Cytat:
Diety jednodniowe są idealne dla osób prowadzących siedzący tryb życia i dużo pracujących. Można je stosować w dowolnym dniu i powtórzyć za tydzień lub 4–5 dni. Fantastycznie orzeźwiają, poprawiają trawienie, dają uczucie lekkości, komfortu psychicznego i dobre samopoczucie. Ich moc najlepiej odczujesz po świętach czy weekendowym przejedzeniu.
Potrzebne produkty kupisz prawie w każdym sklepie. Głównym składnikiem diet są przetwory mleczne, które znakomicie komponują się z innymi składnikami potraw. Przeczytaj, wybierz, co lubisz, i do dzieła! Taka jednodniowa dieta to czysta przyjemność, jesz 5 razy, nie jesteś więc głodna i masz uczucie sytości. Trzy posiłki (pierwsze śniadanie, obiad i kolacja) są większe, drugie śniadanie i podwieczorek to typowe przekąski. Przez cały dzień możesz pić niesłodzone herbaty ziołowe lub owocowe.
Cytat:
Śniadanie
Musli z 3 łyżek płatków kukurydzianych, pokrojonego ze skórką jabłka, szklanki kwaśnego mleka.
II śniadanie
2 łyżki wiejskiego twarożku z 3 startymi marchewkami, przyprawione na ostro sokiem z cytryny, solą i białym zmielonym pieprzem.
Obiad
Surówka z cykorii, roszponki, 3 marchewek, ogórka, 2 pomidorów, 1 cebulki, jajka ugotowanego na twardo – przyprawiona sokiem z cytryny, solą, pieprzem, łyżką oleju, łyżeczką startego chrzanu, posypana szczypiorkiem.
Podwieczorek
Napój z 1/2 szklanki kefiru zmiksowanego z cebulką i ogórkiem, przyprawiony koperkiem i odrobiną chrzanu, solą i pieprzem.
Kolacja
Kanapka: 2 cienkie kromki pełnoziarnistego chleba posmarowane margaryną, kilka liści sałaty, 2 pomidory, pół ogórka, 2 łyżki wiejskiego twarożku z małą cebulką ze szczypiorkiem, przyprawionego solą, pieprzem i dowolnymi ziołami.