-
Prawdziwa historia szpinaku:)
Ciągle pokutuje opinia, że szpinak ma dużo żelaza. Niestety nie jest to prawda. Niewiele różni się od np pomidorów. W czasach naszych mam, jakiś dietetyk, robiąc tabele zawartości żelaza w różnych produktach pomylił się, i dopisał przy szpinaku jedno zero. No i tak się utarło.
-
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] kontra [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. 1:0 dla szpinaku
W mojej książeczce z kaoriami jest jeszcze lepiej - 8.2 mg żelaza w szpinaku
Nie wyobrażam sobie natomiast, jak to możliwe, ze publikacja tego dietetyka mogła zawierać aż tak poważny błąd i nikt tego nie sprostował, wszyscy przyjęli jako pewnik i to w tamtych czasach. Niemożliwe, nie wierzę, to musi być tylko legenda.
-
Znalezione w necie:P
pomidory - 9,7mg Fe na 100g
szpinak - 3mg Fe na 100g z założeniem, że i to jest żelazem słabo przyswajalnym.
Żeby nie być gołosłowna - historię tą usłyszałam dwa razy - raz na biologii jeszcze w liceum, drugi raz już z ust wykładowcy chemii na uczelni.
-
Wstyd mi się przyznać, ale szpinaku nigdy nie jadłam i nie wiem jak go można przyrządzić
No, ale i tak napiszę to co o nim wyczytałam. Może są produkty zawierające więcej żelaza ale mimo to z tego co wyczytałam warto jeść szpinak ma niewiele kalorii, i tak sporą dawkę żelaza, wapnia i innych składników takich jak A, B1, B2, B3, B6, C, E, Cynk, Magnez, Fosfor, Sód. No i ma dużo błonnika
Z jego wad trzeba wymienić to, że ma sporą dawkę kwasu szczawiowego (nie wiem o nim nic konkretnego, tylko że osobom z pewnymi dolegliwościami szpinaku właśnie przez ten kwas nie wolno jeść).
-
Za to szpinak ma kwas foliowy, ktory rowniez jest bardzooo zdrowy, zmniejsza ryzyko wystapienia chorob genetycznych! Osobiscie szpinak jadlam dwa razy w zyciu, a i tak bardzo go uwielbiam! W sklepach sprzedaja mrozonki na ktorych wypisany jest sposob przyzadzenia. Ja go ugotowalam, posolilam i zjadlam. POZDRO :>
-
przyłączam się do zwolenniczek szpinaku !!!! i czy ma żelazo czy nie ma i ile by tego Fe nie miał to jest na pewno zdrowy i co super mi się podoba-ma malutko kcal!!!
a podaje mniam mniam przepis (prosty i super pyszny) : rozgrzać szpinak w garnku, dodać pokrojony czosnek (duzo ), posolić, można dosypac jakies oregano,bazylię itp.dodać jogurt naturalny,albo jeszcze chudziej kefir i wychodzi pyszna papusia ma tak niewiele kalorii,ze można zjeść z brązowym makaronem i nadal będzie danko dietetyczne...a jak się chce jeszcze bardziej podnieść walory hehe to posypujemy tartym żółtym serem,mniammmmmmm....
-
jak tak zaschwalacie ten szpinak to może też spróbuję A to pasuje tak np. zjeść gotowany szpinak z rybą albo kotletem sojowym??? bo nie wiem
Hehe a w ogóle to przypomniała mi sie kreskówka, którą kiedyś oglądałam - o Papa'yu czy jakoś tak, który jak jadł szpinak to stawał się silny i mógł sprać innim tyłki:P
-
Mi ostatnio polecono zapiekankę z piersi kurczaka i szpinaku. Napewno ma malutko kalorii i jest pyszne. Napewno spróbuję zrobić
-
do przepisów light na stronce głównej chciałam dodać przepis
na moj sekretny szpinak....
rozpisałam się jak durna zachecając i w ogóle...
a przepisu do tej pory nie ma
Szpinaczek -najlepiej mrożony, siekany (tzn, taka papka...)
na patelnie (ja robie bez tłuszczu)
duszę.
solę.
jak jest juz ugotowany...wlewamy do niego:
(jajo rozbełtane z 1/3 lub 1/4 szkl mleka)
(moze być samo białko, wiem ze niektórzy zołtek nie jedza.
moze byc i bez mleka, ale mleczko rozbełtane z jajeczkiem, dokładnie rozbełtane...fajne jest)
i wlewamy ta miksturke....
smazymy, mieszamy...
jajko sie zetnie i daje szpinakowi super konsystencje...
na koniec czosnek. ja lubie duzo.
(czasem sobie wrzucam do tego puszke kukurydzy...)
zagrzewamy jeszcze...i siup na talerz.
ale ja jem prosto z patelni. i tak wiem ze zjem wszystko
-
Ja też dodam przepisy :P
ZUPA SZPINAKOWA
3 skrzydełka
1 marchewka
1 pietruszka
plasterek selera
kawałek pora
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, kolędra (0,5 łyżeczki)
ziele angielskie (kilka ziarenek)
tymianek
5 dag boczku wędzonego(ja nie daje)
0,5 szkl. kaszy jęczmiennej
1 paczka mrożonego szpinaku
PRZYRZĄDZANIE:
Ugotować wywar ze skrzydełek, marchewki, pietruszki, selera, pora i czosnku ze wszystkimi wymienionymi przyprawami (można oczywiście użyć rosołu instant i doprawić go czosnkiem, kolędrą , zielem angielskim i tymiankiem) ok. 2 litry. Wędzony boczek pokroić w kosteczkę i wytopić, po czym wlać do wywaru. Wsypać kaszę i wrzucić szpinak. Gotować aż kasza zmięknie...
(aby zagęścic zupke pod koniec gotowania mieszam łyzke mąki z niewielką ilościa wody w szklance i dobrze mieszam zeby nie powstały krupy,dodaje do zupy i czekam jak sie zagotuje)
SAŁATKA SZPINAKOWA
- szpinak,
- marchewka,
- cebula (nieduża),
- ogórek zielony,
- ser żółty (ok. 2-3 plasterki),
- oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet balsamiczny.
PRZYRZĄDZANIE:
Świeży szpinak rwiemy na kawałki, marchew, ser kroimy w słupki, ogórka w kostkę, cebullę, wszysko mieszamy polewając oliwą, octem lub sokiem z cutryny, doprawiamy solą, pieprzem i... ZAJADAMY SIĘ! można tez zamiast cebuli dodać zmiażdżony czosnek...
Ryż ze szpinakiem
Składniki:
1
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki