Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Jak zrobić twaróg?

  1. #1
    AAniAA19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie Jak zrobić twaróg?

    Mam kłopot. Utknęłam we Włoszech.
    Nie ma tu twarogu i maślanki...
    Dziewczyny...jak to zrobic?
    JAk zrobić twaróg z pasteryzowanego mleka?
    Jeśli ktoś da mi rady..będe wdzięczna...
    PROSZĘ[/b]

  2. #2
    allthea jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    21-03-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    hmm... Ania, zainspirowałaś mnie
    szukałam w necie ale znalazłam tylko przepis na ser żółty/topiony..
    po czym doszłam do wniosku że za dużo zachodu ale kiedyś cos takiego zrobie:P
    a co do twarożka to nie mam pojęcia ale ciekawe czy to bardzo czaso/pracochłonne.. i ciekawe czy wykonalne w domu - jesli tak to chętnie spróbuję..

  3. #3
    AAniAA19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    hm...narazie wiem tyle..ze trzeba mleczko nastawić na kwaśne...
    kiedy skwaśniejen porządnie...
    stawiamy je na wolniutki gaz i podgrzewamy...az widoczne bedą bryły ścietego sera i wody-serwatki.
    Odcedzamy to na gazie, pieluszce lub płótnie...zawiazujemy w tym materiale..i czekamy az dobze odsączy sie od serwatki...
    i to juz chyba twaróg.
    Kupiłam literek mleczusia. Pisze: latte fresco- z lodówki...w szklanej butelce..wiec chyba cos z tego bedzie...
    Bo te z kartonow sie nie nadaja...
    Dobra nastawie na kwasne.
    Potem powiem jak sprawa postępuje

  4. #4
    AAniAA19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    latte fresco- swieze mleko skwasniało! suuuperrr! ale na serek nie bede przerabiac...wypijemy!
    serek innym razem

  5. #5
    allthea jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    21-03-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    ania jak się robi kwaśne mleko po prostu się stawia gdzies w ciepłym miejscu pod ściereczką na pare dni i czy to co z tego wychodzi to jest wogole "pijalne" ?

  6. #6
    AAniAA19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    oczywiscie, ze jest to "pijalne"
    jak najprawdziwsze zsiadłe mleko !
    kwasnie mleko jeste podstawa dla serow!

    maslanka- to pozostałosc ze smietany przy wyrobie masła (ma dlatego malenko kcal, bo jak wiadomo tłuszcz powiędrował do masła)

    serwatka- pozostałosc z kwasnego mleka przy wyrobie sera ma mnustwo białka. ale wole maślanke!

    zsiadle mleko ma natomiast i eliksir pysznosi! heheh pycha!
    szczególnie z młodymi ziemniaczkami z koperkiem!
    albo do plackow ziemniaczanych!!!!

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •