Anikas proszę powtórz przepis na Bigosik Pieczarkowy Twojej Mamy .
Wersja do druku
Anikas proszę powtórz przepis na Bigosik Pieczarkowy Twojej Mamy .
BIGOS Z PIECZAREK MOJEJ MAMUSI :) specjalnie dla Ciebie Dagmarko :D :wink:
faza II
:arrow: 1/2 kg marchewek
:arrow: 4 ogórki kiszone
:arrow: 50-60 deczko pieczarek
:arrow: 1/2 kg cebuli
:arrow: 1/2 kg kiełbaski (ale można ją zamienić na pewno jakoś bardziej dietetycznie..)
:arrow: 2 łyżki oleju
:arrow: sól, pieprz, przecier pomidorowy
Obieramy marchew i trzemy na tarce i dusimy na patelni przez 20 minut (łyzka oleju + woda), jak się poddusi (zmięknie) wrzucamy do garnka. Obieramy pieczarki i kroimy w kostki i też łyżka oleju, woda i dusimy, jak się podduszą to wybieramy z patelki tylko pieczarki (by tłuszcz i woda zostały) i do marchwi rzucamy. Kroimy kiełbaski i na tym co zostało na patelce podsmażamy i do gara, potem cebulkę w większe kostki - smażymy po kiełbasce i do gara. Potem kroimy ogórki kiszone w kwadraty i do gara. Mieszamy, gotujemy jeszcze wszystko niecałą godzinę w garnku, solimy, pieprzymy i dodajemy przecier pomidorowy. MÓWIĘ WAM PRZEPYYYSZNE - podawać najlepiej z kaszą lub ryżem. wg moich obliczeń jedna porcja ma ok 250 kcal!! i to z kiełbasą!!
Aneczko to żeś się namęczyła :). Pieknie wszystko opisane, a przepisików też Wam troszkę "wrzucę" jak znajdę chwilkę :roll: ... Jak tak sobie poczytałam to.. wracam na SB :). Buziole!!!!
Szybki przepis na coś słodkiego :) - Faza I
JOGURCIK
:arrow: jogurt naturalny bez cukru
:arrow: kakao
:arrow: słodzik
:arrow: aromat ja lubię rumowy ;)
Wszystko mieszamy :) i już
SŁODKA PIANKA
:arrow: jogurt naturalny
:arrow: słodzik
:arrow: aromat cytrynowy lub pomarańczowy
:arrow: żelatyna
Jogurt dosłodzik słodzikiem (wg znania), dodać parę kropel aromatu. Rozrobić żelatynę (przepis podany na opakowaniu), wymieszać z jogurtem, przelać do miseczki i słodzić w lodówce
faza II deser nawet na imprezę super!!
KOLOROWE TRIO
:arrow: budyń bez cukru
:arrow: mleko 0,5%
:arrow: puszka brzoskwiń
:arrow: pół opak. mrożonych truskawek
:arrow: słodzik
:arrow: żelatyna
Gotujemy budyń ewentualnie dosladzając słodzikiem. Wylewamy to kieliszków typu martini, albo innych salaterek (najlepiej z przezroczystego szkła). Następnie miksujemy brzoskwinie, łaczymy z rozrobioną żelatyną, wylewamy wartwę na budyń. Miksujemy truskawki ze słodzikiem, dodajemy żelatynę i yleamy kolejną warstwę na asz deser :).
Przepis zapozyczony z jdnej ze stron kuliarnych i zmodyfikowany przeze mnie ;)
http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/136/6/136642.jpg
Zdjęcie zapozyczone od autorki przepisu
SMACZNEGO!!!
ojej nie było mnie od wczoraj a tutaj takie zmiany :shock: , super zaczynam kopiować przepisy i zaczynamy od jutra, po modyfikacji dietka nie wygląda najgorzej ale postaram się rzeczywiście jeść jak najrzadziej jogurt i kawę pić z mlekiem :D A znalazłam przepisik na babeczki Quiche zastępujące pieczywo to z gazetki opisującej dietę :D
Quiche
:arrow: 300g mrożonego szpinaku
:arrow: 3 jajka
:arrow: 3/4 szklanki startego żółtego sera light
:arrow: 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki
:arrow: 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
:arrow: 3 krople ostrego sosu paprykowego
Szpinak włóż na 2,5 min do mikrofalówki, 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj w misce jajka, ser, paprykę, celulę i dodaj sos. Rozdziel masę do foremek. Piecz w temperaturze 180 st. C około 20 minut.
Ja biorę się za pieczenie dziś wieczorem :D pozdrawiam
"GLYXOWANIE" - METODA MONTIGNACA - maly Index Glikemiczny
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salatka z soczewicy
Przepis na dwie porcje.
:arrow: 100g brazowej soczewicy
:arrow: 3/8 l wywaru z jarzyn (moze byc zrobiony z mozliwie dobrej jakosci jarzyn w proszku)
:arrow: 1/2 czerwonej i zoltej papryki
:arrow: 2 lodygi selera (tego lodygowego naturalnie)
:arrow: 1/2 peczka natki pietruszki
:arrow: 1-2 lyzki octu winnego (z czerwonego)
:arrow: sol, pieprz, 2 lyzki oliwy z oliwek
1. soczewice zagotowac w wywarze jarzynowym i potem gotowac 20-30 minut na malym ogniu az do sredniej miekkosci (nie rozgotowac, zeby potem sie nie zrobila papka w po zamieszaniu salatki). Potem odlac 2 lyzki wody z gotowania do kubeczka i soczewice odcedzic z reszty wody.
2. papryke pokroic w mala kostke. Seler w plasterki. Natke umyc, poodrywac listki i te drobno posiekac.
3. Dressing. Dodac do kubeczka z woda po gotowaniu: ocet + olej + sol + pieprz. Dobrze wymieszac. Soczewice, warzywa i dressing wymieszac razem - dosolic i dopieprzyc do smaku, jesli trzeba. Odstawic na 30 minut, zeby przeszlo smakami. Podawac mozna z plasterkami lososia (po 30g na talerz).
Ja musialam dolac pol szklanki gotowanej wody do gotujacej sie soczewicy, bo mi wyparowalo prawie wszystko :P Dressingu nie wlalam calego, bo nie przepadam za ostrym smakiem octowym. Dlatego proponuje tez najpierw sprobowac z polowa, bo naprawde dobrze smakowalo. Soczewica nabrala fajnego smaczui po wygotowaniu w wywarze i to w sumie wystarczalo za przyprawe. Smaczego :!:
WITAM WSZYSTKICH
Super, że powstało takie forum, ja jestem na drugiej fazie SB, ale w już w pierwszej miałam problemy, co jeść, zwłaszcza na obiad. Na ogól jadałam pierszi z kurczaka i pieczarki. Jak znajdę tylko chwilkę, to dorzucę tu parę swoich przepisików.
Eh... Początkujący prawie nic nie dostali :( Napiszcie dla mnie i dla Binuli co jadłyście w 1 fazie w ramach śniadania :? Bo jak widać obie nie mamy pojęcia, co zjeść rano :? I poskarżę się, że nikt nie zwraca na nas tu uwagi :cry: :wink:
SAŁATKA ŚNIADANIOWA - I faza
:arrow: sałata lub kapusta pekińska
:arrow: ogórek zielony
:arrow: rzodkiewka
:arrow: szczypiorek
:arrow: sera feta light
:arrow: oliwa
:arrow: przyprawy (zioła suszone)
To wszysko kroimy i mieszamy w miseczce. Do tej naszej bazy sałatkowej dodajemy jeden dodatkowo składnik (lub kilka w zalezności od gustu):
:arrow: paryka
:arrow: fasola (gotowana lub z puszki)
:arrow: ugotowana pierś z kurczaka
Wymieszać i zajadać. Sałatka ta jest bardzo syta, jadłam ją często na dwie tury i oczywiście pyszna.
Na śniadanie można jeść jajka pod różnymi postaciami tj. omlet, jajecznica, na miękko lub twardo, sadzone. Ja często jadłam jajecznicę z pieczarkami lub jajko sadzone z pieczrkami, szynką i serem żółtym niskotłuszczowym.
Na drugie śniadanie lub kolację serek Turek niskotłuszczowy, ryba wędzona lub zdrowa kanapka, tj.
ZDROWA KANAPKA
Na liść sałaty kładziemy plasterek chudej szynki lub piersi z kurczaka, ser żółty niskotłuszczowy lub feta, ogórek, rzodkiewka, zwijamy i zajadamy.