Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Suszone figi...

  1. #1
    Marianna1991 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    21-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie Suszone figi...

    czy sa zdrowe i co maja w sobie dobrego? Bo nie wiem czy moge jesc je czy nie.. Zaznaczam ze nie jestem na diecie.

  2. #2
    Verdona jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-05-2005
    Mieszka w
    Świdnik
    Posty
    0

    Domyślnie

    Oczywiście!!!!!Nawet osobom na diecie suszone owoce są polecane.Mają dużo błonnika,magnezu i dużo witamin.Smacznego Polecam też suszone daktyle

  3. #3
    Marianna1991 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    21-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    dziekuje bardzo verdonka, wiec ide dalej szamac !

  4. #4
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    zwyczajowo za bakalie uznaje się suszone owoce, orzechy, pestki i nasiona. Choć wysokokaloryczne, warto je jeść nawet podczas diety odchudzającej. Są to bowiem produkty o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Zawierają prawie wszystkie witaminy i minerały oraz duże ilości błonnika. Orzechy, pestki i nasiona szczególnie bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, magnez, cynk, żelazo i miedź. Zaś suszone owoce mają dużo potasu i witaminy A.
    Figa jest owocostanem figowca pospolitego, rosnącego jako drzewo lub krzew. Uprawa figowca sięga ok. 5 tyś. lat wstecz. Figowiec pochodzi z południowo- zachodniej części Azji Mniejszej, uprawiany jest także w wielu krajach podzwrotnikowych. Drzewo figowca ma szeroki, gruby i niski pień, nad którym rozpościera się szeroka korona o dużych, pachnących, kruchych i opadających na zimę liściach. Rozróżniane są figowce o figach jadalnych i niejadalnych zwanych kozimi lub kapryfigami.

    Świeża, zielona figa składa się z licznych ziarenek-pestek (będących właściwie owocami figi), kształt jej jest zbliżony do gruszki. Ciemnofioletowe odmiany (neri) są przeważnie jadalne w stanie surowym, a jasnozielone (bianchi), znacznie słodsze, są suszone i prasowane.
    Miąższ figi ma kolor biało-różowy do czerwonego. Skórka i pestki są jadalne. W smaku figa jest mdła i słodka. Suszone figi są głównie eksportowane i właśnie takie docierają do naszych sklepów, przede wszystkim w okresie przedświątecznym.

    Figi można spożywać na surowo w całości, a także po przekrojeniu, - łyżeczką.
    Świeże figi doskonale smakują w zestawieniu z szynką, serami, jogurtem, twarożkiem. Podobnie jak daktyle, są świetnym dodatkiem do ciast - keksów, podnoszą ich walory smakowe. Figa zawiera dużo cukrów, potasu i witamin A, B, C.
    Owoce te przynoszą ulgę chorym na nadkwasotę i zgagę.
    Suszone figi zawierają bardzo dużo wapnia i błonnika.
    Zawartość błonnika w 100g - 18,5g

  5. #5
    xixatushka69 Guest

    Domyślnie

    ależ nabrałam ochoty na suszone owoce...

  6. #6
    parapet16 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-06-2007
    Posty
    0

    Domyślnie

    ja tez ostatnio się nimi zajadam, pycha sa takie słodziutkie no i dość długo się jej je

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •