Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Kurczak z rożna

  1. #1
    Awatar Alessaaa
    Alessaaa jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-02-2005
    Posty
    414

    Domyślnie Kurczak z rożna

    Hmm mam maly problem nigdzie nie moge znalezc ile kcal ma kurczak z rozna. Czy moge policzyc go jako kurczaka pieczonego?

    Z gory dzieki za odpowiedz:*

  2. #2
    damrade jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Alessaaa, nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że możesz - w końcu rożen to forma pieczenia, prawda?

  3. #3
    Guest

    Domyślnie

    To przecież JEST kurczak pieczony

  4. #4
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    ja co prawda liczę jak pieczonego, ale jakby się tak głębiej zastanowił, to to nie jest to samo
    rożen czy grill umożliwia pieczenie kurczaka bez dodatkowych ilosci tłuszczu, podczas gdy pieczenie w piekarniku, w brytfance, tego tłuszczu wymaga. zwykle taki kurczak pieczony w piekarniku pływa sobie w takim sosie własnym z olejem, więc chyba może być bardziej kaloryczny...
    nie wiem. za dużo myślenia. dlatego z rożna liczę tak jak pieczony

  5. #5
    Awatar Alessaaa
    Alessaaa jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-02-2005
    Posty
    414

    Domyślnie

    dzieki tak myslalam wlasnie. I tak wcinam same skrzydelka bo sa najbardziej przypieczone i mi najbardziej smakuja. Ale co do tego tluszczu to racja bo zawsze jak moja mama piecze kurczaka w piekarniku to on potem plywa w tluszczu a ten z rozna nigdy nie jest az taki tlusty. Pieczenie pieczeniu nie rowne...

  6. #6
    Guest

    Domyślnie

    Nie przypominam sobie, żeby moja mama kiedykolwiek piekła kurczaka dodając wielkie ilości tłuszczu (poza tą odrobiną do wysmarowania naczynia żaroodpornego), więc sprawdziłam przepis na kurczaka z rożna i kurczaka pieczonego. W obu trzeba było nasmarować kurczaka 2 łyżkami oleju i tyle, żadnego tłuszczu ponad to. Bardzo tłusta jest skóra, więc pewnie w wysokiej temperaturze wytapia sie z niej tłuszcz, który spływa do tego sosu. Logiczne wytłumaczenie jak dla mnie.
    Natomiast skrzydełka (186 kcal) są bardziej kaloryczne niż np. udko (158 kcal) właśnie dzięki tłustek skórce.

  7. #7
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    rzeczywiście logiczne wytłumaczenie, Albinko. nigdy się głębiej nie zastanawiałam skąd bierze się tyle tłuszczu w naczyniu choć nie raz zdarzyło mi się piec udka czy indyka
    ten z rożna wydaje się mniej kaloryczny przez to, że nie widać tego tłuszczu gołym okiem

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •