Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: F...i...s... t... a....

  1. #1
    Carmelka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-02-2005
    Posty
    0

    Domyślnie F...i...s... t... a....

    Z gory przepraszam, jesli ten temat juz kiedys byl....

    Ile kcal maja fistaszki? Bez soli...

  2. #2
    ojejowa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    06-06-2004
    Mieszka w
    Gliwice
    Posty
    0

    Domyślnie

    polecam najpierw przeczytac:
    FISTASZKI:
    Orzech ziemny, zwany także orzachą, jest jednorocznym gatunkiem z rodziny strączkowych.

    Roślina dorasta do 50-75 cm wysokości, wykształca liście złożone z dwóch par owalnych listków oraz wypuszcza kwiaty żółte, motylkowe. Kwiaty są niepozorne, a ich zachowanie po przekwitnieniu jest niezwykle ciekawe. Wtedy szypułki kwiatów wydłużają się i kierują ku dołowi, wpychając w ziemię tworzący się strąk, który dojrzewa pod ziemią na głębokości do 5-10 cm.


    Cylindryczne lub beczułkowate strąki orzecha ziemnego są strąkami nie pękającymi, o bruzdowatej, twardej, nieco włóknistej okrywie i zawierają po 1-5 nasion, z których każde otoczone jest cieniutką, brązową łupinką.

    Nasiona nazywa się orzeszkami ziemnymi, arachidowymi lub fistaszkami. Ich skład chemiczny to: około 60-70% tłuszczu, do 25-35% białka i 5% węglowodanów, 2-5% błonnika, 6-22% substancji glicydowych, 1,5-5% substancji mineralnych (bogatych w żelazo). Z witamin występuje sporo witaminy B (0,54 mg%), E i C oraz trochę mniej (0,14 mg%) witaminy A, biotyny i kwasu pantotenowego.

    Nasiona fistaszków są niezwykle pożywne z powodu wysokiej zawartości tłuszczu i białka, a poza tym bardzo smaczne. Prażone, słodzone lub solone stanowią przysmak nie tylko małych dzieci. Nadają się "do pojadania" - dla ruchliwych nastolatków, sportowców i innych prowadzących aktywny tryb życia (dostarczają sporo energii, gdyż są wysokokaloryczne, a także cennego białka i soli mineralnych). Są świetnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, gdyż jak wszystkie nasiona strączkowe mają białko pełnowartościowe zastępujące białko zwierzęce. Ze zmielonych orzeszków produkuje się tak zwane masło fistaszkowe, lekko solone lub lekko słodzone, przyjemnie pachnące i smaczne. Używa się go do smarowania chleba. Masła fistaszkowego można tez używać do nadziewania cukierków i czekolad.

    Orzech ziemny pochodzi z Ameryki Południowej - Brazylii i Peru, ale uprawiany jest bardzo często w krajach tropikalnych i subtropikalnych, a nawet o chłodniejszym klimacie. W Europie uprawiany jest na Półwyspie Bałkańskim (głównie w Bułgarii i Grecji), w Hiszpanii, we Włoszech, w południowej Francji i południowych rejonach Rosji oraz Ukrainy. Dzisiejsi główni producenci orzeszków arachidowych to: Chiny, Indie, Afryka Zachodnia i Wschodnia, USA, Argentyna, Brazylia.

    Orzech ziemny aż do początków XVI wieku znany był tylko na kontynencie amerykańskim, dopiero w tym czasie, dzięki wyprawom m.in. Magellana rozprzestrzenił się w innych rejonach świata - przede wszystkim w Afryce i Azji (Chiny, Indie, Indonezja). Orzech ziemny do Europy przybył w XVIII wieku, zyskał sporą popularność i zaczął być uprawiany w krajach Basenu Morza Śródziemnego. W uprawie wymaga 5-6 miesięcznego bezmroźnego okresu, a do wzrostu - wysokiej temperatury, co najmniej 12-15 stopni C. Temperatury minusowe od -1,5 do -2 stopni C uszkadzają rośliny, a temperatura -3 stopnie C - nasiona.



    Takze> orzechy ziemne obrane 582 kcal w 100g.

  3. #3
    Carmelka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-02-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    ojejowa, jestes kochana :-***********

  4. #4
    Carmelka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-02-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Nie zakladam nowego watku, tylko odswiezam....
    Otoz, od dluzszego czasu nurtuje mnie pewne pytanie, tj. gdy kupuje 30 dag orzeszkow ziemnych, czy tam fistaszkow < nazwa jak kto woli :P >, to ile jest tych orzeszkow po obraniu ze skorupek???
    wiem, ze to glupie pytanie, ale i tak czekam na odp

    Pozdrawiam

    Carmi

  5. #5
    worrygirl jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    25-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    najłatwiej byłoby zwarzyć je przed i po obraniu, ale niestety ci nie pomogę bo nie mam wagi

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •