Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Gotowanie tradycyjne (w wodzie) a gotowanie na parze

  1. #1
    WiseMan jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie Gotowanie tradycyjne (w wodzie) a gotowanie na parze

    > Jakie są zalety gotowania na parze ??
    > Jakie są różnice gotowania w garnku w wodzi a gotowania na parze ??
    > Co można gotować na parze, a czego nie ??
    > Co jest zdrowsze i dlaczego ??
    > Wszystko na temat tej metody gotowania.

    Proszę o odpowiedz, rady, wasze spostrzeżenia, praktyki, informacje lekarzy i wszystko co na ten temat wiecie.

    Dziękuje

  2. #2
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Coś znalazłam Gotowanie na parze może stać się trwałym trendem w międzynarodowej kuchni

    Gotowanie na parze jest doskonałym połączeniem idei

    zdrowego odżywiania i doskonałego smaku. Potwierdzają to badania naukowe przeprowadzone na Uniwersytecie Justusa Liebiga w Giessen oraz Uniwersytecie w Koblencji. Według nich niektóre rodzaje warzyw przygotowane w urządzeniach do gotowania na parze Miele mają o 50% większą zawartość witaminy C, niż ugotowane w zwykłym garnku. Badania potwierdzają także, że smakują one znacznie lepiej, niż warzywa gotowane w tradycyjny sposób.
    Badania zostały podzielone na dwie części: jedną dotyczącą wyglądu i smaku warzyw (Uniwersytet w Koblencji) oraz drugą na zawartość witamin (Uniwersytet w Giessen). W pierwszej części ekspertyzie poddano paprykę, marchewkę, brokuł oraz ziemniaki. Eksperci oceniali kolor, kształt smak i konsystencję gotowanych potraw w skali punktowej. Wynik badań był następujący: "Badania potwierdziły, że gotowanie na parze w urządzeniach firmy Miele w porównaniu z gotowaniem w garnkach na palnikach przynosi znakomite rezultaty pod względem wyglądu i smaku oraz wartości odżywczych warzyw. Podczas gotowania na parze udaje się bez dodatku soli uzyskać naturalny smak warzyw. Rezultaty stosowania tej metody przewyższają znacząco efekty tradycyjnego gotowania."
    "To, co smakuje, jest przeważnie niezdrowe" - z tym przesądem rozprawiło się urządzenie do gotowania na parze Miele DG 2000. To wszechstronne urządzenie nie tylko pomaga tworzyć nowe przepisy, lecz przede wszystkim - jak żadne inne - umożliwia przygotowanie potraw ubogich w tłuszcz i bogatych w witaminy. Potwierdza to analiza substancji odżywczych przeprowadzona przez prof. Elmara Schlicha na Uniwersytecie w Giesen: "W warzywach gotowanych na parze wykrywamy szczególnie duże stężenia witamin, soli mineralnych oraz mikro- i makroelementów. Gotowanie na parze wpływa także pozytywnie na smak potraw" - tłumaczy ekspert. Jego zdaniem w przeciwieństwie do potraw przyrządzonych na parze, podczas gotowania tradycyjnego obserwujemy efekt wymywania, tzn. część rozpuszczalnych w wodzie witamin zostaje utracona. W ten sposób brokuły gotowane na parze w urządzeniu Miele zawierają około 50% więcej witaminy C, niż gotowane w garnku. Podobne wyniki przyniosły badania zawartości soli mineralnych i mikroelemtów w papryce: w porównaniu z surowym warzywem, w gotowanym na parze występowało ich tyle samo, tymczasem w papryce ugotowanej w wodzie, ich zawartość zmniejszała się o około 45%.
    Ekspertyzy podkreślają również, że w warunkach domowych trudno precyzyjnie odtworzyć warunki gotowania przeprowadzonego w laboratorium. Jednak w przypadku urządzenia Miele elektroniczne sterowanie procesu gotowania na parze umożliwia za każdym razem dokładne przestrzeganie zakładanych w przepisie warunków i wyklucza takie błędy, jak zbyt wysoka temperatura lub zbyt długi czas prowadzący do rozgotowania potrawy.
    "Wiele przemawia za tym, aby gotowanie na parze stało się nowym, trwałym trendem w kuchni, jako że łączy w sobie najlepszy smak ze zdrowym odżywianiem" - twierdzi prof. Schlich. Jego zdaniem stworzone przez Miele urządzenie do gotowania na parze DG 2000 ma szansę dołączyć do grupy modnych urządzeń domowych, ponieważ spełnia wszystkie wymagania stawiane współczesnym urządzeniom AGD: jest lekkie, łatwe w obsłudze, a także przystosowane do przygotowywania zarówno produktów mrożonych i gotowych , jak i świeżych warzyw prosto z targu.

  3. #3
    Guest

    Domyślnie

    1. witaminy nie "przechodzą" do wody jak w przypadku gotowania, na parze gotuje się syzbko i jest to smaczne
    2. ja mam problem z przyprawianiem, kiedy gotuję na parze, ale trzeba się przyzwyczaić i odzwyczaić od wrażenia, że wszystko przelaci przez sitko jak się zamiesza
    3. na parze można gotować wszystko (mięsko jest wtedy miękkie )
    4 para - bo witaminy, bo szybciej i tym samym krótszy czas obróbki
    5. - to naprawdę łatwe, wystarczy kupić specjalny garnek (właściwie dwa: jeden na wodę, drugi, zakładany na niego na jedzenie) i już.

    Spostrzeżenie - warto. To bardzo wszechstronne urządzenie, polecam

  4. #4
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    Jam prosze o instrukcje gotowania na parze krok po kroku

  5. #5
    WiseMan jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez mam-kompleksy
    Jam prosze o instrukcje gotowania na parze krok po kroku
    No właśnie o to prosze. Ale widze, że mało osób się odzywa. Czy nikt nie je potraw gotowanych na parze ?? Po za tym, że sa zdrowsze i reklama urządzenia do gotowania na parze to nie wiem nic.

  6. #6
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    Dziefcynki prosem was ŁADNIE

  7. #7
    Guest

    Domyślnie

    A jakiej tu instrukcji potrzeba? Wlewasz wodę do dolnego garnka, stawiasz na nim to z sitkiem, przykrywasz, czekasz aż ta wode się zagotuje i wytworzy się para i potem wrzucasz do górnego garnka, co sobie chcesz i czekasz aż się zrobi. Im dłużej leży, tym bardziej się rozgotowuje.

  8. #8
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    górny dolny garnek aha to osobe naczynia czy jakies specialne sorka za glupie pytanie

  9. #9
    AgnesLe jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-12-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    oj oj widać że mam- kompleksy niewiele czasu spędza w kuchni na przygotowywaniu posiłków . Garnek do gotowania na parze składa się z trzech części (najczęściej), dolny garnek- tam wlewasz wodę, potem na to nakładany garnek z dziurkami (sitko) na którym kładziemy jedzonko, potem przykrywamy przykryweczką i gotujemy. Aha oczywiście jedzonko kładziemy jak się zagotuje woda, ale o tym pisała już kowadełko
    polecam pyszne, a przyprawiać warto ziołami

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •