-
Przepis jest normalny tyle, że zmodyfikowany, żeby był light. Mam nadzieję, że wyjdzie dobry, bo ja się nie znam na sernikach, ale wiele nie zmieniłam, więc może wyjdzie.
A oto przepis:
ser biały chudy 75 dag (91, 6 kcal): 7,5 x 91,6 = 687 kcal
4 jajka: 4 x 90 = 360 kcal
margaryna ½ kostki Kasia (125 g): 1,25 x 675 = 843, 74 kcal
1 szklanka cukru pudru (150 g): 1,5 x 400 = 600 kcal
1 torebka cukru waniliowego: 32 kcal
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej: 1,5 x 34 = 51 kcal
½ fiolki zapachu arakowego
10 dag daktyli suszonych: 220 kcal
W przepisie było ciut inaczej, bo twaróg był półtłusty, a bakalie dowolne (więc ja wybrałam daktyle, bo lubię). I była polewa jeszcze czekoladowa z Delecty, ale to strasznie kaloryczne, więc ja poprostu posypie może cukrem pudrem po wierzchu.
Spósób przyrządzenia:
1. Ser trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz margaryną na gładką masę. Połącz ją z dodawanym po łyżce serem, a następnie z zapachem, bakaliami (daktylami) i mąką oraz pianą ubitą z białek.
2. Masę wlej do tortownicy. Piecz 50-60 minut w temp. ok. 180 st. Następnie pozostaw w uchylonym piekarniku jeszcze przez 20 min.
Sernik można zrobić z chudego sera czy nie? Bo wtedy kaloryczność spada i to bardzo
-
Coś źle napisało Margaryny i fiolki zapachu ma być pół. To jest przepis na 16 porcji.
-
LadyDevil dzieki wielkie
namowie Mamuske - ktora jest specem od ciast, to sobie robimy lightowy sericzek.
Pozdrawiam
-
Jak dobrze ,ze jestem wybradna i nie lubię sernika. Matka jak zwykle właśnie go upiecze i jakąś babkę. Nie mamy dużo placków ,bo jest nas tylko czterech. Więcej będzie kiełbas ,bigosów (blee...) i sałatki jarzynowej mniam!! Co do sałatki to poproszę o porcję dla siebie ,ale z majonezem light Także ja wcale nie lubię wszystkiego wręcz przeciwnie. Myślę,że jak ktoś ma problemy z tym ,że właśnie lubi podjeść co dobre to radzę wynieść się pod jakiś most Ja mam zamiar ćwiczyć sobie dużo na dworze. Jak nie spacer to gra w koszykówkę,bieganie,rower , rolki. W świeta dużo powinniśmy się ruszać aby spalić te nasze zjedzone w szybkim tempie jedzonko. Dacie radę:*
-
Poszukałam troche za ciastami light:
Mazurek migdałowy
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 130 kcal
Składniki na 12 porcji
10 dag migdałów
7 żółtek
1/2 szklanki cukru
4 białka
10 dag ususzonego i zmielonego chleba razowego
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z pomarańczy
masło i cukier do blachy
migdały i kandyzowane pomarańcze do dekoracji
gotowy lukier
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić. Utrzeć dodając po jednym żółtku, dosypując cukier, cynamon i skórkę pomarańczową.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, posypać startym razowcem, delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć do mazurkowej formy posmarowanej masłem i oprószonej cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową i migdałami.
Tort kawowy
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Porcja: 260 kcal
Składniki na 12 porcji
Biszkopt 3-warstwowy kakaowy 450 g
Budyń o smaku waniliowym 65 g
1/2 l mleka
2 łyżki granulowanej kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru
kostka masła
filiżanka naparu kawy
2 łyżki rumu
Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z łyżką kawy i cukrem, dodać rozrobiony budyń. Zagotować stale mieszając, aby nie było grudek. Wystudzić, mieszając.
Masło utrzeć na puch i po łyżce dodawać masę kawową. Krem odstawić do lodówki, aby stężał.
Napar kawy wymieszać z rumem, nasączyć biszkopty, przełożyć kremem. Wierzch i bok tortu także cienko posmarować kremem.
Na wierzchu tortu zrobić widelcem wzorek i posypać pozostałym proszkiem kawowym. Tort wstawić do lodówki na 2 godziny.
ROLADA Z MUSEM MALINOWYM
PRZYGOTOWANIE: 50 min
PIECZENIE: 10-15 minut
PORCJA: 180 kcal
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
8 żółtek
4 białka
10 dag cukru
1/2 szklanki mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
paczka (40 dag) mrożonych malin
25 ml wiśniówki
6 łyżeczek żelatyny
Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Z białek i reszty cukru ubić pianę, delikatnie wymieszać z żółtkami. Dodać przesiane mąki, wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać, piec 10?15 minut w temperaturze 180 C.
Biszkopt wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę, przykryć wilgotną ściereczką, ostudzić.
Maliny rozmrozić, osączyć, zmiksować. Żelatynę namoczyć, rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wiśniówkę i żelatynę wymieszać z malinami, odstawić.
Ciasto posmarować musem malinowym, zwinąć. Posypać cukrem pudrem i ew. skórką z pomarańczy.
-
Agalight !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ślinię się nawet czytając te przepisy ! Oj będzie żarcie w święta, będzie ...
-
Ja też się boje świąt tym bardziej że przyjeżdża moja babcia,ale myśle że troszke więcej ruchu i będe mogła sobie pozwolić na ciasteczko
-
I jak tam walka z jedzeniem? Ja ciut pojadłam, ale ćwiczyłam 2,5 h i jeszcze na spacer idę, więc chyba nie będzie tak źle. Za chwilkę zjem sobie kawałek tego mojego sernika light - nawet mi wyszedł dobry,a pierwszy raz w życiu robiłam sernik. Dobrze, że nie jest za suchy, a i kalorii nie za dużo w nim
-
jestem zdziwiona bo wcale mi sie jesc nie chce a przeciez nic nie robie tylko siedze przed tv
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki