Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Prawdziwa historia szpinaku:)

  1. #1
    Kasienka125 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-05-2005
    Posty
    1

    Domyślnie Prawdziwa historia szpinaku:)

    Ciągle pokutuje opinia, że szpinak ma dużo żelaza. Niestety nie jest to prawda. Niewiele różni się od np pomidorów. W czasach naszych mam, jakiś dietetyk, robiąc tabele zawartości żelaza w różnych produktach pomylił się, i dopisał przy szpinaku jedno zero. No i tak się utarło.

  2. #2
    Guest

    Domyślnie

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] kontra [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. 1:0 dla szpinaku
    W mojej książeczce z kaoriami jest jeszcze lepiej - 8.2 mg żelaza w szpinaku

    Nie wyobrażam sobie natomiast, jak to możliwe, ze publikacja tego dietetyka mogła zawierać aż tak poważny błąd i nikt tego nie sprostował, wszyscy przyjęli jako pewnik i to w tamtych czasach. Niemożliwe, nie wierzę, to musi być tylko legenda.

  3. #3
    Kasienka125 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-05-2005
    Posty
    1

    Domyślnie

    Znalezione w necie:P
    pomidory - 9,7mg Fe na 100g
    szpinak - 3mg Fe na 100g z założeniem, że i to jest żelazem słabo przyswajalnym.
    Żeby nie być gołosłowna - historię tą usłyszałam dwa razy - raz na biologii jeszcze w liceum, drugi raz już z ust wykładowcy chemii na uczelni.

  4. #4
    worrygirl jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    25-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Wstyd mi się przyznać, ale szpinaku nigdy nie jadłam i nie wiem jak go można przyrządzić

    No, ale i tak napiszę to co o nim wyczytałam. Może są produkty zawierające więcej żelaza ale mimo to z tego co wyczytałam warto jeść szpinak ma niewiele kalorii, i tak sporą dawkę żelaza, wapnia i innych składników takich jak A, B1, B2, B3, B6, C, E, Cynk, Magnez, Fosfor, Sód. No i ma dużo błonnika
    Z jego wad trzeba wymienić to, że ma sporą dawkę kwasu szczawiowego (nie wiem o nim nic konkretnego, tylko że osobom z pewnymi dolegliwościami szpinaku właśnie przez ten kwas nie wolno jeść).

  5. #5
    zmeczona17 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    07-12-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Za to szpinak ma kwas foliowy, ktory rowniez jest bardzooo zdrowy, zmniejsza ryzyko wystapienia chorob genetycznych! Osobiscie szpinak jadlam dwa razy w zyciu, a i tak bardzo go uwielbiam! W sklepach sprzedaja mrozonki na ktorych wypisany jest sposob przyzadzenia. Ja go ugotowalam, posolilam i zjadlam. POZDRO :>

  6. #6
    joasik jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    28-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    przyłączam się do zwolenniczek szpinaku !!!! i czy ma żelazo czy nie ma i ile by tego Fe nie miał to jest na pewno zdrowy i co super mi się podoba-ma malutko kcal!!!
    a podaje mniam mniam przepis (prosty i super pyszny) : rozgrzać szpinak w garnku, dodać pokrojony czosnek (duzo ), posolić, można dosypac jakies oregano,bazylię itp.dodać jogurt naturalny,albo jeszcze chudziej kefir i wychodzi pyszna papusia ma tak niewiele kalorii,ze można zjeść z brązowym makaronem i nadal będzie danko dietetyczne...a jak się chce jeszcze bardziej podnieść walory hehe to posypujemy tartym żółtym serem,mniammmmmmm....

  7. #7
    worrygirl jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    25-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    jak tak zaschwalacie ten szpinak to może też spróbuję A to pasuje tak np. zjeść gotowany szpinak z rybą albo kotletem sojowym??? bo nie wiem

    Hehe a w ogóle to przypomniała mi sie kreskówka, którą kiedyś oglądałam - o Papa'yu czy jakoś tak, który jak jadł szpinak to stawał się silny i mógł sprać innim tyłki:P

  8. #8
    Kasienka125 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-05-2005
    Posty
    1

    Domyślnie

    Mi ostatnio polecono zapiekankę z piersi kurczaka i szpinaku. Napewno ma malutko kalorii i jest pyszne. Napewno spróbuję zrobić

  9. #9
    AAniAA19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    do przepisów light na stronce głównej chciałam dodać przepis
    na moj sekretny szpinak....
    rozpisałam się jak durna zachecając i w ogóle...
    a przepisu do tej pory nie ma

    Szpinaczek
    -najlepiej mrożony, siekany (tzn, taka papka...)
    na patelnie (ja robie bez tłuszczu)
    duszę.
    solę.
    jak jest juz ugotowany...wlewamy do niego:
    (jajo rozbełtane z 1/3 lub 1/4 szkl mleka)
    (moze być samo białko, wiem ze niektórzy zołtek nie jedza.
    moze byc i bez mleka, ale mleczko rozbełtane z jajeczkiem, dokładnie rozbełtane...fajne jest)
    i wlewamy ta miksturke....
    smazymy, mieszamy...
    jajko sie zetnie i daje szpinakowi super konsystencje...
    na koniec czosnek. ja lubie duzo.
    (czasem sobie wrzucam do tego puszke kukurydzy...)
    zagrzewamy jeszcze...i siup na talerz.
    ale ja jem prosto z patelni. i tak wiem ze zjem wszystko

  10. #10
    Pipinio jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-10-2005
    Mieszka w
    Pyskowice
    Posty
    0

    Domyślnie

    Ja też dodam przepisy :P

    ZUPA SZPINAKOWA

    3 skrzydełka
    1 marchewka
    1 pietruszka
    plasterek selera
    kawałek pora
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, kolędra (0,5 łyżeczki)
    ziele angielskie (kilka ziarenek)
    tymianek
    5 dag boczku wędzonego(ja nie daje)
    0,5 szkl. kaszy jęczmiennej
    1 paczka mrożonego szpinaku


    PRZYRZĄDZANIE:

    Ugotować wywar ze skrzydełek, marchewki, pietruszki, selera, pora i czosnku ze wszystkimi wymienionymi przyprawami (można oczywiście użyć rosołu instant i doprawić go czosnkiem, kolędrą , zielem angielskim i tymiankiem) ok. 2 litry. Wędzony boczek pokroić w kosteczkę i wytopić, po czym wlać do wywaru. Wsypać kaszę i wrzucić szpinak. Gotować aż kasza zmięknie...

    (aby zagęścic zupke pod koniec gotowania mieszam łyzke mąki z niewielką ilościa wody w szklance i dobrze mieszam zeby nie powstały krupy,dodaje do zupy i czekam jak sie zagotuje)


    SAŁATKA SZPINAKOWA

    - szpinak,
    - marchewka,
    - cebula (nieduża),
    - ogórek zielony,
    - ser żółty (ok. 2-3 plasterki),
    - oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet balsamiczny.

    PRZYRZĄDZANIE:

    Świeży szpinak rwiemy na kawałki, marchew, ser kroimy w słupki, ogórka w kostkę, cebullę, wszysko mieszamy polewając oliwą, octem lub sokiem z cutryny, doprawiamy solą, pieprzem i... ZAJADAMY SIĘ! można tez zamiast cebuli dodać zmiażdżony czosnek...


    Ryż ze szpinakiem
    Składniki:
    1

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •