Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: BŁONNIK

  1. #1
    louna jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    16-06-2004
    Posty
    0

    Domyślnie BŁONNIK

    Mam pytanie: w czym jest błonnik, po co mi błonnik i dlaczego mam go jeść?
    w czym są węglowodany, po co są i dlaczego mam ich nie jeść?
    Niech ktoś rozwinie temat, bo nie mam pojęcia.
    Z góry dziękuję.

  2. #2
    Awatar op
    op
    op jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Wolbrom
    Posty
    134

    Domyślnie

    Witam
    oto częściowa odpowiedź na Twoje pytania:

    Co to jest błonnik?
    To węglowodan będący składnikiem ścian komórek roślinnych. Organizm człowieka nie jest w stanie go strawić i dlatego nie możemy, tak jak zwierzęta przeżuwające, żywić się np. trawą.
    Jeszcze nie tak dawno uważano że błonnik nie ma żadnej wartości odżywczej. Obecnie poglądy na ten temat diametralnie się zmieniły. Dlaczego sądzi się teraz, że powinniśmy spożywać duże ilości substancji, której nie trawimy? Okazuje się, że spełnia ona niezwykle ważną funkcję. W przewodzie pokarmowym błonnik pełni rolę substancji balastowej, zwiększając objętość treści pokarmowej i, poprzez wchłanianie wody zwiększając objętość stolca.

    Działa też odtruwająco, wchłaniając szkodliwe substancje powstające w jelitach w procesie trawienia. Zapobiega w ten sposób zaparciom i rakowi jelita grubego. Obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom cukru i cholesterolu we krwi. Z tych powodów błonnik jest niezbędny w diecie każdego człowieka, a zwłaszcza w diecie chorych na cukrzycę, miażdżycę i nadciśnienie. Ponieważ organizm go nie trawi, jest nieocenionym sprzymierzeńcem w odchudzaniu!

    Ile błonnika powinno znaleźć się w naszej diecie?
    Przeciętna dieta europejska zawiera około 8 g błonnika na dobę. Tymczasem dietetycy zalecają, aby dzienne spożycie błonnika wynosiło około 20-22g, czyli trzykrotnie więcej. Oznacza to, że należy znacznie zwiększyć spożycie owoców i warzyw, które powinny stanowić dodatek do każdego posiłku. Wśród warzyw najwięcej błonnika zawierają - groch, fasola, soja i natka pietruszki. Z owoców najbogatszym jego źródłem są - maliny, porzeczki i agrest. Poza owocami i warzywami duże ilości błonnika zawierają - pieczywo z pełnego przemiału, kasze i otręby pszenne.

    Jeśli się odchudzasz
    Błonnik wspaniale wspomaga odchudzanie. Nie tylko sam nie dostarcza kalorii, ale wypełniając przewód pokarmowy daje uczucie sytości i zmniejsza wchłanianie tłuszczów i cukru z jelit. Należy jednak pamiętać, że nie jest on jedynym składnikiem owoców i warzyw. Warzywa i owoce mogą zawierać spore ilości węglowodanów i być całkiem pokaźnym źródłem kalorii. Dlatego, jeśli liczysz kalorie, pamiętaj, że warzywa możemy podzielić na niskokaloryczne i te, które są źródłem większej liczby kalorii.
    Warzywa i owoce zawierające niewielką ilość kalorii to: brokuły, botwinka, cykoria, kabaczki, ogórki, kalafiory, kalarepka, papryka, pomidory, rzodkiewki, sałata, szparagi, szpinak, arbuzy, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki. Możesz je spożywać praktycznie bez ograniczeń.
    Więcej węglowodanów, a zatem i kalorii, zawierają: bób, brukselka, buraki, dynie, fasolka, soja i groszek, kukurydza, jarmuż, ziemniaki, brukiew, avocado, jeżyny, banany, śliwki i winogrona. Te warzywa i owoce włącz do swego dziennego bilansu kalorii.
    źródło: http://www.fit.pl/blonnik_.htm

  3. #3
    louna jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    16-06-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Wielkie dzieki. Jak do tej pory to była dla mnie czarna magia.

  4. #4
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    hmmmm dorbze wytlumaczone

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •