-
Szparagi
nie było jeszcze tematu o szparagach. nie chodzi mi o takie ze słoiczka (są drogie), tylko o surowe. Macie jakis fajny przepis na nie? Szparagi sa bardzo zdrowe, zawieraja dużo białka miedzy innymi i małokaloryczne. Wiem, że można jakoś zapiekać z szynką, dodawac do zapiekanych (warzywnych i mięsno-warzywnych), ale jak to jest z samym ich gotowaniem? Przegrzebałam moją ksiązke kucharską i nic, na necie jest troche przepisów, ale moze wiecie jak to gotowac i znacie jakieś fajne przepisy?
-
Do gotowania szparagów służy taki wysoki garnek, a moja mama robu pyszną zupę szparagową Tyle wiem.
Ja swego czasu potężnie strułam się szparagami, więc omijam je szerokim łukiem - wstręt pozostał
-
szczerze mówiąć u mnie w domu rzadko jada się szparagi. Co najwyzej takie z puszki, ale to rzadkość..czasami jak wujek z Niemiec przywiezie...;P
A może by takie ugotowane do jakiejs sałatki warzywnej dodać...?
-
ano można, można. Po krótce z przepisów, które znalazłam było tak:
- szparagi własnie w sałatce (różne sałatki, najczęściej pojawiały sie z krewetkami, z brokułami, z jajkiem, z pomidorami)
- szparagi zapiekane (np z szynką, z serem żółtym)
- zapiekanki ze szparagów (i innych warzyw, np cukinia, pomidory)
- zupy-krem ze szparagów
- koktajle ze szparagów (np z krewetkami)
- szparagi zapiekane z rybą
- szparagi z łososiem (na zimno lub na ciepło)
- szparagi dodawane do mięs (tupy gulasz, mięsa w potrawkach itp)
Może jeszcze ktos coś zna?
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki