-
Kotlety mielone z drobiu pieczone w piekarniku jak hamburgery na ruszcie. Nie grzeją się w tłuszczu, bo on z nich wycieka
Do tego jakaś sałatke według uznania albo duszone buraczki i już mamy sycący obiad
Albo kurczaki pieczone bez skóry również na ruszcie w piekarniku. Żeby za bardzo nie wyschły mozna przed wsadzeniem do pikarnika posmarować żurawiną. Pychota.
Można też upiec w naczyniu żaroodpornym udziec z indyka podlewany piwem albo winem. Jest wyjątkowo smaczny, kruchy, soczysty i nadaje się zarówno na obiad, jak i w plastrach na kanpki.
Grzybki duszone z cebulką i do tego kasza albo ryż pełnoziarnisty, choć ja najczęściej jem same
Moje ulubione wakacyjne danie to gotowane ziemniaki popijane prawdziwym, domowym, zsiadłym mlekiem.
A w zimę jako wspomnienia z grilla można ugotować ziemniaczki w mundurkach, obrać, pokroić w plastry i kiedy będą jeszcze ciepłe posmarować masłem czosnkowym, żeby się rozpuściło. Przepis na masło czosnkowe: jedno masło roślinne (koniecznie masło, nie żadna margaryna), 3 zgniecione ząbki czosnku, oregano, bazylia, tymianek, papryka ostra w proszku, pieprz i sól. Wymieszać i gotowe. Można smarować nim pieczywko przed wrzuceniem na ruszt (lepsze nawet od pieczywa czosnkowego z Pizzy Hut) albo stosować do kanapek.
Jak coś sobie jeszcze przypomnę, to napiszę
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki