-
ogolnie o makaronie
czytalam te wsze listy o makaronach ale tam jest troche i to tylko o pewnych rodzajach makaronu a moze ktos z was wie coakolwiek o makaronie (nie chodzi o ilosc kcal) tylko czy jest zdrowy... czy nie odklada sie prędko w postaci tluszczu itp powiedzcie cos jak wiecie please!!!!
-
Eh...nieźle sie naszukałam aby znaleść coś o makaronie... Wszystko co znalazłam wklejam poniżej, mimo że nie zgadza sie ze wszystkim w 100 procentach...(np z tym że hamuje apetyt na słodycze!!)
Nie prawda, że makaron tuczy.
Zagrożenie dla figury stanowia dodatki, z którymi bywa spożywany, zwłaszcza treściwe, wysokokaloryczne sosy. Jeżeli potrafisz opanować namiętność do makaronu i ograniczyć się do zjedzenia podanych w diecie porcji, osiągniesz ubytek wagi w granicach 1,5 - 2 kg w ciągu tygodnia.
Dlaczego makaron uszczęśliwia?
Węglowodany, których źródłem jest również makaron, działają jak leki antydepresyjne: podnoszą poziom serotoniny w mózgu. Zestresowany organizm upomina się o nie, by móc uruchomic sterowane przez mózg procesy biochemiczne, neutralizujące negatywne bodźce. Systematyczne spożywanie węglowodanów zapewnia wysokie stężenie serotojiny w organizmie. Dzięki temu obrona przeciwstresowa może błyskawicznie zareagować
Podczas diety trzeba jesc sporo makaronu, ale w malych porcjach i wylacznie durum i al dante.
Dlaczego:
weglowodany zlozone zeawarte w makaronie sa wchalniane i spalane powoli, partiami, a czerpanie energii wymaga sporej fatygi. Organizm musi kilka godzin "obrabiac surowiec spalajac do tego zapasy tluszczu.
Makaron podnosi poziom serotoniny w mozgu (hormon szczescia).
Jesli jest zrodlem dla 40% energii zapobiega stanom depresyjnym oraz likwiduje napady wilczego glodu, a takze...
hamuje laknienie - glownie na SLODYCZE !!!
to dzialanie cukrow prostych
WIec nie polecam sie przejmowac dietami bez maki tylko blizej sie przyjrzec sosikom, jakimi Polacy uwielbiaja polewac swoje dania glowne.
-
ja dzis jadłam makaron na obiad
najpierw ugotowałam a potem na chwile na patalnie i to wymieszane z jajkiem
polałam jogurtem naturalny i faktycznie od tego czasu słodyczy nie dotknełam
-
A ja się boje makaronu, nie dość, że ma dużo kalorii, to przez to dużo nie można tego zjeść . Dlatego wole kaszę gryczaną, albo ryż
-
to ja się też pochwalę, dzis jak i zresztą wczoraj też miałam na objad MAKARON, ale jadłam go wymieszanego z LECZO (pomidor, papryka, cukinia, cebula) i uważam że to dobre połączenie. Trzymam się tylko zasady żeby nie łączyć makaronu z tłuszczami zwierzęcymi (zn kiełbasa, mięso itp.).
Zauważyłam też że takie danie jest bardzo sycące, po kilku ''kęsach'' już czułam sie syta i musiałam jeść ''na raty''
-
podobno makaron jest nawet zdrowszy od ryzu. szczegolnie bialego. a makaron razowy to juz w ogole same zdrowe weglowodany! tez nie jem za czesto, bo rzeczywiscie mozna malo go zjesc ale szczegolnie upodobalam sobie makaron razowy z serem tofu i oliwkami takie to juz moje zboczenie
(bo z takich tuczacych to najwspanialszy na swiecie jest makaron z twarogiem i cukrem i oczywiscie spaghetti )
-
Może kupie razowy makaron...ciekawe czy mama da kase :P
-
bez problemu kupisz go w sklepie ze zdrowa zywnoscia. tylko lojalnie ostrzegam - nie wszystkim smakuje moja siostra np. jest przyzwyczajona do tradycyjnego jedzenia typu ziemniaki, schabowy, etc. i woli zwykly makaron
-
Bez problemu kupie go w hipermarkecie :] (np. tesco) kiedyś widziałam ten makaron, ale pomyślałam- ma tyle samo kalorii, to po co mi on??
Teraz też się zastanawiam...
-
Może być zwykły makaron, ale z grubej mąki pszennej durum. Pamiętajcie, aby gotować go al dente ok 5min i resztę niech dochodzi w wodzie
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki