szukam odpowiedzi na pytanie zawarte w temacie
jak ktoś wie, to byłabym wdzieczna za odpowiedź !
szukam odpowiedzi na pytanie zawarte w temacie
jak ktoś wie, to byłabym wdzieczna za odpowiedź !
a czemu nie?
Wiesz co z tego Olcieek co ja kiedys tam czytałam to nie powinno sie uzywac słodzika do potraw pieczonych, bo robia sie gorzkie i tworza sie substancje toksyczne. Wiec np. zamiast cukru mozna uzyc glukoze czy fruktoze to lepsze niz cukier - ale i tak cukier :PZamieszczone przez olcieek
Pozdrówki
Większość słodzików (i chyba najpopularniejszy aspartam też) ulega rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury (przestaje być słodkie, a nawet zostawia niemiły posmak). Wiem na pewno, że jest jakiś trwały w wysokich temp. właśnie specjalny do wypieków, ale nie pamiętam jak sie nazywa.
No ten zwykły raczej się nie nadaje, podobno są nawet jakieś przepisy prawne, że dopuszczalna jest tylko jakaś mała ilość w wypiekach np. w piekarniach, bo pod wpływem wysokiej temperatury coś się z tym szkodliwego dzieje. Ale fruktozę można jak najbardziej
ja mam zamiar robić powidła śliwkowe, wiec mowicie, ze fruktoza bedzie lepsza niz słodzik w proszku ?
a swoja droga ile fruktoza ma kalorii ?
fruktoza ma kalorii mniej więcej tyle samo co cukier (chyba nawet 400 kcal w 100 g), ale jest 2 razy słodsza, więc 50 g fruktozy=100 g cukru, czyli 50% kcal mniej
dzięki
aha no to już sprawa roziwazana
nie bede dodwać słodziku do ciasta ;p
chociaza dzisiaj piekąłm szarlotkę i do masy jabłkowej dodałąm słodzika w tabletka no i żadnego gorzkiego posmaku po upieczeniu nie ma.
no ale jeśli ma sie tworzyć jakieś szkodliwe coś to ja podziekuję
Fruktozę chyba można kupić w sklepie , co nie ?
A jak robie kisiel ze słodzikiem to nie ma gorzkiego posmaku pomimo, że jest wysoka temperatura. Chociaż podczas pieczenia jest większa... Ja kiedyś spróbuje
Zakładki