-
jak producenci sprawdzają kaloryczność?
No właśnie. Pytanie wyżej. Skąd producenci wiedzą, ile dany produkt ma kalorii? Skąd wiemy, że 100 gram cukru ma 400 kalorii? jak sprawdza się to w laboratoriach? paląc ten cukier? jeśłi ktoś wyprodukuje powiedzmy wafelka, to wie, że na jego wyprodukowanie zużył x gram mąki, y gram cukru i liczy. Ale kto ustalił, ile kalorii ma ta mąka i cukier? Albo jesli wychodzi nowy składnik chemiczny stosowany w zywności - skąd chemicy wiedza, że ma on tyle i tyle kalorii? jakimi sposobami to się sprawdza?
Wiem, może cięzko mnie zrozumieć, ale baardzo mnie ten problem zaciekawił
-
ja wiem tylko tyle:
1g tłuszczu- 9kcal
1g białka-4kcal
1g węglowodanów- 4 kcal
-
Możliwe, że liczą właśnie z danych, które podała maadzia
Wiem tylko, że na studiach z technologi żywnienia uczą się rozpoznawać w żywności wodę, tłuszcz itp.
-
Takie rzeczy wykazuje chemia fizyczna i robi sie bombe kalometryczną i sprawdza ile energi cos tam produkuje. Szczegółów nie znam, ale to ludzie po chemii powinni wiedziec
Pozdrówki
-
Ostatnio sprawdzalam kalorycznosc pierogow ruskich pewnej firmy , producent napisal ze w 100 g jest 290,10 kcal a czemu nie 290,11 , troche mnie to rozbawilo
-
owszem to bardzo zabawne ale swoją drogą jakieś dziwne pierogi ruskie bo zwykle mają w 100 g 169 kcal
-
owszem to bardzo zabawne ale swoją drogą jakieś dziwne pierogi ruskie bo zwykle mają w 100 g 169 kcal
-
No ladnie , to ja jakies strasznie kaloryczne kupilam Ale smaczne byly
-
1 kaloria jest to ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 g wody chemicznie czystej o temp. 1 stopnia Celsjusza przy ciśnieniu 1 atmosfery
Podstawową jednostką energii w międzynarodowych układzie SI jest Jul (Dżul) - [J]
1 kilokaloria kcal = 1000 kcal
1 kilojul kJ = 1000 J
1 kcal = 4,184 kJ - w zaokrągleniu podaje się 4,19 kJ.
Wartość energetyczną żywności oznacza się za pomocą tzw. równoważników energetycznych: fizycznych i fizjologicznych
Równoważnik energetyczny fizyczny - jest to ilość energii jaka się wyzwala podczas spalania 1 g białka, 1 g tłuszczu, 1 g węglowodanów w warunkach pozaustrojowych, w tzw. bombie kalorymetrycznej.
W wyniku spalenia wszystkich substancji organicznych zawartych w pożywieniu (u człowieka spalanie nie zachodzi do końca) otrzymuje się następujące równoważniki fizyczne:
dla 1 g białka - 5,65 kcal
dla 1 g tłuszczu - 9,45 kcal
dla 1 g węglowodanów - 4,1 kcal
Równoważnik energetyczny fizjologiczny- jest to ilość energii jaką organizm człowieka wyzwala z 1 g białka, 1 g tłuszczu, 1 g węglowodanów.
Do obliczeń stosuje się:
Równoważnik Atwatera (bardziej popularny, używany powszechnie do obliczeń), który dotyczy energii netto, czyli energii przyswajalnej, uzyskanej z żywności po uwzględnieniu strawności i przyswajalności. I tak:
dla 1 g białka - 4,0 kcal
dla 1 g tłuszczu - 9,0 kcal
dla 1 g węglowodanów - 4,0 kcal
Równoważnik Rubnera, który dotyczy energii brutto. I tak:
dla 1 g białka - 4,1 kcal
dla 1 g tłuszczu - 9,3 kcal
dla 1 g węglowodanów - 4,1 kcal
Dodatkowo do obliczania wartości energetycznych określa się następujące składniki:
dla 1 g alkoholu etylowego - 7 kcal
dla 1 g kwasów organicznych - 3 kcal
dla 1g polioli - 2,4 kcal
Mam nadzieję, że trochę pomogłam?
-
O, teraz to już jasne
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki