Wielkie dzięki Extra za wiadomość :) Pozdrawiam Wszystkich -miłego dzionka :*
Wersja do druku
Wielkie dzięki Extra za wiadomość :) Pozdrawiam Wszystkich -miłego dzionka :*
Vanesa22 prosze to jest przepis z Tiny na Zebrę: :wink:
Składniki na 12 porcji:
3 jajka
1 szkl mąki
2/3 szkl cukru
1/2 torebki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 płaska łyżka ciemnego kakao
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego
cukier puder do posypania ciasta
masło oraz bułka tarta do przygotowania formy
1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując połowę cukru. Żółtka wymieszaj z 6 łyżkami zimnej wody. Dodaj pozostały cukier. Utrzyj mikserem na puszastą masę
2. Do utartych żółtek dodawaj na przemian po małej porcji oleju i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Masę ostrożnie połącz z pianą z białek. Ciasto podziel na 2 równe części.
3. Kakao wymieszaj z łyżką zimnej wosy. Dodaj do jednej porcji ciasta. Starannie wymieszaj, aby nie było grudek. Spód i brzegi podłużnej foremki posmaruj masłem. Oprósz tartą bułką.
4. Do foremki wylewaj na przemian po łyżce ciemnego i jasnego ciasta. Piecz 45 min. w temp. 175 stopni. Wystudzone ciasto skrop sokiem wymieszany z likierem. Oprósz cukrem pudrem.
dziewczynki dziewczynki takie rzeczy to na priwa :P tutaj inny temacik jest hehe nie ma to jak przepis na ciasto a mi tu burczy :P
jak liczycie panierkę ryby :?: bo w tablicach jest smażona + ile mam dodać mniej więcej za bułkę tartą i jajko :?:
z góry dzięki
Czesc a ja mam coś EXTRA :!: ale dla tych co umią angielski. Znalazłam taka stronke z przepisami LIGHT tam jest ponizej przepisu wszystko podane , dokladne wartwości kaloryczne i odżywcze. http://food.cookinglight.com/cooking...ipe_id=1134050
wogóle tam maja gzetey z przepisami light, za granicą to jakoś latwiej o produktu z tabelami a nie tak jak u nas idziesz i nie wiesz ile jesz :cry:
:arrow: i mam pytanie, lody Novita Ice Mastry maja w 100g cos koło 85 Kcl , jeśli kubek lodów ma 180 ml to znaczy ze wazy ok 100g :?: czyli lód ma zaledwie 85 Kcl :idea:
jak dla mnie to dlaego ze na zachodiz wiecej ludzi otyłych jest i próbuja to leczyc a w Polsce jak jesst kazdy widzi :lol:
jak liczycie panierkę ryby bo w tablicach jest smażona + ile mam dodać mniej więcej za bułkę tartą i jajko
z góry dzięki
a propo panierki moze to Ci podpowie ile za nia liczyc
Pułapka 2 - Panierka
Paradoksalnie, kotlet schabowy nie jest zbyt tuczący, to obtoczenie w bułce tartej i smażenie powodują wysoką kaloryczność tej potrawy. Umiarkowane stosowanie panierki pozwoli na znaczne obniżenie kalorii schabowego. Kotlet najlepiej obsypać niecałą łyżką mąki - 20 kcal, umoczyć w 1/4 jajka - 20 kcal i obsypać w łyżce tartej bułki - 40 kcal, smażyć na łyżce tłuszczu - 90 kcal. Całość to 170 kcal.
paulaniunia jeżeli wezmę z tablic kalorycznosć rybkę smażoną wiec mogę sobie olejpodarować a dodać 60 kcal <bo mama zawsze rybe mi w jajku i bułce tartej> :) tak to zrozumiałam :)
dziękuje Ci bardzoo :*
tak wynika z artykułu ale ile w nim prawdy to ja nie wiem :P nie umiem Ci powiedziec bo ja niczego nie smaze