-
PRZEPISY SB:)
Witam wszystkich!!!!
Postanowilam, ze wciele pomysl Anikas, ktora zapropohnowala zalozenie nowego watku "przepisy SB". Glownym zadaniem tego watku bedzie zamieszczanie przepisow SB takich, ktore mozna zrobic z powszechnie dostepnych produktow i w przystepnych cenach.
Ja sie moze najpierw przedstawie:) Mam na imie Ala, jestem na forum od prawie 2-och miesiecy i caly czas jestem na 1000, ale chcialabym sprobowac oslawiona SB:)
Zachecam wszystkie Mile Panie do wgladu i opisu swoich pysznych potraw, azeby kazda mogla je wyprobowac w swojej kuchni:)
Tak, wiec Anikas, moze z Twoimi kolezankami zaaplikujecie sie tutaj, w koncu to byl Twoj pomysl:)
A tym czasem zmykam
Buzka
P.S. Sorki, jelsi wyda Wam sie dosc chaotyczny ten post, ale robilam kilka rzeczy naraz :oops: :)
-
To mnie Alishja wyprzedziłaś.. :D
Rzeczywiście wydaje mi się, że pomysł z takim pościkiem, tu w PAMIĘTNIKACH jest dobry, bo dużo Osób dietkuje SB i poszukuje przepisów :D pomysłów na tę dietkę, żeby nie wiało monotonią!!
Tak więc i ja zachęcam do zebrania tu super fajnych przepisów na tę dietkę!!
STWÓRZMY WŁASNĄ KSIĄŻKĘ KUCHARSKĄ SB!!!
Co Wy na to? :D
Myślę, że dużo z nas ma jakieś fajne przepisy na posiłki, dzielmy się nimi wzajemnie :)
Myślę też, że warto napisać na którą fazę nadaje się dany przepisik!!
To co Słonka, zachęcam do wpisywania.
Zaraz odnajdę mój bigosik i też tu go wpiszę! :D
POZDRAWIAM WSZYSTKICH :D Ania
-
hej, jestem za i to jak najbardziej bo od 1 kwietnia przechodze na SB, więc wszelkie przepisy będą przeze mnie jak najbardziej poszukiwane, a jak coś wynajdę to też na pewno wpiszę. Pozdrawiam
-
I faza: BIGOS :D
:arrow: 1 kg kapusty kiszonej,
:arrow: ok. 0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda wieprzowina),
:arrow: :arrow: 30 dag wędliny (szynki) z drobiu,
:arrow: 2 duże cebule,
:arrow: 25 dag pieczarek,
:arrow: przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów.
- W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną-( dodaj 2 liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, 7- 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone, soli)- gotujemy ok. 1,5 godz.
- Mięso kroimy w kostkę, dzielimy na 2 części, jedną z nich gotujemy w osolonej wodzie, druga później usmażymy na patelni.
- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość), dodajemy „druga „ część mięsa- chwilę smażymy, po 5 minutach dodajemy kiełbasę (szynkę) pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone pieczarki- (dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w sobie dużo wody).
- Wszystko dusimy do miękkości mięsa- około 20 minut
- Następnie wrzucamy do kapusty- usmażone dodatki + ugotowane mięso.
Gotujemy aż woda niemal w pełni odparuje, następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku( papryka sypka, pieprz mielony, sól, wegeta)
Pamiętajcie- Bigos im starszy, tym smaczniejszy :) Można go tez zamrozić, zapewniam, starczy na długo, jest PYSZNY. SMACZNEGO
-
Witam Witam!!!!!
Tak Anikas, wyprzedzilam Cie, a raczej postanowilam nie zwlekac tylko od razu zalozyc watek:) Dopiero pozniej dostalam Twoja wiadomosc...
Od razu Chcialam sie usprawiedliwic. Ja jestem poczatkujaca, wiec nie bedzie zbyt wiele przepisow ode mnie:)
Czekam na nastepne wpisy:)
-
Dzieki Anikas, napewno zrobie:) Az mi slinka cieknie, a powiedz na ktory etap to sie nadaje, bo mnie zalezy gl. teraz na przepisac z I fazy. Aha a dlaczego dopiero 4 kwietnia chcesz zaczac SB??
AngesLe, ja tez chce dopiero zaczac, ale jeszcze nie wiem kiedy, moze razem z Toba zaczne 1 kwietnia??:) Bo kusi mnie zeby jak najszybciej:) tylko, ze chcialabym byc odpowiednio przygotowana do dzialania i miec odpowiednia wiedze:) zeby rowniez moc samej wymyslac potrawy:)
Wpadne pozniej
Buzka
-
hej, ja na chwilkę obecną mam wszystkie wskazówki wyczytane z pamiętniczka, którego odnośnik linka ma Anikas, myślę że na początek to dość sporo, a jak będe wiedziała nieco więcej dam znać internet jest przeciez skarbnicą informacji :D więc do dzieła, no i zaczynaj ze mną będzie dużo raźniej :D pozdrawiam, postaram się wpaść jeszcze później lub wieczorkiem
-
Cmok dziewczątka!
Świetny pomysł! :lol: Ja wracam na SB w poniedziałek 4 kwietnia. Chętnie będę wpisywać moje przepisiki :D Mam taką propozycję - wpisujcie też, na którą fazę jest dany przepis. Pomoże to szczególnie tym dziewczynom, które jeszcze nie znają dobrze zasad SB i dopiero uczą sie, co i kiedy można jeść :) Wpisujcie nawet najprostsze przepisy - może sie przecież zdarzyć, że któraś z nas połączy ze sobą w sałatce 3, 4 składniki i wyjdzie coś pysznego :)
Buźka kochane agentki SB! :lol:
-
Doskonaly pomysł :D
Jakoże dzisiaj juz lecę do domciu - od jutra obiecuję bogate wpisy, bo za rok plażowania zebrałam niezłš kolekcję przepisów, porad i modyfikacji
Pozdrawiam wszystkie przed, na i po plazy
Grażyna
-
Super pomysł! Dołańczam się do tego planu!
SYCĄCA SAŁATKA Z TUŃCZYKA
1 średnia cebula
2 duże ogórki kiszone
1 jajko ugotowane na twardo
jogurt naturalny
zioła
Do miski wrzuć rozdrobnionego tuńczyka, drobno posiekaną cebulę, pokrojone
ogórki, jajko, polej sosem z jogurtu( jogurt, zioła, pieprz, wyciśnięty ząbek)
OMLET Z POMIDOREM
Składniki:
- 3 średnie pomidory,
- 2 ząbki czosnku ( mozna dodac wiecej jesli ktos lubi)
- 5 jajek,
- ewentualnie troszke szczypiorku,
- vegeta (albo inne przyprawy),
- bazylia,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Najpierw parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Nastepnie wlewamy odrobinę
oliwy z oliwek na patelnię i rozgrzewamy tłuszcz. Zmniejszamy ogień i kładziemy
pokrojone w kostkę pomidory, posypujemy to vegetą (nie jest to konieczne) lub
innymi przyprawami, które lubimy i przykrywamy aby sie poddusiło. Gdy pomidory
sie podduszą, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek, bazylię i
wszystko to zalewamy rozbełtanymi uprzednio jajkami. Za parę minut gdy jajka
sie zetną, danie jest gotowe.
To jest przepis na jakieś 2-3 porcje. Składniki zmniejszamy i mamy tylko dla
siebie śniadanie :)
Można zamiast pomidorków dodać inne warzywa (grzybki, kalafior, brokuły) i mamy
już inny omlet, można też dodać starty żółty ser :)
ZUPA PIECZARKOWA
Potrzebujemy:
0,5 kg. pieczarek, pierś z kurczaka, warszywka które lubimy do zupy, przyprawy
oraz troszkę oliwy.
Pieczarki myjemy i trzemy na tarce. Na odrobinie oliwy podsmarzamy pieczarki,
później dusimy je do miękkości (pieczarki wydzielają własny sok więc raczej nie
będzie potrzeby podlewania ich wodą).
W tym czasie gotujemy na piersi rosołek. Jak mięsko jest juz miękkie, dodajemy
podduszone pieczarki (wszystko co mamy w garnku, łącznie z sokiem który z nich
wypłynął) i jeszcze troszkę razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku i mamy gotową
zupkę (wg mnie najsmaczniejsza jest taka dość pieprzna). No i dalej poprostu
pałaszujemy. Pyyyyychooootaaaaaa!!!
Zupka wychodzi dosyć gęsta więc jest naprawdę syta.
SMACZNEGO!!!!!!!!
WSZYSTKO TO JEST NA I FAZĘ :!: