-
Makaron razowy
Znacie może kaloryczność makaronu razowego? Słyszałam, że ma mniej kalorii niż zwykły, ale nie wiem, czy to prawda Z góry dzięki
-
A i ilekosztuje??
-
hm no z tego co mi wiadomo to ryz razowy nie ma mniej kcal (chyba) mam napisane na opakowaniu chyba ale nie chce mi sie isc do kuchni :P ale warto jesc ten makaron!!! juz wielu osobom polecialam pgolnie sama go pierwszy raz jadlam bo mi ktos go poradzil ale oplaca sie go kupic mam kompleksy on jest w granicach cenoiwych jak zwykly makaron z wyzszej polki ale jak dla mnie on jest 1000 razy lepszy!!!!! zapycha na maxa!!! ja kocham jesc ten makaron z melkiem i z lyzeczka miodu pycha bo ten makaron ma taki dziwny smak do opisania taki pycha!!! on zapycha wiec serio polecam go
-
a ja jadlam makaron sojowy. z tego co pamietam w 100g mial 360kcal. ale pycha byl. wlasnie niedawno tez po raz pierwszy go kupilam;p mialam zryw na wegetarianizm i rzeczy z tym zwiazne - kupilam nawet 'pasztet' sojowy naprawde dobry;p
-
chyba zainwestuje....Namówie mamae, ktora i tak sie nie zgodzi..ech wsyztstko na wlasna reke!
-
Mój makaron razowy ma napisane 372kcal/100g.
Jest przepyszny
-
-
Wczoraj pierwszy raz kupiłam sobie makaron razowy i zjadłam go z sosem pomidorowym i warzywami- pychaaaa
Cenowo nie jest on strasznie drogi: za paczke 400 g zapłaciłam równiutkie 3 złocisze
Jeżeli chodzi o kaloryczność to z tyłu napisano że ma on 372 kcal w 100 g- czyli że mniej wiecej tyle co zwykły makaron...(Makaron Lubelski- muszelki morskie-375 kcal)
Ale jest o wiele bardziej sycący..zjadłam go 60 g i początkowo czułam sie nadal głodna..ale po 20 minutach myślałam że pękne w szwach Jejku, ale rozpycha Polecam
Ale czy wiecie że makaron razowy dziś obecny jest i polecany prawie we wszystkich dietach. Więc coś w nim jednak dobrego musi być
Ten makaron został dodatkowo wzbogacony, ponieważ zawiera, oprócz samego ciasta wykonanego z semoli, otręby oraz włókna ziarna pszenicy.
Dla przykładu:
100 gram makaronu razowego zawiera 6 gram włókien spożywczych, które stanowią około 20% dziennej dawki wskazanej przez ekspertów wszelkiego rodzaju diet.
Ciekawostką niech będzie ponadto fakt, że w niektórych z państw europejskich a także pozaeuropejskich ustawodawstwo nakazuje wręcz obowiązek wzbogacenia tego typu makaronu żelazem i witaminami. Więc jest również bardzo zdrowy A nawet zdrowszy od zwykłego makaronu
Szczerze mówiąc nie miałam pojęcia z czym to sie je: pobuszowałam więc troche w sieci i oto co znalazłam
ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI I SEREM
składniki: 400 g makaronu razowego , 3 marchwie, 1 pietruszka, 1 mały seler, 2 cebule, sos, 2 jajka, 1 szklanka mleka, natka pietruszki, szczypiorek, koperek, sól pieprz, oregano
sposób przyrządzania: Warzywa ugotować wcześniej i pokroić w kostkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie i wymieszać z ugotowanym makaronem. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i oprószyć otrębami . Na spodzie ułożyć warstwę makaronu, na to warstwę warzyw. Składniki układać warstwami, aż do ich wyczerpania (na wierzchu powinien znaleźć się makaron). Wszystko polać sosem i wierzch posypać startym serem. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Zapiekankę oczywiście możemy wzbogacić dodając zielony groszek, świeżą paprykę, pomidory itp.
--------------------------------------------------------------------------------
MAKARON RAZOWY Z WARZYWAMI- Jadłam to wczoraj- pychotka
składniki: 400 g makaronu razowego, 3 cebule, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 0,5 kg pomidorów lub 0,2 l przecieru pomidorowego, 20 dag innych warzyw sezonowych np.: papryki, cukini, dyni, bakłażana lub kapusty włoskiej, 100 ml oleju, pęczek świeżej lub łyżka suszonej bazylii, sól, pieprz, 30 dag żółtego sera
sposób przyrządzania: Cebulę, por, paprykę, cukinię pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i drobno pokroić. W dużym rondlu podsmażyć cebulę na oleju, następnie dodać starte warzywa korzeniowe i por, podsmażyć mieszając. Wrzucić pokrojone pozostałe warzywa, wlać 0,2 l wody. Dusić na wolnym ogniu około pół godziny. Dodać przecier pomidorowy, a po zdjęciu z ognia dodać także rozgnieciony ząbek czosnku, bazylię, sól i pieprz do smaku. Makaron razowy ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, polać sosem z warzyw i posypać drobno startym żółtym serem.
--------------------------------------------------------------------------------
OWOCOWA ZUPA ŚWIĄTECZNA
składniki: Suszone owoce [śliwki, jabłka, gruszki, itp. (ilość wg uznania)], łyżka cukru, kilka goździków, 2 l wody, makaron razowy : nitka lub krajanka
sposób przyrządzania: Owoce umyć, zamoczyć w wodzie i powoli gotować wraz z goździkami około 25 - 30 minut (tak długo, aż owoce staną się miękkie). Zupę można również zagęścić 1 łyżką mąki razowej Graham i śmietaną. Podawać z ugotowanym makaronem razowym
Szczególnie zaintrygowała mnie ta świateczna zupa..kto wie..moze podam ja na te święta... trzeba by tylko policzyć ile to ma kcal
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki