-
czyli powinnam jesc to co ma najmiej tych liczb??
-
Gorąco polecam Ci książkę pt. "Nie musisz liczyć kalorii - wystarczy, że poznasz indeks glikemiczny" autorstwa Anthony Leeds, Jennie Brand Miller, Kaye Foster-Powell, Stephen Colagiuri.
Ta książka propaguje zdrowy sposób odżywiania, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zmniejszać spożycie tłuszczu. W przeciwieństwie do wielu innych książek dotyczących żywienia, oparta jest na potwierdzonych naukowo faktach, a przepisy i zestawy posiłków zostały wypróbowane przez autorów.
Spis treści:
Obalamy mity dotyczące żywności
O czym mówi nam indeks glikemiczny
Wprowadzenie
O autorach
CZĘŚĆ PIERWSZA
Co warto wiedzieć o indeksie glikemicznym
1. Dlaczego odżywiamy się niewłaściwie
2. Dieta wysokowęglowodanowa
3. Wszystko o indeksie glikemicznym
4. Rola indeksu glikemicznego: odpowiedzi na pytania czytelników
5. Indeks glikemiczny a odchudzanie
6. Indeks glikemiczny a sukcesy sportowe
7. Indeks glikemiczny a cukrzyca
8. Indeks glikemiczny a hipoglikemia
9. Indeks glikemiczny a choroby serca
CZĘŚĆ DRUGA
Przewodnik po diecie o niskim indeksie glikemicznym
10. Planowanie posiłków o niskim indeksie glikemicznym
11. Gotowanie a niski indeks glikemiczny
12. Przepisy
CZĘŚĆ TRZECIA
Tabela indeksów glikemicznych
Jak korzystać z tabeli indeksów glikemicznych
Tabela indeksów glikemicznych
Indeks
Indeks przepisów
Tak, najlepiej jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym
Mniej bierz pod uwagę to, czy wchłaniasz węglowodany proste czy złożone. Myśl o tym, czy mają NISKI IG
IG klasyfikuje produkty na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi.
Produkty o niskim IG umożliwiają kontrolę apetytu, uczucia głodu i poziomu cukru we krwi
Odchudzanie się poprzez spożywanie produktów o niskim IG jest łatwiejsze, bo eliminuje przykre uczucie głodu, a efektem jest uwalnianie nadmiaru tłuszczu.
Żywność o niskim IG lepiej zaspokaja uczucie głodu, a po jej spozyciu dłużej ma się uczucie sytości. Pozwala na spalenie większej ilości tłuszczu i zapobiega zmniejszeniu masy mięśniowej
Gdy IG jest podstawą diety, to:
1) nie musimy restrykcyjnie ograniczać jedzenia
2) nie musimy obsesyjnie liczyć kalorii
3) nie musimy się głodzić
Polecam wymienioną książkę, jest super i daje odpowiedzi na wiele pytań związanych z IG, zawiera przepisy na potrawy o niskim IG.
-
ciekawe ciekawe, a gdzi emoge poczytac wiecej chodiz o stronki WWW, posuzkam cos w ksiegaarniach jakies ksiazek....jeszcze!
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki