OWSIANKA Z BAKALIAMI
Składniki:
- filiżanka płatków owsianych
- drobno siekane orzechy: włoskie,laskowe
- owoce żurawiny lub rodzynki
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Płatki zalewamy wrzącą wodą, tak by je przykryła. Gotujemy 2-3 minuty. Odstawiamy, dodajemy orzechy i suszone owoce, całość mieszamy. Przelewamy do miseczki. Zalewamy chłodnym mlekiem. Rada: Bakalie przed dodaniem do owsianki warto chwilę namoczyć. Będą wówczas bardziej miękkie.
Płatki owsiane na mleku
Składniki:
350 ml mleka
50 g płatków owsianych
szczypta soli
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, gotować kilka minut (ja zazwyczaj około 1 minuty, ale to zależy od płatków). Uwaga: owsianka łatwo przywiera do dna, więc należy ciągle ją mieszać. Podawać ciepłą, z miodem, z owocami, z czym lubicie ...
Smacznego
Zakładki