Kotlety mielone z drobiu pieczone w piekarniku jak hamburgery na ruszcie. Nie grzeją się w tłuszczu, bo on z nich wycieka Do tego jakaś sałatke według uznania albo duszone buraczki i już mamy sycący obiad

Albo kurczaki pieczone bez skóry również na ruszcie w piekarniku. Żeby za bardzo nie wyschły mozna przed wsadzeniem do pikarnika posmarować żurawiną. Pychota.

Można też upiec w naczyniu żaroodpornym udziec z indyka podlewany piwem albo winem. Jest wyjątkowo smaczny, kruchy, soczysty i nadaje się zarówno na obiad, jak i w plastrach na kanpki.

Grzybki duszone z cebulką i do tego kasza albo ryż pełnoziarnisty, choć ja najczęściej jem same

Moje ulubione wakacyjne danie to gotowane ziemniaki popijane prawdziwym, domowym, zsiadłym mlekiem.

A w zimę jako wspomnienia z grilla można ugotować ziemniaczki w mundurkach, obrać, pokroić w plastry i kiedy będą jeszcze ciepłe posmarować masłem czosnkowym, żeby się rozpuściło. Przepis na masło czosnkowe: jedno masło roślinne (koniecznie masło, nie żadna margaryna), 3 zgniecione ząbki czosnku, oregano, bazylia, tymianek, papryka ostra w proszku, pieprz i sól. Wymieszać i gotowe. Można smarować nim pieczywko przed wrzuceniem na ruszt (lepsze nawet od pieczywa czosnkowego z Pizzy Hut) albo stosować do kanapek.

Jak coś sobie jeszcze przypomnę, to napiszę