Mam pytanko- czy w tabelach kalorii wartość udka z kurczaka podawana jest w 100g mięska,czy waga jest liczona razem z kośćmi i skórą?
Mam pytanko- czy w tabelach kalorii wartość udka z kurczaka podawana jest w 100g mięska,czy waga jest liczona razem z kośćmi i skórą?
W tabelach kalorii zazwyczaj podaje się ilość kalorii w 100 gr produktu. A udko ważysz oczywiście z kostkami i skórą.
Dla ułatwienia podaję, że udko surowe to 135 kcal, udko pieczone to 155 kcal a udko gotowane to 145 kcal. Oczywiście w 100g.
no ale przeciez kosci nie jesz.
No ale ktoś to wziął pod uwagę obliczając wartość kaloryczną udka, że ileś tam procent stanowią kości a zjedzone mięsko ma te przykładowe 155 kcal. Gdybyś nie liczyła tych kości to wówczas byłby filet z kurczaka którego kaloryczność jest inna...
A ile to jest 100g takiego udka? To jest jedna porcja?
u mnie ostatnio 100g ważyła taka mała tzw. pałka od udka kurczaczka
Zakładki