Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: jak producenci sprawdzają kaloryczność?

  1. #1
    Skinnerka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    06-07-2005
    Posty
    0

    Domyślnie jak producenci sprawdzają kaloryczność?

    No właśnie. Pytanie wyżej. Skąd producenci wiedzą, ile dany produkt ma kalorii? Skąd wiemy, że 100 gram cukru ma 400 kalorii? jak sprawdza się to w laboratoriach? paląc ten cukier? jeśłi ktoś wyprodukuje powiedzmy wafelka, to wie, że na jego wyprodukowanie zużył x gram mąki, y gram cukru i liczy. Ale kto ustalił, ile kalorii ma ta mąka i cukier? Albo jesli wychodzi nowy składnik chemiczny stosowany w zywności - skąd chemicy wiedza, że ma on tyle i tyle kalorii? jakimi sposobami to się sprawdza?

    Wiem, może cięzko mnie zrozumieć, ale baardzo mnie ten problem zaciekawił

  2. #2
    Awatar maadzia
    maadzia jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    23-02-2006
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    101

    Domyślnie

    ja wiem tylko tyle:

    1g tłuszczu- 9kcal
    1g białka-4kcal
    1g węglowodanów- 4 kcal



  3. #3
    worrygirl jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    25-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Możliwe, że liczą właśnie z danych, które podała maadzia
    Wiem tylko, że na studiach z technologi żywnienia uczą się rozpoznawać w żywności wodę, tłuszcz itp.

  4. #4
    Awatar cattibrie
    cattibrie jest nieaktywny Sławny na Dieta.pl
    Dołączył
    04-06-2006
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    18,234

    Domyślnie

    Takie rzeczy wykazuje chemia fizyczna i robi sie bombe kalometryczną i sprawdza ile energi cos tam produkuje. Szczegółów nie znam, ale to ludzie po chemii powinni wiedziec


    Pozdrówki
    run CATTI run - Część 11


    " O rade pytaj tego, kto sobie sam radzi" Leonardo da Vinci

  5. #5
    Awatar siba
    siba jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Sopot
    Posty
    744

    Domyślnie

    Ostatnio sprawdzalam kalorycznosc pierogow ruskich pewnej firmy , producent napisal ze w 100 g jest 290,10 kcal a czemu nie 290,11 , troche mnie to rozbawilo

  6. #6
    Rabarbara jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    06-06-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    owszem to bardzo zabawne ale swoją drogą jakieś dziwne pierogi ruskie bo zwykle mają w 100 g 169 kcal

  7. #7
    Rabarbara jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    06-06-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    owszem to bardzo zabawne ale swoją drogą jakieś dziwne pierogi ruskie bo zwykle mają w 100 g 169 kcal

  8. #8
    Awatar siba
    siba jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Sopot
    Posty
    744

    Domyślnie

    No ladnie , to ja jakies strasznie kaloryczne kupilam Ale smaczne byly

  9. #9
    Kasia Cz. Guest

    Domyślnie

    1 kaloria jest to ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 g wody chemicznie czystej o temp. 1 stopnia Celsjusza przy ciśnieniu 1 atmosfery

    Podstawową jednostką energii w międzynarodowych układzie SI jest Jul (Dżul) - [J]
    1 kilokaloria kcal = 1000 kcal
    1 kilojul kJ = 1000 J
    1 kcal = 4,184 kJ - w zaokrągleniu podaje się 4,19 kJ.


    Wartość energetyczną żywności oznacza się za pomocą tzw. równoważników energetycznych: fizycznych i fizjologicznych

    Równoważnik energetyczny fizyczny - jest to ilość energii jaka się wyzwala podczas spalania 1 g białka, 1 g tłuszczu, 1 g węglowodanów w warunkach pozaustrojowych, w tzw. bombie kalorymetrycznej.
    W wyniku spalenia wszystkich substancji organicznych zawartych w pożywieniu (u człowieka spalanie nie zachodzi do końca) otrzymuje się następujące równoważniki fizyczne:

    dla 1 g białka - 5,65 kcal
    dla 1 g tłuszczu - 9,45 kcal
    dla 1 g węglowodanów - 4,1 kcal


    Równoważnik energetyczny fizjologiczny- jest to ilość energii jaką organizm człowieka wyzwala z 1 g białka, 1 g tłuszczu, 1 g węglowodanów.

    Do obliczeń stosuje się:

    Równoważnik Atwatera (bardziej popularny, używany powszechnie do obliczeń), który dotyczy energii netto, czyli energii przyswajalnej, uzyskanej z żywności po uwzględnieniu strawności i przyswajalności. I tak:

    dla 1 g białka - 4,0 kcal
    dla 1 g tłuszczu - 9,0 kcal
    dla 1 g węglowodanów - 4,0 kcal

    Równoważnik Rubnera, który dotyczy energii brutto. I tak:

    dla 1 g białka - 4,1 kcal
    dla 1 g tłuszczu - 9,3 kcal
    dla 1 g węglowodanów - 4,1 kcal


    Dodatkowo do obliczania wartości energetycznych określa się następujące składniki:

    dla 1 g alkoholu etylowego - 7 kcal
    dla 1 g kwasów organicznych - 3 kcal
    dla 1g polioli - 2,4 kcal


    Mam nadzieję, że trochę pomogłam?

  10. #10
    Skinnerka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    06-07-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    O, teraz to już jasne

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •