-
Na jakie sposoby przyrządzacie pierś kurczaka?
Ja mam takie dane: gotowana 135, pieczona 145.
A jak usmażę na małym tłuszczu, to jest równoważne z pieczoną?
Poradźcie dziewczyny, w jaki sposób najczęściej przyrządzacie pierś.
W końcu to najpopularniejsze nasze mięsne danie.
Dzięki serdeczne!
-
-
ja najpierw najczęściej pokrojoną w paski pierś obtaczam w ziołach prowansalskich, czosnku granulowanym, kropię sokiem z cytryny i odrobiną oleju. to do lodówki na noc, żeby przeszło przyprawami. a potem na patelnię, obsmażyć dookoła. potem dolewam troszkę wody i wrzucam kostkę rosołową i w takim bulionie dusi się do miękkości (aż wszystko odparuje). można dusić w samej wodzie, ale z kostką jest smaczniejsze.
do tego czasem wrzucam kukurydzę, groszek, zieloną fasolkę, kiełki sojowe (wszystko z puszki, co mi tam w ręce wpadnie), czasem podsmażone pieczarki, ale zawsze kroję w kostkę cebulę, dużo cebuli ) taka duszona cebulka z mięskiem (nie ważne czy pierś czy inne) jest po prostu pycha.
czasami dla odmiany do tak przyrządzonego kuraka dodaję sos pomidorowy (włoskie pesto pomidorowe).
najbardziej lubię tak duszoną pierś, ale można też upiec w piekarniku - nie krojąc jej wcześniej w paski, do żaroodpornego naczynia włożyć przyprawione mięsko, kilka posiekanych ząbków czosnku na wierzch, kilka ćwiartek cebuli (pieczona też jest pycha). piekąc w rękawie foliowym do pieczenia nie trzeba użyć tłuszczu.
to samo można zrobić z filetem z indyka albo polędwiczkami wieprzowymi
można też najpierw poddusić pierś, potem położyć na niej pół brzoskwinki albo krążek ananasa; do tego świetnie pasuje plaster żółtego sera, ale wtedy wzrasta kaloryczność
chyba zgłodniałam hehe
-
Zamieszczone przez
olenkaaaa
ja robie na grillu
w zimie też? ja nie mam grilla elektrycznego...
-
No a ja mam grilla w mikrofali
-
Ja lubię pierś w potrawce z groszkiem i marchewką: mrożone warzywka dusze w garnku na odrobinie oleju, zalewam spora ilością wody i dorzucam pierś, duszę to potem jakieś 40 minut Jest naprawdę pyszne, kiedyś jadłam z ziemniakami, ale raz że rezygnuje z nich podczas deity, a dwa że taka potrawka jest bardzo sycąca
-
Gotowana z ryżem i warzywami (kalafior, groszek zielony, brokuły, marchewka) + kostka rosołowa Knorra
zrazy Pierś z kurczaka rozbijamy młotkiem, w środek wkładamy: plasterek żółtego sera, plasterek wedlinki, łyżkę zielonego groszku.Zwijamy w rulonik, zawiazyjemy niteczką i pieczemy/smażymy/gotujemy- jak kto woli.
wersja na kanapki Pierś z kurczaka rozbijamy młotkiem kuchennym na cieniutko. Smażymy na łyżce oliwy i potem kładziemy kawałek tego "placka" na kromeczkę Wasy. Do tego sałata, pomidorek, kropla ketchupu i już mamy pyszną kolację.
Na ostro Pierś obsypujemy ostrą papryką w proszku i wrzucamy do piekarnika.
Rodem z KFC Pierś nacieramy oliwą z oliwek, obsypujemy Corn Flakesami, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią - pieczemy i już mamy kurczak troche podobny do tego serwowanego w kfc- tylko ze w wersi light
-
wy to macie pomysły..ja wrzucam kawałek piersi z kurczaka lub indyka na gorącą wode aż sie zagrzeje i jem z kaszą lub ziemniaczkami a do tego buraczki
-
Super pomysły! Na pewno przydały się wszystkim na forum. Dzięki!
-
Noo,z tego co wiem,to smażona to nie to samo co pieczona...
Ale możesz zrobić tak...:
Pkroić piers w sporš kostkę i zamwinšć w folię(takie pazłotko),razem z cebulš,czosnkiem,przyprawami,solš.Wrzucić na wrzštek i gotować jakie 15-20 min.
Potem zrobić dowolnš surówkę,ja najczęciej jem z gotowanš marchewkš
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki