Link do
Piernikowego szaleństwa.
http://www.torunskiepierniki.pl/przepisy/index.php
Wersja do druku
Link do
Piernikowego szaleństwa.
http://www.torunskiepierniki.pl/przepisy/index.php
"flaki" z boczniaków - czyli grzybowa inaczej
40 dag boczniaków
2 kostki rosołowe (ja używam drobiowych)
dwie marchewki
łyżka margaryny
łyżka mąki
woda :D
sól, pieprz ziarnisty, listek, ziele angielskie, majeranek, pieprz mielony
Kostki rosołowe wrzucić do wody, dodać pieprz ziarnisty, listek, ziele angielskie. machewki pokroić w drobną kostkę (albo na zapałkę) i ugotować. Boczniaki pokroić w paski grubości ok. 0,5 cm w poprzek blaszek - koniecznie w poprzek, wygladają jak faki :D grzyby wrzuciś do wrżacego wywaru, chwilę pogotować (szybko miękną) z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać do "flaków: zagotować. doprawić solą, pieprzem mielonym, ew. magii i majerankiem - sporo. :P
TORCIK Z KASZKI MANNY
2 łyżki kaszki manny
1 szklanka mleka
1 masło roślinne (250g, to małe okrągłe)
2 żółtka
Szklanka cukru pudru
3 łyżeczki kakao
bakalie, owoce kandyzowane, owoce dowolne, galaretka
Kaszkę z mlekiem ugotować, mieszając i wystudzić ale w temperaturze pokojowej
Masło roślinne wystawić z lodówki żeby się zagrzało
masło utrzeć dodać kaszkę 2 żółtka, szklankę pudru, zapach migdałowy i bakalie masę podzielić na dwie części do jednej dodać 3 łyżeczki kakao dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, nasączyć je herbatą (może być z alkoholem) (około szklanki na torcik)
ułożyć warstwę kakaową, znowu biszkopty, białą warstwę kremu, owoce do ozdoby, polać galaretką
Warzywa z sosem pieczarkowo-drobiowym
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 230 kcal
[color=green]Składniki na 4 porcje:
Bewiczku, coś dla Ciebie
Surówka z pekińskiej
pół kapusty pekińskiej
dynia ze słoiczka
jabłko
suszone śliwki
sól
jogurt
i uwaga
szczypta chillli
Suróweczka wychodzi boska - słodko ostra :D:D do kurczaka idealna
Kotleciki z jajek
4 jajka na twardo
2 jajka surowe
1 cebula
bułka tarta ( ja sama trę suche grahamki)
łyżka czubata otrębów przennych
sól, pieprz ziołowy
łyżka mustardy (lub chrzan, co wolimy)
olej
jajka na twardo i cebulkę zmielić. Dodać jajka surowe, łyżkę mustardy, bułkę i otręby (tyle ile wyjdzie, żeby dały się zrobić kotleciki) przyprawy. Mieszamy, formujemy kotleciki i obsmażamy na oleju.
Sałatka Z Selera Z Jabłkiem I Marchewką
1 duży seler
2 jabłka
3 marchewki
sok z jednej cytryny
sól, cukier, pieprz
1 pojemnik jogurtu
Seler, jabłka i marchew ucieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy z sokiem z cytryny. Jogurt mieszamy z cukrem, solą i pieprzem i polewamy sałatkę.
Sałatka porowa
Składniki:
2 duże pory
1 puszka kukurydzy
1/2 szklanki rodzynek
2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Pora należy pokroić w plasterki, rodzynki sparzyć i osączyć, wymieszać razem z porem, dodać kukurydzę i doprawić majonezem. Sałatka gotowa!
Pozdrowienia :D :D http://gifybejbi85.blox.pl/resource/...i_czerwone.gif
Znalazlam w gazetce, wiec wpisze, bo zrobie na wigilie :lol:
KARP WIGILIJNY W SOSIE
skladniki:
1 kg karpia,3 marchewki,2 pietruszki, por,pol selera,2 cebule,pol szklanki miodu naturalnego,lyzka utartego piernika,pol szklanki wytrawnego bialego wina,lyzka drobno krojonych migdalow,garsc rodzynek,szczypta cynamonu,2 gozdziki, pol cytryny,listek laurowy,ziele angielskie, sol :lol: :lol:
Przygotowanie
Karpia oplukac, posolic i pokroic w dzwonka.Ugotowac wywar z warzyw z dodatkiem liscia laurowgo,ziela angielskiego i gozdzika.Ugotowane warzywa odcedzic, a do wywaru klozyc karpia.Wody powinno byc tyle, by przykryla rybe.Gotowac na malym ogniu pod przykryciem,tak by nie rozgotowac ryby.
Sos
podgrzac miod,dodac starty piernik i szklanke wywaru z ryby.
Dodac gozdzik,cynamon i starta skorke z polowy cytryny.
Odcedzic. Dodac rodzynki i migdaly , posolic do smaku.
Goracego karpia ulozyc na polmisku i polac sosem :lol: :lol:
Keks z bakaliami.
Składniki
Po 10 dag suszonych jabłek , moreli, fig, gruszek, śliwek, kandyzowanych ananasów, skórki pomarańczowej , skórki cytrynowej, orzechów laskowych lub włoskich,( suszone owoce zalać przegotowaną wodą i odstawić na noc)
25 dag rodzynek,
pół szklanki mleka,
2 dag drożdży
25 dag mąki,
6 dag cukru,
szczypta soli,
łyżeczka cynamonu,
pół łyżeczki kardamonu,
szczypta mielonych goździków - można dać gotowe przyprawy do ciast,
Sposób przygotowania
Mleko lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Mąkę i sól wymieszać w misce, zrobić w środku dołek, wlać mleko z drożdżami, dodać cukier i przyprawy. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto zagnieść i dobrze wyrobić. ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na 40 minut).
Drobno pokroić bakalie, śliwki i namoczone owoce. Wymieszać je z rumem. Odłożyć 4 łyżki bakalii a pozostałe dodać do ciasta i jeszcze raz dobrze wyrobić.
Z ciasta uformować podłużny bochenek, naciąć go na całej długości i posypać odłożonymi bakaliami. Przenieść na blachę wyłożoną pergaminem.
Piec godzinę i 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Po 45 minutach pieczenia ciasto nakryć papierem, żeby się nie przypaliło.
Gdy ciasto ostygnie polać lukrem albo polewą czekoladową.
Do keksu można dodać bakalie i owoce takie jakie akurat mamy w domu :D
http://img463.imageshack.us/img463/1999/bombka3en5.gif