-
PRZEPISY SB:)
Witam wszystkich!!!!
Postanowilam, ze wciele pomysl Anikas, ktora zapropohnowala zalozenie nowego watku "przepisy SB". Glownym zadaniem tego watku bedzie zamieszczanie przepisow SB takich, ktore mozna zrobic z powszechnie dostepnych produktow i w przystepnych cenach.
Ja sie moze najpierw przedstawie Mam na imie Ala, jestem na forum od prawie 2-och miesiecy i caly czas jestem na 1000, ale chcialabym sprobowac oslawiona SB
Zachecam wszystkie Mile Panie do wgladu i opisu swoich pysznych potraw, azeby kazda mogla je wyprobowac w swojej kuchni
Tak, wiec Anikas, moze z Twoimi kolezankami zaaplikujecie sie tutaj, w koncu to byl Twoj pomysl
A tym czasem zmykam
Buzka
P.S. Sorki, jelsi wyda Wam sie dosc chaotyczny ten post, ale robilam kilka rzeczy naraz
-
To mnie Alishja wyprzedziłaś..
Rzeczywiście wydaje mi się, że pomysł z takim pościkiem, tu w PAMIĘTNIKACH jest dobry, bo dużo Osób dietkuje SB i poszukuje przepisów pomysłów na tę dietkę, żeby nie wiało monotonią!!
Tak więc i ja zachęcam do zebrania tu super fajnych przepisów na tę dietkę!!
STWÓRZMY WŁASNĄ KSIĄŻKĘ KUCHARSKĄ SB!!!
Co Wy na to?
Myślę, że dużo z nas ma jakieś fajne przepisy na posiłki, dzielmy się nimi wzajemnie
Myślę też, że warto napisać na którą fazę nadaje się dany przepisik!!
To co Słonka, zachęcam do wpisywania.
Zaraz odnajdę mój bigosik i też tu go wpiszę!
POZDRAWIAM WSZYSTKICH Ania
-
hej, jestem za i to jak najbardziej bo od 1 kwietnia przechodze na SB, więc wszelkie przepisy będą przeze mnie jak najbardziej poszukiwane, a jak coś wynajdę to też na pewno wpiszę. Pozdrawiam
-
I faza: BIGOS
1 kg kapusty kiszonej,
ok. 0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda wieprzowina),
30 dag wędliny (szynki) z drobiu,
2 duże cebule,
25 dag pieczarek,
przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów.
- W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną-( dodaj 2 liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, 7- 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone, soli)- gotujemy ok. 1,5 godz.
- Mięso kroimy w kostkę, dzielimy na 2 części, jedną z nich gotujemy w osolonej wodzie, druga później usmażymy na patelni.
- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość), dodajemy „druga „ część mięsa- chwilę smażymy, po 5 minutach dodajemy kiełbasę (szynkę) pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone pieczarki- (dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w sobie dużo wody).
- Wszystko dusimy do miękkości mięsa- około 20 minut
- Następnie wrzucamy do kapusty- usmażone dodatki + ugotowane mięso.
Gotujemy aż woda niemal w pełni odparuje, następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku( papryka sypka, pieprz mielony, sól, wegeta)
Pamiętajcie- Bigos im starszy, tym smaczniejszy Można go tez zamrozić, zapewniam, starczy na długo, jest PYSZNY. SMACZNEGO
-
Witam Witam!!!!!
Tak Anikas, wyprzedzilam Cie, a raczej postanowilam nie zwlekac tylko od razu zalozyc watek Dopiero pozniej dostalam Twoja wiadomosc...
Od razu Chcialam sie usprawiedliwic. Ja jestem poczatkujaca, wiec nie bedzie zbyt wiele przepisow ode mnie
Czekam na nastepne wpisy
-
Dzieki Anikas, napewno zrobie Az mi slinka cieknie, a powiedz na ktory etap to sie nadaje, bo mnie zalezy gl. teraz na przepisac z I fazy. Aha a dlaczego dopiero 4 kwietnia chcesz zaczac SB??
AngesLe, ja tez chce dopiero zaczac, ale jeszcze nie wiem kiedy, moze razem z Toba zaczne 1 kwietnia?? Bo kusi mnie zeby jak najszybciej tylko, ze chcialabym byc odpowiednio przygotowana do dzialania i miec odpowiednia wiedze zeby rowniez moc samej wymyslac potrawy
Wpadne pozniej
Buzka
-
hej, ja na chwilkę obecną mam wszystkie wskazówki wyczytane z pamiętniczka, którego odnośnik linka ma Anikas, myślę że na początek to dość sporo, a jak będe wiedziała nieco więcej dam znać internet jest przeciez skarbnicą informacji więc do dzieła, no i zaczynaj ze mną będzie dużo raźniej pozdrawiam, postaram się wpaść jeszcze później lub wieczorkiem
-
Cmok dziewczątka!
Świetny pomysł! Ja wracam na SB w poniedziałek 4 kwietnia. Chętnie będę wpisywać moje przepisiki Mam taką propozycję - wpisujcie też, na którą fazę jest dany przepis. Pomoże to szczególnie tym dziewczynom, które jeszcze nie znają dobrze zasad SB i dopiero uczą sie, co i kiedy można jeść Wpisujcie nawet najprostsze przepisy - może sie przecież zdarzyć, że któraś z nas połączy ze sobą w sałatce 3, 4 składniki i wyjdzie coś pysznego
Buźka kochane agentki SB!
-
Doskonaly pomysł
Jakoże dzisiaj juz lecę do domciu - od jutra obiecuję bogate wpisy, bo za rok plażowania zebrałam niezłš kolekcję przepisów, porad i modyfikacji
Pozdrawiam wszystkie przed, na i po plazy
Grażyna
-
Super pomysł! Dołańczam się do tego planu!
SYCĄCA SAŁATKA Z TUŃCZYKA
1 średnia cebula
2 duże ogórki kiszone
1 jajko ugotowane na twardo
jogurt naturalny
zioła
Do miski wrzuć rozdrobnionego tuńczyka, drobno posiekaną cebulę, pokrojone
ogórki, jajko, polej sosem z jogurtu( jogurt, zioła, pieprz, wyciśnięty ząbek)
OMLET Z POMIDOREM
Składniki:
- 3 średnie pomidory,
- 2 ząbki czosnku ( mozna dodac wiecej jesli ktos lubi)
- 5 jajek,
- ewentualnie troszke szczypiorku,
- vegeta (albo inne przyprawy),
- bazylia,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Najpierw parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Nastepnie wlewamy odrobinę
oliwy z oliwek na patelnię i rozgrzewamy tłuszcz. Zmniejszamy ogień i kładziemy
pokrojone w kostkę pomidory, posypujemy to vegetą (nie jest to konieczne) lub
innymi przyprawami, które lubimy i przykrywamy aby sie poddusiło. Gdy pomidory
sie podduszą, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek, bazylię i
wszystko to zalewamy rozbełtanymi uprzednio jajkami. Za parę minut gdy jajka
sie zetną, danie jest gotowe.
To jest przepis na jakieś 2-3 porcje. Składniki zmniejszamy i mamy tylko dla
siebie śniadanie
Można zamiast pomidorków dodać inne warzywa (grzybki, kalafior, brokuły) i mamy
już inny omlet, można też dodać starty żółty ser
ZUPA PIECZARKOWA
Potrzebujemy:
0,5 kg. pieczarek, pierś z kurczaka, warszywka które lubimy do zupy, przyprawy
oraz troszkę oliwy.
Pieczarki myjemy i trzemy na tarce. Na odrobinie oliwy podsmarzamy pieczarki,
później dusimy je do miękkości (pieczarki wydzielają własny sok więc raczej nie
będzie potrzeby podlewania ich wodą).
W tym czasie gotujemy na piersi rosołek. Jak mięsko jest juz miękkie, dodajemy
podduszone pieczarki (wszystko co mamy w garnku, łącznie z sokiem który z nich
wypłynął) i jeszcze troszkę razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku i mamy gotową
zupkę (wg mnie najsmaczniejsza jest taka dość pieprzna). No i dalej poprostu
pałaszujemy. Pyyyyychooootaaaaaa!!!
Zupka wychodzi dosyć gęsta więc jest naprawdę syta.
SMACZNEGO!!!!!!!!
WSZYSTKO TO JEST NA I FAZĘ
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki