-
Dieta zasadowa
Witam!!!!!!!!!!
Mam pytanko czy ktoś może wie gdzie znajde info na temat diety zasadowej?.
Za wszelkie :P :P :P info wielkie dzięki
-
Hej, niewiele jest na ten temat
Przeczytaj ten artykuł, może Ci pomoże
"Czy zakwaszenie organizmu może być przyczyną złego samopoczucia i chorób
przewlekłych?
Często zdarza się tak, że wyniki badań są dobre, a mimo to źle się czujemy. W Niemczech już kilkanaście lat temu stwierdzono ścisły związek między złym samopoczuciem i większością schorzeń, w tym chorobami przewlekłymi, takimi jak reumatyzm, zawał serca, nowotwory, migreny, cukrzyca a stanem zdefiniowanym jako zakwaszenie organizmu. Zakwaszenie oznacza, że zaburzona jest równowaga kwasowo-zasadowa, jeden z najważniejszych mechanizmów regulacyjnych naszego organizmu. Równowaga
kwasowo-zasadowa jest bowiem podstawą prawidłowego przebiegu procesów
życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Zaburzenia
równowagi kwasowo-zasadowej prowadzą do kryzysów, które nieleczone lub
tylko zaleczane przeradzają się w schorzenia przewlekłe.
Temat gospodarki kwasowo-zasadowej jest medycynie dobrze znany i jest
poruszany w podręcznikach medycyny. Na czym polega terapia odkwaszająca?
Temat jest wprawdzie znany, ale przedstawiany w kontekście skrajnych
zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej, czyli kwasicy i zasadowicy. W obu
przypadkach jest to stan zagrażający życiu pacjenta, w którym dochodzi do
zaburzeń odczynu pH krwi. Przy zmianie pH zawiodły już systemy buforowe
nerki, płuca i skóra, których zadaniem jest usuwanie kwaśnych produktów
przemiany materii. Grupa lekarzy z Niemiec dowiodła, że prawie każda choroba związana jest z zakwaszeniem organizmu i to zanim dojdzie do zmiany pH krwi. Zakwaszenie różnego stopnia stanowi zagrożenie dla zdrowia i jest podstawą do powstawania różnych schorzeń, także tych, na które najbardziej obecnie cierpimy chorób cywilizacyjnych: nowotwory, reumatyzm, migreny, cukrzyca. Naukowe hipotezy potwierdziła w swojej ponad 50-letniej praktyce lekarskiej dr Renate Collier z Niemiec, która z powodzeniem stosowała medycynę holistyczną, osiągając wspaniałe efekty terapeutyczne. W swojej terapii połączyła osiągnięcia naukowe Fredricha Sandera (problematyka równowagi kwasowo-zasadowej), Franza Xawerego Mayra (układ trawienny), Hogo Batta (zespół przewlekłego zmęczenia), Waltera Laabsa (chirogimnastyka).
Jakie są podstawowe założenia terapii odkwaszającej?
Pierwsza z nich mówi o tym, że zakwaszenie przewlekłe w formie utajonej
istnieje już wtedy, zanim badania krwi wykażą zmiany chorobowe w naszym
organizmie. Jednak już w tym stanie, choroba może się rozwijać, ponieważ
zachwiane (zakwaszone) jest nasze środowisko wewnętrzne. Druga kwasica
ostra jako zaburzenie odczynu pH krwi zagraża życiu. Dopiero oczyszczenie
organizmu, przywrócenie do stanu równowagi gospodarki kwasowo-zasadowej
może stanowić podstawę powrotu do zdrowia, również dla osób cierpiących na
schorzenia przewlekłe, których leczenie polega już tylko na zwalczaniu bólu. Odkwaszenie organizmu to nowe podejście do chorób przewlekłych. Ta
kuracja jest ogromną szansą na powrót do zdrowia lub przynajmniej złagodzenie dolegliwości. Działania są tu stosunkowo proste: odpowiednie odżywianie polegające na intensywnym zaopatrywaniu organizmu w substancje zasadotwórcze, masaż tkanki łącznej oraz automasaż brzucha. Dodatkowo kuracja ,,załatwia'' inną równie ważną dla organizmu kwestię: regenerację układu trawiennego.
Jakie czynniki decydują o zakwaszeniu organizmu?
W pierwszej kolejności odżywianie oraz styl życia. Jemy zbyt dużo produktów zakwaszających.
Do największych ,,zakwaszaczy'' należą: mięso, przetwory mleczne, cukier oraz produkty zbożowe. Aby być zdrowym, nie
trzeba jednak rezygnować z tych produktów, należy raczej zmienić proporcje
w codziennym jadłospisie. U zdrowego człowieka powinny one wyglądać: cztery
razy więcej produktów zasadotwórczych niż kwasotwórczych, u osób chorych
siedem razy więcej. Obecnie te proporcje zostały całkowicie odwrócone.
Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu zachowana jest wówczas, jeżeli 80
procent jadłospisu stanowią produkty zasadotwórcze, czyli warzywa, a tylko
20 procent produkty kwasotwórcze. By się odkwasić, przez kilka tygodni należy jeść przede wszystkim warzywa i to nie surowe, a gotowane (najlepiej na parze), ponieważ w takiej postaci organizm lepiej je przyswoi.
Jak sprawdzić stopień zakwaszenia ciała?
Stopień zakwaszenia można łatwo stwierdzić odpowiednio chwytając skórę.
Jeśli jesteśmy zakwaszeni, może to być bolesne, gdyż pod skórą tworzą się
mikroskopijne kryształki, które drażnią skórę przy stosunkowo lekkim
ściśnięciu między palcami. Kolejnych informacji dostarcza odczyn pH moczu
mierzony w ciągu doby w dłuższym okresie czasu. U osób zdrowych powstaje
charakterystyczna krzywa, na której wartości wahają się między odczynem
kwaśnym a zasadowym. Natomiast u ludzi chorych, na przykład na cukrzycę
powstaje tzw. krzywa nieżywotna odnotowana tylko w przedziale kwaśnym,
czyli około 5 na skali pH. Z zakwaszeniem mamy do czynienia nie tylko w
zaawansowanych stadiach choroby. Występują one już wtedy, gdy meczą nas
częste bóle głowy, kręgosłupa, gdy odzywa się zgaga, niespodziewanie
pojawia się biegunka lub inne dolegliwości jelitowe. Organizm zakwaszają
również papierosy, alkohol, stres oraz zbyt intensywny, nie odreagowany
wysiłek umysłowy. Warto wiedzieć, że organizm jest tolerancyjny, ale do
czasu. Kryzys następuje około 40 roku życia, kiedy lawinowo zaczynają
pojawiać się różne dolegliwości. W tym okresie życia odczuwane do tej pory
sporadyczne dolegliwości mogą przejść w stadium przewlekłe.
Co robić w takiej sytuacji?
Mówi się, że jesteśmy chorym społeczeństwem. Jeśli mowa o profilaktyce, to
stwierdza się, że nas na nią nie stać lub przytacza się jedynie czyhające
na nasze zdrowie czynniki ryzyka. Jednak zajęcie się problematyką
gospodarki kwasowo-zasadowej mogłoby zmienić myślenie i stosunek do chorób
przewlekłych, jak też skierować sposób leczenia w innym kierunku. Ten cel
realizowała w swojej praktyce lekarskiej dr Renate Collier, która 47 lat
prowadziła działalność edukacyjną w Niemczech i Europie, założyła
stowarzyszenie ,,Lernen vorbeugen heilen'' (,,Uczyć zapobiegać leczyć'').
R. Collier jest autorką kilku książek poświęconych odżywianiu i znaczeniu
układu trawiennego dla zdrowego człowieka (np. ,,Zdrowe jelita zdrowy
człowiek''). Opracowała automasaż brzucha oraz masaż odkwaszający, które w
połączeniu z dietą odkwaszającą przynoszą zdecydowaną poprawę zdrowia. W
ostatnich latach w Polsce odbyło się wiele seminariów dotyczących równowagi
kwasowo-zasadowej, które prowadzili miedzy innymi goście z Niemiec. Dr R.
Collier odwiedziła Polskę i poprowadziła seminarium oraz terapię
odkwaszającą w 2000 roku.
Czy w Polsce można poddać się kompleksowej terapii odkwaszającej?
Kuracje wyjazdowe odbywają się nad polskim morzem w Darłówku dwa razy w
roku (w maju i we wrześniu). W skład terapii wchodzą badania PH moczu,
automasaż brzucha, dieta zasadowa, sauna (fińska, parowa), gimnastyka w
wodzie, yaccuzi, bicz szkocki, specjalistyczne masaże odkwaszające całego
ciała oraz zabiegi nieinwazyjnego oczyszczania jelit, by ostatecznie
terapię zakończyć zabiegami na skórę (przy zastosowaniu na przykład
preparatów imbirowo-cynamonowych). Długość przebiegu terapii określa lekarz
i terapeuta, dysponujący bardzo szczegółowymi i indywidualnymi zaleceniami
dla każdego uczestnika. Uczestnicy terapii nie tylko uczestniczą w
wykładach, ale także otrzymują bardzo obszerne materiały oraz książkę dr
Collier z dziedziny medycyny biologicznej odnoszącej się do zagadnienia
zakwaszenia organizmu.
Rozmawiała
EDYTA WASIELEWSKA
Szczegółowe informacje na temat wrześniowego turnusu terapii
odkwaszającej w Darłówku można uzyskać pod numerami telefonów: 868-95-63,
0-501 06-44-20, 0-501 01-91-06.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki