-
Kalorie w chlebie
Czy ktoś może mi powiedziec ile mają kalorie w tych chlebach na 100g?
Podaje skład i firmy:
*Chleb razowy(piekarnia Kubić): skład wg zawartości %: mąka pszenna 750,woda,mąka żytnia 750,mix staropolski,ziarno dyni,sól,drożdze
*Chleb ziarnowy(piekarnia Społem):mąka pszenna,mąka żytnia,mąka pełnoziarnista,płatki owsiane,płatki pszenne,proso,płatki żytnie,siemie lniane,sezam,słonecznik,sól,drozdze,olej jadalny
Byłabym wdzięczna.
-
Różne moga byc kalorycznosci takiego chleba trudno tak dokladnie okreslic
wahaja sie od 250-ponad 300 kcal
jedna lub dwie kromeczki na sniadanie jest wskazana daje uczucie sytosci na dosc dlugo i jest dobrym posilkiem weglowodanowym na pozyskanie energii na caly dzien i rozkrecenie przemiany materii, ciemne pieczywo ma wiele cennych wartosci odzywczych , czego nie posiada biale pieczywo ,ciemne nie raz bywa bardziej kaloryczne trzeba jednak zwracac uwage na wartosci odzywcze nie tylko kcal
Pozdrawiam
-
Nie umiem odpowiedziec na Twoje pytanie,a moge pomoc tylko tyle:
bułka grahamka, 1 szt (50 g) 106
bułka kajzerka, 1 szt (50 g) 120
bułka maślana, 1 szt (50 g) 124
bułka pszenna, 1 szt (50 g) 125
chałka(100g) 274
chleb graham, 1 kromka (50 g) 96
chleb lecytynowy, 1 kromka (50 g) 120
chleb pita 333
chleb pszenny, 1 kromka (50 g) 108
chleb pumpernikiel, 1 kromka (40 g) 96
chleb razowy na miodzie, 1 kromka (50 g) 95
chleb razowy, 1 kromka (50 g) 98
chleb sitkowy, 1 kromka (50 g) 98
chleb słodowy, 1 kromka (50 g) 102
chleb z otrębami, 1 kromka (50 g) 103
chleb zwykły, 1 kromka (50 g) 102
chleb żytni, 1 kromka (50 g) 110
pieczywo chrupkie z sezamem 1 kromka 50
pieczywo chrupkie 1 kromka 37
Pozdrawiam
-
Dzięki dziewczyny
Własnie nurtuje mnie to,bo chleb jest pt.Razowy,ale tak naprawdę,to nie jest taki typowy,ciemny i ciężki razowiec.
Wiec nie wiem,czy patrzeć na te razowe,których kalorycznoć kromki wynosi 80,czy na te lżejsze,po 60ckal na kromkę...stšd pytanie:
-
Blowya chyba wiem o co Ci chodzi:P
tez mialam kiedys taki dylemat, ale juz na oko widac ze ten calkiem ciemniejszy jest ciezszy a ten "niby razowy lzejszy" zreszta 20 kcal w ta czy w tamta :P
-
Ten "niby razowy" to nie jest przypadkiem tzw. chleb mieszany? Tzn. z mąki razowej pomieszanej z żytnią, czy jakąś inną?
-
Ja Wam tylko chciałam powiedzieć że bardzo często ten "ciemny" chleb jest po prostu barwiony karmelem albo sztucznym miodem dlatego lepiej jest wybrać nawet jasny ale taki w którym widać że jest ram dużo różnych ziarenek,itp.
-
Czesto są chleby słodzone karmelem to prawda, u mnie w Tychach jest fajny sklep ze zdrowa żywnościa gdzie sa rozne fajne chleby dla diabetykow i bezglutenowcow takze
a moze samemu upiec chlebek? ja czesto tak robie :P jest pyszny i wiem co wsadzam :P
Pozdrowienia
-
Zwracajcie uwage na kolejnosc skladnikow. Ten wymieniany jako pierwszy jest go najwiecej. To znaczy:
jezeli jako pierwsze wymieniaja "maka przenna razowa" lub "maka graham" to mamy chleb o jaki nam chodzi
a jesli razowa jest na drugim lub trzecim miejscu po zwyklej bialej przennej (jak to bywa w chlebach "mieszanych" to to nie jest do konca to.
Mamut robi dobre chleby, przynajmniej ja jestem zadowolona. Kromka razowca (taka tostowa) to ok 70 kcal. Bialego nie jadam bo ciemny daje wiecej mojemy organizmowi. I sprawdzam etykietki w poszukiwaniu barwnikow i karmelu itp bo kiedys sie nacielam.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki