Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Glukoza

  1. #1
    Oczy_Nocy jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie Glukoza

    Wczoraj postanowiłam qpić glukozę ( zamiast cukru ), jest zdrowsza i tak dalej Ale teraz mam problemik, ponieważ nie wiem ile ma kcal
    Czekam na mądrych ludzi, którzy mogą mi odpowiedzieć

  2. #2
    Kasia Cz. Guest

    Domyślnie

    Hej,
    Przeczytaj artykuł zamieszczony pod tym linkiem:

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


    Jeśli chodzi o kaloryczność glukozy, to nigdzie jej nie znalazłam, ale to przecież również cukier (inne nazwy to dekstroza, cukier gronowy, cukier skrobiowy).

    Jest monosacharydem (jednocukrem) w odróżnieniu od disacharydu (dwucukru), jakim jest sacharoza (inaczej cukier trzcinowy, cukier buraczany), a więc "zwykły cukier" używany na co dzień.

    Wydaje mi się więc, że kaloryczność glukozy jest podobna do kaloryczności sacharozy, a więc zwykłego cukru, ale glukoza jest zdrowsza, lepiej przyswajalna.

    Nie przyjmuj tego, co piszę za pewnik.

    Postaram się jeszcze czegoś dowiedzieć.

    Pozdro :P

  3. #3
    Oczy_Nocy jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Super, że w końcu znalazł się ktoś mądry WIELKIE dzięki :*
    P.S. Wiem, że glukoza jest lepiej przyswajalna - dlatego ją qpiłam

  4. #4
    qqrq5 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    A jeszcze lepsza jest fruktoza

  5. #5
    Kasia Cz. Guest

    Domyślnie

    No pewnie, że lepsza

    "Fruktoza to naturalny środek słodzący doskonale zastępujący cukier.

    Fruktoza jest słodsza od cukru i stosuje się jej około 40 % mniej niż cukru. Dzięki temu kaloryczność naszych wafelków, ciasteczek, syropów i dżemów jest niższa od tych słodzonych cukrem. Dzięki niższej kaloryczności wyrobów słodzonych fruktozą, otyłość przestaje być naszym problemem a to powoduje, że niebezpieczeństwo nadciśnienia, miażdżycy naczyń krwionośnych, cukrzycy oraz wielu innych schorzeń i ich powikłań znacznie się zmniejsza.

    Fruktoza zmniejsza także ryzyko wystąpienia próchnicy, dając naszym zębom szansę na dłuższe ich przetrwanie. Jest przyjazna dla naszego żołądka nie powodując nadkwaśności i zgagi."

    To fragmencik zaczerpnięty ze strony firmy SANTE, producenta dżemów, syropów, wafelków, ciasteczek z FRUKTOZĄ. ([link widoczny dla zalogowanych Użytkowników])

    Ja na przykład nie wyobrażam sobie życia bez dżemu z fruktozą - dzisiaj pisałyśmy trochę na ten temat :P (http://forum.dieta.pl/forum/viewtopic.php?t=54092)

    Pozdro :P

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •