Mam kłopot. Utknęłam we Włoszech.
Nie ma tu twarogu i maślanki...
Dziewczyny...jak to zrobic?
JAk zrobić twaróg z pasteryzowanego mleka?
Jeśli ktoś da mi rady..będe wdzięczna...
PROSZĘ[/b]
Mam kłopot. Utknęłam we Włoszech.
Nie ma tu twarogu i maślanki...
Dziewczyny...jak to zrobic?
JAk zrobić twaróg z pasteryzowanego mleka?
Jeśli ktoś da mi rady..będe wdzięczna...
PROSZĘ[/b]
hmm... Ania, zainspirowałaś mnie
szukałam w necie ale znalazłam tylko przepis na ser żółty/topiony..
po czym doszłam do wniosku że za dużo zachodu ale kiedyś cos takiego zrobie:P
a co do twarożka to nie mam pojęcia ale ciekawe czy to bardzo czaso/pracochłonne.. i ciekawe czy wykonalne w domu - jesli tak to chętnie spróbuję..
hm...narazie wiem tyle..ze trzeba mleczko nastawić na kwaśne...
kiedy skwaśniejen porządnie...
stawiamy je na wolniutki gaz i podgrzewamy...az widoczne bedą bryły ścietego sera i wody-serwatki.
Odcedzamy to na gazie, pieluszce lub płótnie...zawiazujemy w tym materiale..i czekamy az dobze odsączy sie od serwatki...
i to juz chyba twaróg.
Kupiłam literek mleczusia. Pisze: latte fresco- z lodówki...w szklanej butelce..wiec chyba cos z tego bedzie...
Bo te z kartonow sie nie nadaja...
Dobra nastawie na kwasne.
Potem powiem jak sprawa postępuje
latte fresco- swieze mleko skwasniało! suuuperrr! ale na serek nie bede przerabiac...wypijemy!
serek innym razem
ania jak się robi kwaśne mleko po prostu się stawia gdzies w ciepłym miejscu pod ściereczką na pare dni i czy to co z tego wychodzi to jest wogole "pijalne" ?
oczywiscie, ze jest to "pijalne"
jak najprawdziwsze zsiadłe mleko !
kwasnie mleko jeste podstawa dla serow!
maslanka- to pozostałosc ze smietany przy wyrobie masła (ma dlatego malenko kcal, bo jak wiadomo tłuszcz powiędrował do masła)
serwatka- pozostałosc z kwasnego mleka przy wyrobie sera ma mnustwo białka. ale wole maślanke!
zsiadle mleko ma natomiast i eliksir pysznosi! heheh pycha!
szczególnie z młodymi ziemniaczkami z koperkiem!
albo do plackow ziemniaczanych!!!!
Zakładki