-
bananowy keks
[b]4 mocno dojrzałe banany
2 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
20 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
2 garście wyłuskanych orzechów włoskich
szczypta soli
do formy:
łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
Masło rozpuść w rondelku, lekko je wystudź. Banany obierz i pokrój
w drobną kostkę. Jajka roztrzep widelcem. Orzechy pokrusz na niezbyt
drobne kawałki.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą do miski.
Dodaj cukier, jajka, płynne masło. Dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejsz
temperaturę do 180 stopni i piecz ciasto około 40 minut.
Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nie patyczek pozostaje czysty.[/b]
-
Dziewczyny czy macie moze sprawdzony przepis na masę do przekladania wafli :?: :?:
-
:arrow: 1 szklanka cukru (mniej)
:arrow: 1 margaryna
:arrow: 1 cukier waniliowy
:arrow: 1/2 sklanki wody
:arrow: mleko w proszku
:arrow: wiórki kokosowe
:arrow: kakao
wodę z cukrem zagotować; wyłączyć. Do ciepłego dodać margarynę i ewentualnie kakao.do zimnego dodawać mleko w proszku - nie może być zbyt gęste i wióri kokosowe.
z galaretką
:arrow: margarynao,5 lub 1
:arrow: śmietana mała
:arrow: 3/4 szkl. cukru
:arrow: 2 galaretki
rozpuścić (nie gotować) składniki, cały czas mieszając - "do pirwszego bąbelka"i wsypać suchą galaretkę.
smarować wafle zimną stygnącą masą
-
Ruda dziekuje za przepisy ( a w tym drugim przepisie śmietana ma byc słodka ?) :D :!:
Ciasto marchewkowe
Wykonanie:
2 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki swiezego oleju
1 szklanka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka cynamonu
troche soli
2 szklanki startych marchewek
1/2 szklanki startych orzechow lub bakalii
Wykonanie
Zmiksowac lub energicznie wymieszac jajka z cukrem i olejem. Dodac make, sode, proszek do pieczenia, cynamon, sol, a na koncu starta marchewke oraz orzechy. Wszystkie dobrze polaczone skladniki wlac do wysmarowanej tluszczem brytfanny i piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.
-
CYNAMONOWIEC :D
4 jajka
1 szkl.cukru
1 i 1/2 szki.maki
3 łyżeczki cynamonu
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
4 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
1/3 szkl. oleju
rodzynki,orzechy
Całe jajka zmiksować z cukrem,potem dodawać wszystkie składniki,na końcu powoli dolewając olej.Po zmiksowaniu wrzucamy bakalie i jabłka.Piec 45 minut.Ciasto udekorować polewą czekoladową i posypać kokosem.Porcja na podłużną blaszke.Często je piekę i zawsze się udaje -długo zachowuje świeżość :D
CIASTO BUDYNIOWE Z JABŁKAMI -na dużą blachę
Ciasto:
70 deko maki
4 łyżeczki proszku do pieczenia (proszek dokładnie wymieszać z mąką)
1 i 1/2 kostki margaryny
5 żółtek
20 dkg.cukru pudru
1 szkl.śmietany (śmietanę wlewać powoli kontrolująć żeby ciasto nie było za rzadkie-w razie potrzeby dosypac mąki)
4 duże jabłka -obrane i pokrojone w óseki
3 jasne budynie -ugotować w 1 litrze mleka z 1/2 szklanki cukru.
3/4 ciasta wyłożyc na spód blaszki,na cieście ułóżyć ciasno jabłka -na to wszystko wylać gorące budynie,a na koniec resztę ciasta.Piec 1/2 godziny.Tego ciasta jeszcze nie robiłam,ale jadłam i bardzo mi smakowało :D
-
Kolejna sałatkaz brokułem:
torebka mrozonego brokuła (obgotować)
4 jajka na twardo
słoczek marynowanych małych cebulek srebrnych
majonez/jogurt (nie sam jogurt bo nie dobre)
Brokuła rozpaciać widelcem, jajk też, dodać odsaczone cebulki, posolić, popieprzyć, dodać sos, zostawić w lodówcedo przegryzienia :D
-
Podaję przepis na żeberka:
1,5 kg żeberek posolić popieprzyć i zostawić na noc.
na następny dzień obsmażyć i włożyć do brytfanny (rany...nie wiem jak to się pisze )
1,5 szkl.cebuli pokrojonej w kostkę usmażyć dodać 0,5 szklanki cukru i 0,5 szkl.octu winnego (jabłkowy lub z czerwonego wina), to wszystko wyłożyć na żeberka, przykryć i piec w piekarniku.
Smacznego :D
-
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
2 banany
puszka zielonego groszku
15dag żółtego sera
jabłko
2 łodygi selera naciowego
3/4 szklanki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 lub 2 łyżki rodzynek
1 lub 2 łyżki posiekanych migdałów
cytryna (do wyciśnięcia), sól, pieprz
Rodzynki zalej gorącą wodą. Groszek i spażone rodzynki osącz na sicie.
Ser pokrój w kostkę. Jabłko, banany i seler umyj i obierz.
Jabłko pokrój w kostkę, banany przekrój wzdłuż i pokrój w półtalarki, a seler w niezbyt grube plasterki.
Banany i jabłko skrop sokiem z cytryny.
Połącz wszystkie składniki sałatki, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem.
Do majonezu dodaj jogurt i łyżkę soku z cytryny. Uzyskanym sosem polej sałatkę, całość
posyp migdałami.
Kubusiowy chłodnik truskawkowy
50 dag truskawek
2 szklanki mleka
kubeczek śmietany
żółtko
3 łyżki cukru
łyżka miodu
Umyte i oczyszczone z szypułek owoce zmiksuj z mlekiem, śmietaną, cukrem, miodem
i żółtkiem (uwaga: zachowaj kilka owoców do przybrania).
Teraz na pół godziny wstaw chłodnik do lodówki.
Przed podaniem przybierz połówkami truskawek.
Puchatkowe trufle czekoladowe
10 dag startych biszkoptów
kostka masła
tabliczka gorzkiej czekolady
5 do 7 łyżek mleka
szklanka cukru pudru
30 łuskanych orzechów laskowych
5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
Czekoladę rozpuść w gorącym mleku, ostudź, a następnie utrzyj z miękkim masłem i cukrem pudrem. Do kremu dodawaj partiami pokruszone biszkopty. Całość starannie wymieszaj i wstaw na 2 lub 3 godziny do lodówki. Schłodzoną masę podziel na 30 części. Do każdej włóż orzech laskowy, uformuj kulkę i obtocz w posiekanych orzechach włoskich. Trufle najlepiej przechowywać w lodówce. Wyjąć na pół godziny przed podaniem. Mniam!!!
-
Niskowęglowodanowe naleśniki z serem
Składniki na 4 porcje:
3 jajka
3 łyżki mąki sojowej
szczypta soli
1/3 szklanki śmietanki kremówki
3/4 szklanki twarogu ( w przepisie jest ser ricotta ale myślę, że można go zastąpić tłustym twarogiem)
1/4 szklanki niesłodzonego dżemu (smak dowolny)
słodzik według uznania
1 1/2 łyżki masła
Jajka wymieszać z mąką i solą, odstawić.
Zrobić nadzienie: przetarty ser, dżem i słodzik - wymieszać.
Upiec naleśniki, każdy posmarować nadzieniem serowym i zrolować.
1 porcja: węglowodany 3 gr, białko- 3 gr, tłuszcz- 5,5gr
kalorie - 76
http://img104.imageshack.us/img104/6789/linnia08hz3.gif
-
Niskowęglowodanowe trufle czekoladowe
Składniki na 48 sztuk
1 szklanka śmietanki kremówki
225 g niesłodzonej czekolady, drobno pokrojonej
1 i 3/4 szklanki granulowanego słodziku
2 łyżki masła
1 łyżka esencji waniliowej
niesłodzone kakao do posypania trufli
1. W garnku zagotować śmietankę. Dodać czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Zestawić z ognia. Dodać słodzik, masło i esencję waniliową. Ucierać, aż masa będzie gładka i przełożyć do miski. Wstawić do lodówki na dwie godziny, aby masa stężała.
2. Łyżeczką nabierać masę czekoladową, formować kulki i obtaczać w kakao.
1 porcja: węglowodany - 2 g, białko - 1 g, tłuszcze - 5 g, kalorie - 50
http://img112.imageshack.us/img112/1460/linnia06ac1.gif