aaggii tez bym tak chciala aby czekolada pomagala mi na zaparcia a ja chyba mam odwrotnieTy aaggii chyba jestes w czepku urodzona a na pewno jestes szczesliwym wyjatkiem
![]()
aaggii tez bym tak chciala aby czekolada pomagala mi na zaparcia a ja chyba mam odwrotnieTy aaggii chyba jestes w czepku urodzona a na pewno jestes szczesliwym wyjatkiem
![]()
podobno najlepszy i najstarszy sposob na zaparcia![]()
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
slyszalam wiele dobrego na ten temat ale jakos nie potrafie sie przemoc:/
Popieram ruch w tej kwestii - po 15 minutach lekkiego truchtu problem od razu znika. Ponadto oczywiście woda niegazowana, pełnoziarniste pieczywo, owoce i warzywa. Wiem, co piszę, bo sama muszę sie pilnować w tym temacie.
Odradzam wszelkie specyfiki, z herbatkami włącznie. Można je stosować naprawdę w wyjątkowych przypadkach, ponieważ wybitnie rozleniwiają układ pokarmowy i w rezultacie dłuższego stosowania wywołują efekt przeciwny do zamierzonego...
Zaparcia są problemem niezwykle powszechnym. Według badań cierpi na nie ponad 50% kobiet i przynajmniej 25% mężczyzn. Być może i Ty masz z nimi kłopoty i próbujesz ratować się środkami przeczyszczającymi. Pamiętaj jednak, że nie możesz brać ich stale, gdyż - jak każdy środek farmakologiczny - one także wykazują działanie uboczne... Jak więc możesz sobie pomóc? W artykule odpowiemy na to pytanie!
Często przyczyną zaparć jest po prostu niewłaściwa dieta. W zaparciach proponowe jest wysokie spożycie błonnika pokarmowego sięgajace nawet 40-50g. Tymczasem w diecie przecietnego Polaka zawartość tego składnika jest kikukrotnie niższa. Nie dziwią więc już nas przedstawione powyżej statystyki.
Błonnik jest składnikiem pożywienia, który występuje jedynie w produktach pochodzenia roślinnego. Jego działanie polega przede wszystkim na wiązaniu wody. W ten sposób zwiększa się objętość wydalanego kału, ułatwiając i przyspieszając jednocześnie jego wydalanie. Poza tym błonnik poprawia również ukrwienie jelit i przez mechaniczne drażnienie ścian jelita grubego wpływa korzystnie na jego perystaltykę.
Chcąc zwiekszyć ilość błonnika w diecie powinnaś zwrócić uwagę przede wszystkim na:
PRODUKTY ZBOŻOWE
Być może biała chrupiąca bułeczka była do tej pory stałym elementem Twojego śniadania. Nie musisz z niej całkowicie rezygnować, ale możesz np. zjeść jej połowę, a dzień rozpocząć grahamką. Jeśli cierpisz często na zaparcia zwiększ spożycie ciemnego pieczywa – zadbaj o dostarczenie w ciągu dnia różnych rodzajów chleba. Na rynku mamy ogromny wybór pieczywa: pełnoziarniste, razowe, z dodatkiem soi i słonecznika czy śliwki suszonej. Polecamy także pumpernikiel lub kromkę pieczywa chrupkiego, która poprawi funkcjonowanie Twoich jelit.
Różnorodność Twojej diety powinna nie tylko dotyczyć kanapek, ale również wszystkich Twoich posiłków. Zamiast ziemniaków lub białego ryżu na obiad wypróbuj kaszę gryczaną, razowy makaron lub brązowy ryż.
Jeśli często cierpisz na zaparcia możesz dodawać do swojej diety 2-3 razy dziennie po łyżce otrąb. Dodawaj je do surówek, jogurtów i past do pieczywa.
WARZYWA
Postaraj się aby w każdym Twoim posiłku znalazły się warzywa. Szczególną uwagę zwróć na brokuły, brukselkę, buraki, kalafiora, kalarepkę, marchew, pora, rzodkiewkę, selera a także na kiełki np. soi. Jednocześnie radzimy zmniejszenie ilości nasion strączkowych w diecie, gdyż mogą one nasilać wzdęcia i uczucie dyskomfortu.
OWOCE
Są również bardzo pomocne w walce z zaparciami. Szczególnie bogate w dobroczynny błonnik są porzeczki, maliny, gruszki, jabłka, kiwi, poziomki agrest, a także awokado. Warto jeść je częściej. Jednocześnie postaraj się ograniczyć spożycie bananów, które spowalniają pracę Twoich jelit, a przez to nasilają zaparcia.
Zwróć także uwagę na owoce suszone: jabłka, figi, morele, rodzynki, śliwki. Pamiętaj jednak, że są to produkty bardzo kaloryczne, dlatego jedz je z umiarem.
Bardzo duże ilości błonnika znajdziesz w migdałach, orzechach arachidowowych, laskowych, pistacjowych czy włoskich, a także w nasionach sezamu i słonecznika. Ale jeśli się odchudzasz przy nich również postaw czerwony wykrzyknik ostrzegawczy ze względu na ich wysoką kaloryczność.
NAPOJE
Jak już wiesz błonnik wiąże wodę, dlatego też w Twojej diecie powinny znaleźć się duże ilości płynów - nawet do 3 litrów dziennie. Ze swojego jadłospisu powinnaś wykluczyć mocną herbatę (zwłaszcza czarną) i czerwone wino wytrawne, które pogarszają funkcjonowanie Twoich jelit. Zwiększ za to spożycie soków warzywnych i w mniejszym stopniu owocowych.
JOGURTY, KEFIRY itp
Dla wielu osób bardzo pomocne w walce z zaparciami są fermentowane napoje mleczne takie jak jogurty i kefiry. Dlatego my także zachęcamy Cię do jak najczęstszego sięgania po te wspaniałe źródła cennych składników.
Bogata w błonnik dieta chroni nie tylko przed zaparciami
Warto wiedzieć, że dieta bogata w błonnik chroni Twój organizm nie tylko przed zaparciami, ale również przed wieloma innymi chorobami – m.in. zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego i różne stany zapalne jelit, a także działa przeciwmiażdżycowo. Także jeśli się odchudzasz duża ilość błonnika powinna być stałym elementem Twojej diety. Składnik ten daje uczucie sytości i ze względu na przyspieszanie perystaltyki jelit, zmniejsza wykorzystanie energii z pożywienia. Oznacza to, że mniej energii ze spożytego przez Ciebie posiłku zastanie dostarczone do Twojego organizmu.
Ruszaj się...
W walce z zaparciami bardzo pomocne jest też zwiększenie aktywności fizycznej. Gorąco zachęcamy Cię do regularnej gimnastyki! Na stronach naszego serwisu znajdziesz zestaw ćwiczeń, od którego możesz zacząć. A więc zacznij ćwiczyć z nami! więcej >>>
Dodatkowe praktyczne wskazówki:
Istnieje jeszcze kilka sposobów, które mogą wpłynąć na pobudzenie pracy Twoich jelit. Na początek stosuj jedną z przedstawionych rad. Jeśli nie poskutkuje, wypróbuj inną lub stosuj dwa sposoby jednocześnie.
RANO:
* wypij na czczo pół szklanki przegotowanej chłodnej wody z niewielką ilością miodu
* zjedz kilka namoczonych (w ciągu nocy) śliwek suszonych. Oprócz nich wypij także wodę w której śliwki się moczyły.
PRZED OBIADEM:
* zjedz łyżeczkę masła, oliwy z oliwek lub oleju
PRZED KOLACJĄ:
* zjedz zmielone siemię lniane i popij je szklanką przegotowanej wody
* tuż przed snem lub przed śniadaniem wypij szklankę soku z kiszonej kapusty
Na koniec jeszcze jedna ważna rada: wszystkie zmiany wprowadzaj stopniowo. Zbyt duża ilość błonnika w diecie podana jednorazowo może być przyczyną wzdęć, a nawet lekkich bóli brzucha.
Znalazłam![]()
No o tym winie, to pierwsze słyszę!! Ja myślałam, że lampka wina do obiadu właśnie pomaga w trawieniu. To jak to jest w końcu??Ze swojego jadłospisu powinnaś wykluczyć mocną herbatę (zwłaszcza czarną) i czerwone wino wytrawne, które pogarszają funkcjonowanie Twoich jelit.[/code][/quote]
ja to znalazłam przeglądając taką strone, ale ja tam nie wiem :P
witam! ja tez cierpialam na zaparcia przez 2 lata!!lekarka tlumaczyla ze to zaparcia nawykowe itd...ale ja nie moglam z tym zyc i z drugiej strony nie chcialam brac tych "cudownych specyfikow"bo jelitka by sie rozleniwily..i wpadlam na niesamowity pomysl:mianowicie zaparcia u mnie wywplywaly braki potasu w organizmie i zaczelam codziennie pic soczek pomidorowy i wiecie co juz nie mam zaparc!!i juz nie musze pic codziennie soczku bo wszystko mi sie uregulowalo![]()
![]()
Mam nadzieje ze komus pomoglam,pozdrawiam
Na mnie działa kapusta kiszona.Uwielbiam surówke z marchewką,cebulką,odrobinką oliwy i pieprzu.Zjadam też samą i piję sok z kapuchy.Polecam naprawde działa.
Sok z kapuchy ponoc tez na pryszcze :P
mam ten sam problem co wy tylko sobie jeszcze z nim nie poradziłam, ale jeśli mnie pamięć nie myli to zawsze żadko chodziłam do wc w tym celu :/ ale to teraz przesada! teraz jak mnie weźmie raz na tydzień, 1,5 tygodnia to dobrze...
ehh nie wiem może powinnam iść z tym do jakiegoś lekarza? buuu!!!
nie wiem co robić :/
a woda mineralna nie działa bo jej w ciągu dnia całe hektolitry wypijam (szczególnie jak mnie głód bierze)
Zakładki