-
ZUPY
Czesc,
Moze wyda Wam sie to smieszne , ale nie wiem jak robi sie "chude" zupki.
Czy ktos moze podac mi przepisy i przy okazji kalorycznosc.
Dzieki
Agata
-
tak ja tez dolaczam sie do tego pytania
kalorycznosc mile widziana 
-
He he dokładnie miałam takie samo pytano zadac...ja znam tylko jeden rodzaj zupki dietetycznej...
Rosołek knorr-oliwka i zioła (taka nowosc)
kalafiorek odrobina wegetki i zupka jest pychotka zazwyczaj daje tyle kalafiorka ze nie musze upychac sie makaronem albo ryzem to wystarczy
Czekam na cos od was...aha znam tez przepis na zupke wegierską tez mało kaloryczną
jak by co to skrobne
-
hmm,to ja poprosze o przepisik na zupke wegierska
-
hehe nie ma sprawy!!!! moze byc wersja miesna i bezmięsna ja podam tą z mieskiem bo bardziej zapycha a mieska potrzeba niewiele...
2 papryczki
15 dg kapustki kiszonej (najlepiej czerwonej)
1 zmieniaczek ale nie koniecznie
4 pieczarki
rosołek pomidorowy knorr]
20 dg moze byc mniej piersi z indyka lub chudej wołowinki
2 cebylki
i jak najwiecej czosnku choc jak ktos nie lubi nie musi...
************************************************** *************
przygotowanie
kapustke wrzucic do wody gotowac,po czym dodac pokrojoną w kosteczke papryczke,pieczarki i ziemniaczka...gotowac w wodzie ok 20 min
nastepnie dodac cebulke moze byc podsmazona na oliwce lub nie jak to woli
dodac miesko pokrojone w kosteczke i gotowac az miesko bedzie miekie po czym dodac rosołek i gotowac jeszcze 2 minutki...
aha moze byc na ostro słyszałam ze to przyspiesza spalanie kaloryjek
aha nio i dodac czosnek ( jak zwykle dodaje na samym koncu ok 2,3 zabki jak kto woli)
FINITO I MAMY DOSKONAŁY OBIADEK!!!!!
-
dzieki za przepisik
Ja mieska nie jem,ale pewnie smaczna bedzie i bez niego
Tez dam kilka przepisów. Miesnych i nie
ktore znalazłam w neciku.
b]Wszystkie te zupki mają ok. 150kcal:[/b]
Zupa warzywna z kluseczkami z kaszy manny (składniki na 2 porcje)
Przygotowanie: ok. 45 minut
bakłażan, 1/2 główki kapusty włoskiej, 2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej, łyżeczka oliwy z oliwek, szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki), sól, pieprz, duża puszka pomidorów, majeranek, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 szklanki chudego mleka, 3 łyżki kaszy manny, białko jaja
Bakłażan pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj. Fasolkę lekko rozmroź. Warzywa podduś na oliwie. Dodaj bulion i zagotuj. Zupę przypraw solą i pieprzem, gotuj 12 minut. Pomidory rozgnieć widelcem, dodaj do zupy razem z majerankiem. Mleko zagotuj ze szczyptą soli, wsyp do niego kaszę i ponownie zagotuj, ciągle mieszając. Następnie dodaj białko, natkę i wymieszaj. Z masy uformuj kluseczki i wrzuć je na chwilę do gorącej wody (nie gotuj). Podawaj z zupą.
Zupa selerowo-rybna (składniki na 2 porcje)
Przygotowanie: ok. 40 minut
seler naciowy, 2 średnie ziemniaki, łyżka oliwy z oliwek, 3 szklanki bulionu warzywnego, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżki ryżu basmati, 100 g filetu z ryby (np. mintaja), pęczek świeżej mięty lub łyżka suszonej
Ryż ugotuj w niewielkiej ilości wody. Seler posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej w rondlu. Podduś w niej ziemniaki i seler, potem zalej je bulionem, doprowadź do wrzenia. Zupę dopraw solą i pieprzem, gotuj 15 minut. Lekko wymieszaj. Włóż do niej pokrojoną w kawałki rybę i gotuj 7 minut. Dodaj ryż i posiekaną miętę, podgrzewaj 3-4 minuty.
Zupa z porów z kuskusem (składniki na 2 porcje)
Przygotowanie: ok. 25 minut
4 duże pory, średni pomidor, ząbek czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 2 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego, sól, świeżo mielony pieprz, mielona gałka muszkatołowa, 1/2 szklanki kaszy kuskus
Pory oczyść i pokrój w krążki. Pomidor umyj i podziel na osiem cząstek. Oliwę rozgrzej i podduś na niej posiekany czosnek, a następnie pory. Dodaj bulion i pomidory, doprowadź do wrzenia, przypraw solą i pieprzem. Zupę gotuj jeszcze ok. 10 minut. Zagotuj 1/2 szklanki wody ze szczyptą soli, zalej nią kuskus i pozostaw go do napęcznienia na 7 minut. Dopraw do smaku i dodaj do zupy.
Zupa pomidorowa z bazylią (składniki na 2 porcje)
Przygotowanie: ok. 25 minut
2 cebule, mała czerwona papryczka chili, niepełna łyżka oliwy z oliwek, 2 duże puszki pomidorów, sól, świeżo mielony pieprz, 1/2 szklanki śmietany jogurtowej (9 proc. tł.), 6 gałązek świeżej bazylii (lub szczypta suszonej), łyżka pestek dyni, łyżka tartego parmezanu
Cebule obierz i pokrój w kostkę. Z chili usuń nasiona, miąższ posiekaj i podduś na oliwie razem z cebulą. Dodaj pomidory, przypraw solą i pieprzem, gotuj 10 min. Zupę rozetrzyj na purée, dopraw śmietaną i listkami bazylii. Rozlej na talerze. Pestki dyni upraż, posiekaj, wymieszaj z parmezanem. Posyp zupę.
Zupa-krem z papryki (składniki na 2 porcje)
Przygotowanie: ok. 25 minut
3 strąki czerwonej papryki, ząbek czosnku, łyżka oliwy, mała puszka pomidorów, 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego, sól, świeżo mielony pieprz, kilka gałązek świeżego tymianku (lub suszony), 1/2 szklanki śmietany jogurtowej (9 proc. tł.)
Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Oliwę rozgrzej w rondlu i podduś na niej paprykę i czosnek. Następnie dodaj pomidory z puszki i bulion warzywny. Zupę doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 15 minut, potem dosyp tymianek. Rozetrzyj zupę, by miała konsystencję purée i rozprowadź w niej śmietanę.
Zupa z dyni (składniki na 2 porcje)
Przygotowanie: ok. 35 minut
400 g miąższu z dyni, niepełna łyżka masła, łyżka mąki pszennej, cebula, 3 szklanki bulionu warzywnego (może być instant), 2 pomidory, 1/2 pęczka włoszczyzny, sól, pieprz
Masło roztop na patelni i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Następnie oprósz ją mąką, przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj pokrojone pomidory, dynię i włoszczyznę. Wszystkie składniki gotuj do czasu, aż staną się miękkie. Potem zmiksuj zupę i dopraw ją solą i pieprzem.
Zupa z cukinii (składniki na 2 porcje)
Przygotowanie: ok. 35 minut
filet z piersi indyka (200 g), średnia cukinia (300 g), 2 cebule, łyżka oliwy z oliwek, 3 szklanki rosołu z drobiu, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, skórka i sok z cytryny
Filety umyj i osusz. Cukinię umyj i pokrój w krążki. Cebule obierz i posiekaj. Rozgrzej oliwę i podduś w niej cukinię i cebulę. Dodaj rosół, szklankę wody i mięso. Dopraw i gotuj ok. 10 minut. Natkę pietruszki wymieszaj ze skórką startą cytryny, wsyp do zupy. Dodaj do smaku sok z cytryny. Następnie wyjmij ugotowane mięso, pokrój je w paski i ponownie wrzuć do zupy. Zupę podawaj posypaną natką pietruszki.
************************************************** ********************
Ps. Wiecie co? Myślę, że dodatkowo można zamienić tą śmietane jogurtową na jogurt naturalny i wyjdzie jeszcze mniej kalorii. jednak i tak te zupki juz mają mało kalorii
Jak znajde inne przepisiki to na pewno je tu wpisze
Pozdrawiam
-
Ta warzywna brzmi niezle zwłaszcza te kliceczki kojarza mi sie z dawna wyzerką jak to jeszcze jadłam w stylu "czym cięzsze tym lepsze
" popróbuje a co tam zawsze to cos nowego choc w sumie jakos cukinia i dynia to nie moja branza ale moze sie okazac rewelacją
A własnie testowałas juz cos znich czy tylko tak rzuciłas na stronke??hehe tak z ciekawosci co jest zjadliwe a co nie
-
niestety nietestowane
ale wydawaly mi sie ciekawe
Jak cos z tego zrobie to powiem czy dalo sie zjesc
-
Nio to czekam na info wypróbuj ja tez sie moze wezme za nowinki
Jak narazie jem zupki 2 razy w tygdoniu na przemian 3
-
Młody Aniołku 150 kcal w porcji, tak?
no brzmi interesująco...
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki