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    aha no to już sprawa roziwazana
    nie bede dodwać słodziku do ciasta ;p

    chociaza dzisiaj piekąłm szarlotkę i do masy jabłkowej dodałąm słodzika w tabletka no i żadnego gorzkiego posmaku po upieczeniu nie ma.
    no ale jeśli ma sie tworzyć jakieś szkodliwe coś to ja podziekuję

    Fruktozę chyba można kupić w sklepie , co nie ?

  10. #10
    KaRo0oLiNa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    21-10-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    A jak robie kisiel ze słodzikiem to nie ma gorzkiego posmaku pomimo, że jest wysoka temperatura. Chociaż podczas pieczenia jest większa... Ja kiedyś spróbuje

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •