-
Na odchudzanie podobno bardzo dobre są herbaty czerwone - liściaste. Należy je pić po posiłku. Wyłapują tłuszcze. Nie znam mechanizmu ich działania, być może to tylko slogan reklamowy. Gdy po raz pierwszy wypiłam nie smakowały mi. Teraz piję raz dziennie, po obiedzie i nie czuję już tego dziwnego smaku.
Piłam ostatnio pyszną herbatę zieloną z opuncją. Piłam będąc w gościach, teraz chodzę po sklepach i wypatruję jej na półkach.
-
Nantosvelto, wszystkie wymienione przeze mnie herbatki kupuję w formie liściastej i parzę je w takiej metalowej "zaparzaczce" (czy jest takie słowo ), wiesz w takiej metalowej kulce z dziurkami. Wsypuję do niej porcję herbatki, umieszczamw kubku i zalewam wodą :P
Te w torebkach są oczywiście tańsze, ale uwierz mi, to nie to samo, nie ten sam aromat, nie ta moc...
Różnica w smaku jest olbrzymia
Te herbatki są jednak bardzo mocne i wystarczy ich niewielka ilość, aby poczuć smak i aromat, są więc wydajne
Co do zielonej z opuncją, to rzeczywiście jest dobra, piłam taką TEEKANE (tak to się pisze, nie pamiętam).
Pozdrówka dla wszystkich herbacianych maniaczek
-
Na początku kupie pu-erh jakiś tam smak zobaczymy jak smakuje :>
-
Tylko nie syp za dużo, na początek spróbuj z mniejszą "dawką", bo te herbatki - no przynajmniej te "moje" - są naprawdę mocne
Gdy pierwszy raz zaparzyłam sobie pu-erha liściastego, to musiałam rozcieńczyć, taka mocna wyszła
Na szczęście pu-erh nie traci swojej mocy przez 8 godzin, więc potraktowałam to jak esencję
Smacznego
-
witam
zgadzam sie ze herbatki czerwone wspomagaja odchudzanie i zalecane jest pic ok 5 filizanek dziennie .Naszczescie mamy teraz w sklepach tyle odmian czerwonej herbaty ( chodzi o smaki ) ze nie musimy juz pic jej w postaci tzw podstawowej bo nie jest to najlepszy smak ( choc mozna sie przyzwyczaic )
Pozdrawiam Aga
-
Nie wiedziałam, że herbatki czerwone są takie ważne. Do tej pory piłam czarne, ale jak przeczytałam o ich niszczących właściwościach to sobie darowałam , nie wiecie może co te herbatki (czerwone) konkretnie robią??
-
czerwona herbata
to dla tych wszystkich ktorzy jeszcze nie znaja czerwonej herbatki : warto poczytac
Królowa chińskich herbat
Pu-erh ( czytaj : pu-er ) to wspaniała herbata o właściwościach zdrowotnych. W Chinach
jest znana od dawna. Za poradą osobistych lekarzy pili ją cesarze chińscy zarówno ze
względów leczniczych, jak i profilaktycznych. Po wielu badaniach zaakceptowana została
również w Europie, gdzie doceniono jej szczególne właściwości powodujące utratę nadmiaru tkanki tłuszczowej oraz przywracające prawidłowy metabolizm organizmu.
Pu-erh jest herbatą czerwoną – częściowo fermentowaną, w odróżnieniu od herbaty czarnej- fermentowanej i zielonej – niefermentowanej. Nazwa Pu-erh pochodzi od miejscowości Puer w prowincji Yunnan, dokąd zwożono herbatę na targ z górzystych upraw okolic Simao i Xishuangbanna. Właściwa herbata Pu-erh jest typowym produktem Yunnanu, gdzie rosną specjalne gatunki drzew herbacianych zwanych Qingmao-
„ Królewskie Drzewa „ . Herbata Pu-erh jest typowym produktem zyskuje swój zminiepowtarzalny smak i charakterystyczny aromat oraz lecznicze właściwości dzięki specjalnemu procesowi produkcji, stosowanemu blisko dwóch tysięcy lat. W odróżnieniu od innych herbat, które powinny być świeże, Pu-erh musi leżakować w odpowiednich warunkach, a jej proces produkcji nie może zostać skrócony. Jest to bardzo ważne, ponieważ w okresie dojrzewania liści powstają w nich charakterystyczne dla tej herbaty flawonoidy. Camelia sinensis – roślina, której liści używane są do produkcji herbat zawiera
dużo różnych związków biologicznie czynnych, takich jak garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe ( wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen ) oraz witaminę E. Herbatę Pu-erh odróżnia od innych herbat duża zwartość tych związków, a szczególnie flawonoidów, które nadają herbacie Pu-erh charakterystyczny smak i aromat ziemi. Związki flawonoidowe uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom , a także są pomocne w leczeniu miażdżycy. Posiadają one właściwości moczopędne, poprawiające krążenie krwi w naczyniach wieńcowych, obniżają ciśnienie, rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych oraz wykazują właściwości antyagregacyjne ( zapobiegające „ zlepianiu się” płytek
krwi ).Ponadto flawoidy wykazujące właściwości przeciwutleniające ( stabilizatory procesów utleniania, a także odtruwające – wiążą i kompleksują metale i toksyny. Zawarte w herbacie Pu–erh związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Wszystkie te właściwości wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Osoby z dużą nadwagą, pijąc regularnie herbatę Pu-erh wilości od 3 do 5 filiżanek dziennie, mogą stracić w ciągu miesiąca nawet do 10 kg wagi bez stosowania specjalnej diety. Chociaż brzmi to niewiarygodnie – jest całkiem realne, co potwierdziły badania lekarzy prowadzone w Chinach i we Francji. Testując grupę osób z nadciśnieniem stwierdzono również normalizujący wpływ herbaty Pu-erh na nadciśnienie. Dodatkowo badania naukowców japońskich potwierdziły, iż mniej zaawansowanych przypadkach, może ona normować proces nowotworowy. Tak więc pijąc herbatę Pu-erh możemy wpłynąć na długość naszego życia. Na rynku polskim jest dużo herbat Pu-erh. Należy jednak pamiętać aby kupować tylko te, które posiadają atest SANEPID- u, ponieważ trafiają się niekontrolowane odpady produkcyjne najniższego gatunku, które mogą się okazać szkodliwe dla organizmu. Prawdziwa i dobrej jakości herbata Pu-erh podczas zaparzania szybko nabiera koloru, wydzielając charakterystyczny aromat wilgotnej ziemi. W czajniku lub w filiżance zalewamy 2-2,5g ( kostkę ) herbaty wrzącą, najlepiej źródlaną wodą i zostawiamy pod przykryciem na czas od 2 do 5 minut. Czynność można powtórzyć zalewając 2-3 krotnie te same liście. W odróżnieniu od herbaty zielonej, którą należy pić na czczo, Pu-erh pijemy po jedzeniu. Nie należy herbaty słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.
Odmiana, pochodzenie, uprawa
Liście herbaty Pu-erh Są mięsiste, ostro zakończone. Posiada intensywny smak i nawet po kilkakrotnym zaparzeniu ten sam kolor aromat. Dzięki tym cechom stala się znana w świecie, zyskując miano "czerwonego zlota"
Czerwony eliksir
artykuł Małgorzaty Kaczmarek
Czerwona herbata Pu-Erh jest uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat.
Więdnięcie, zwijanie, fermentacja i sortowanie to podstawowe etapy w procesie produkcji każdej
herbaty. Stopień fermentacji decyduje o tym, czy jest to herbata: zielona (niefermentowana), typu
oolong (półfermentowana), czy też czarna (fermentowana).
Czerwona herbata Pu-Erh produkowana jest metodą tradycyjną, lecz także jedyną w swoim
rodzaju. I chociaż od czasów dynastii Tang (odkąd znana jest ta herbata) minęło już wiele wieków,
nie wiadomo właściwie, jak dokładnie przebiega proces jej produkcji.
Naukowcy twierdzą, że czerwona Pu-Erh zyskuje swoje lecznicze właściwości i niepowtarzalny
aromat dzięki procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej
pozwala jej się dojrzewać w odpowiednich. Różni ją to od pozostałych herbat, które powinny być
możliwie świeże. Najkosztowniejsze, ale zarazem najlepsze czerwone herbaty Pu-Erh dojrzewają w
tajemniczych grotach przez około 60 lat!
Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest Pu-Erh liściasta, która ma delikatny
aromat i dużą skuteczność działania. Herbaty gorsze jakościowo poznamy po zdecydowanie
gorszym aromacie. Uzdrawiające działanie nie będzie również tak skuteczne jak w przypadku
lepszego gatunku. Pewność, że nabywamy oryginalną, nie podrobioną herbatę daje nam oznaczenie
Pu-Erh oraz to, że była paczkowana w Chinach.
W czym pomaga?
Badania prowadzone na uniwersytetach we Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu dowodzą, że
Pu-Erh:
- wspomaga pracę wątroby,
- obniża poziom cholesterolu,
- oczyszcza organizm,
- pobudza procesy trawienne,
- skutecznie walczy z nadwagą,
- łagodzi skutki spożycia alkoholu,
- wzmacnia organizm.
Schudniesz bez wyrzeczeń
Amerykanie nazywają Pu-Erh "słynnym mordercą tłuszczu". Ta drastyczna nazwa dokładnie określa
działanie Pu-Erh. Badania prowadzone z kolei w paryskiej klinice niezbicie dowodzą, że 88%
pacjentów pijących regularnie tę herbatę w ciągu miesiąca straciło 3,2-10,8 kg. Zaciekawić może
fakt, że utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Jednak znacznie ważniejsze jest
to, że spadek wagi się utrzymywał. Można więc tu mówić niejako o naturalnym sposobie
odchudzania.
Jeżeli chcemy np. obniżyć poziom cholesterolu, a nie należymy do osób mających kłopoty z
nadwagą, nie musimy obawiać się Pu-Erh. Ta czerwona herbata atakuje bowiem jedynie zbędne
pokłady tłuszczu w naszym organizmie.
Tolerancyjna Pu-Erh
Czerwona Pu-Erh wspomaga pracę wątroby i nie tylko! Tak twierdzą francuscy lekarze, którzy
postanowili przetestować jej skuteczność działania osobiście. Pili Pu-Erh po spożyciu więcej niż
symbolicznej lampki szampana. Wyniki badań wykazały, że po dwu godzinach poziom alkoholu
obniżył się o 0,45 promila. Lekarzy ucieszył fakt, że powróciła utracona jasność umysłu. Nie łudźmy
się jednak, że Pu-Erh pochłonie każde ilości alkoholu...
Przepędzi zły humor
Ruth Schneebeli-Graf w swojej książce o roślinach leczniczych Chin pisze: "We wszystkich
większych sklepach, które sprzedają lecznicze zioła, można kupić szczególną herbatę, nazywaną
Pu-Erh. Herbata ta jest znana w całym kraju ze swoich leczniczych właściwości. Pomoże zarówno
przy kłopotach z trawieniem, jak i przy depresji".
Aby herbata oddała wszystko to, co w niej najlepsze, zaparzajmy ją klasycznie. Na jedną filiżankę
używamy niepełną łyżeczkę liści Pu-Erh. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3-5 minut, w
zależności od osobistych upodobań. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści.
Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków. Jeżeli będziemy chcieli ją osłodzić, pamiętajmy,
że w białym cukrze niektóre uzdrawiające właściwości tej herbaty po prostu giną.
Specjaliści zalecają pić 3-5 filiżanek dziennie czerwonej herbaty. Ogrzeje nasze ciało, przepędzi zły
humor.
Eliksir cesarza
Czerwona herbata Pu-Erh znana już była w czasach dynastii Tang (618-907). Z jej
dobrodziejstw początkowo mógł korzystać jedynie cesarz. Pod groźbą ostrej kary,
zwykły obywatel nie mógł nawet posmakować tego eliksiru. Herbata produkowana była
w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach.
Ojczyzną Pu-Erh jest południowa prowincja Chin, Yunnan. W okolicy góry Liuchasan
rośnie prastare drzewo qingmao, nazywane "królem drzew herbacianych". Ma około
2000 lat, 32 m wysokości i ponad 1 metr średnicy. Do dzisiaj z liści tego drzewa
powstają czerwone herbaty najlepszej jakości. "Zioło" to pokrywają duże, owalne i
wiecznie zielone liście, a swym zapachem urzekają piękne, białe kwiaty.
Aga
-
wielkie dzięki, tylko wiesz...ja zawsze jestem sceptyczna do tego typu cudów- na pewno te ze zwykłego sklepu są dobre, czy to nie czasem jakaś kiepska podróba?? Jutro mam zamiar pojechać do tesco i chyba sobie to kupie
-
ja kiedys kupowalam herbate czerwona sypaną w sklepach z herbatami ale to tylko odlatego ze kiedys nie mozna bylo kupic ich w torebkach ekspresowych .W tej chwili mozesz kupic herbate czerwona w supermarkecie ale z tego co sie orientuje sa tylko smaki : cytrynowy, erth grey ( nie wiem czy tak sie pisze sorki ) i ta zwykla bez zadnych dodatków. Wcale nie uwazam ze jest to jakas podróbka , po prostu jezeli lubisz mocniejsza to zaparzasz dwie torebki .No chyba ze chcesz jakies wyszukkane smaki tej herbaty czerwone to w sklepach z herbata masz do wyboru wiele smakow: karmelowy , truskawkowy , cytrynowy , pomaranczowy i inne .Nie wiem nawet jaka jest teraz cena za 10 deko , moze ok 12 -14 zł. A taka ekspresowa w torebkach kosztuje ok 4 no moze 5 zł. Ale w supermarkecie sa tez dostepne sypane herbaty czerwone .zaraz znajde strone tej firmy co produkuje te herbaty
Aga
-
to sa herbaty BIO ACTIVE strona [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Mozna kupic herbate czerwona sypana jest taka sama jak w sklepie z herbatami . A o wiele tansza . A jezeli nie masz finansów zeby zaopatrywac sie w herbate w sklepie firmowym mozna kupic taka za 6 zl i wypic ja po prostu z cytryna. Efekt taki sam a taniej
Aga
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki