ja nie wierze zeby mialo 800kcal w 100gramach :/ by smakowalo jak czysty olej :/
Wersja do druku
ja nie wierze zeby mialo 800kcal w 100gramach :/ by smakowalo jak czysty olej :/
tłuszczu to to pewnie nie ma wcale, za to sporo cukru. napisalam to, co znalazłam na necie, w moich książeczkach nie ma malibu ani passoi
Ja tez mam pytanie: ile kalorii ma sushi?
dziękuję dziękuję :) :D passoa ponoc ma kolo 180 kcal na 100gram 'ponoc' :wink:
a malibu moje ulubione z mlekiem.... bomba kaloryczna :cry:
dlaczego alkohole mają tyle kcal ? :| tam jest dużo tyle cukrów ?
A czy malibu nie jest z kokosa? A przecież kokos ma baaaardzo dużo kalorii :roll: Do tego dochodzą wszelkie obróbki chemiczne, dodają tam cukier itd
Tak sobie właśnie myślałam o tej kaloryczności alkoholi i o ich powstawaniu od strony chemicznej. Żeby powstał alkohol musi zajść fermentacj alkoholowa. Żeby otrzymać etanol (vódka) potrzebana jest glukoza (najprostszy cukier) i drożdże. Oba produkty są bardzo kaloryczne. Żeby powstało piwo potrzebny jest chmiel, maltoza (cukier złożony) i również drożdże. Czyli też wszystko kaloryczne. O produkcji likierów nie wiem nic za bardzo. Za to zastanawia mnie, dlaczego wino jest najmniej kaloryczne. Bo przecież, żeby powstało wino potrzebne są owoce, w których jest fruktoza (to samo, co glukoza tylko inna budowa) i drożdze...
Doszłam :D Wykminiłam dlaczego wino jest mniej kaloryczne od vódki :wink: Do wyrobu vódki potrzebna jest fermentacja ziemnieków, kukurydzy, ziaren zbóż itd a to są produkty, które zawierają polisacharydy, np. skrobię, czyli dużooo cukrów. A do wyrobu wina potrzebna jest fermentacja owoców, które zawierają monosacharyd - fruktozę, czyli cukier prosty :D W winie jest mniej cukrów, niż w vódce i są one prostsze do rozłożenia :D
ile ma naleśnik...? wielkosci dużego talerza...? smażony na oleju...?