-
Witam moze powiem cos o sobie.. :D mam30lat meza dwoje wspanialych dzieciakow -syn ma8 lat corka6 .i od kilku ladnych lat tyje i chudne na przemian po kazdej diecie dopada mnie mniej lub bardziej jo-jo.ale tym razem bardzo wierze w to ze sie tak nie skonczy:-)) kciukajcie za mnie..chce zrzucic ok35kg sporo ..ale dam rade z Wasza pomoca, moim pierwszym celem jest waga 80 kg drogim 70 a ostatecznym 60 kg.. mam nadzieje ze za rok o tej poze bede u celu ostatecznego.Stosuje dietke 800-1000 kcal i cwiczenia. pierwszy sukces :D od poniedzialu mniej o kamien(czyt 1kg)pozdrawiam .
-
kurcze nie umie tego tickera zrobic :oops:
-
:D WITAJ :D MOZE TO :D
Mufinki leśne (12 porcji)
450 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
115 g brazowego cukru
150 g owoców jagodowych - jagód, malin, jeżyn (swieżych lub mrożonych)
2 jajka
1 szkl. mleka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
125 g stopionego masła
cukier puder (do posypania)
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczeniem sól, cukier, dodać owoce i zrobić w środku dołek. W osobnej misce rozbić jajka z mlekiem i aromatem. Do dołka w mace wlać masę jajeczna. dodać stopione masło i szybko wymieszać metalową łyżką, by połączyć wszystkie składniki. nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.
Nakładać ciasto do formy mufinkowej posmarowanej stopionym masłem lub olejem, wypełniają każdy otwór do 3/4 objętości. Piec ok. 30 min w temp. 210oC, do chwili gdy patyczek wkuty do środka mufinki będzie po wyjęciu suchy. po upieczeniu pozostawić mufinki w formie przez 5 min., następnie delikatnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Energia (kcal / kJ) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
245 / 1028 5,1 8,6 36,8 1,6
Marchewkowe pole (6 porcji)
2 szkl. mąki
3 marchewki
3 łyżki miodu
4 białka jaja
Mąkę wymieszać z utartą marchewką i miodem. Dodać białka. Zagnieść ciasto. Podzielić na pięć części i formować okrągłe placki. Piec w piekarniku na blaszce wyłożonej pergaminem, aż się zarumienią.
Energia (kcal / kJ) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
237 / 980 7,9 1,0 49,1 2,9
Paprykowe tortillki (40 sztuk)
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki kukurydzianej
4 łyżki oleju, filiżanka wody
papryka słodka, chilli, sól kamienna
Obie mąki wymieszać razem z papryka. Dodawać powoli olej i ciepłą wodę zagniatając ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sól. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na i wykrajać niewielkiej wielkości trójkąty. Piec na rozgrzanej patelni bez oleju na złoto-brązowy kolor.
Energia (kcal / kJ) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
35 / 148 0,3 1,4 5,3 0,1
Zmysłowe muesli (2 porcje)
1 szkl. płatków owsianych
4 kostki czekolady
4 suszone figi
4 suszone morele
ok. 12 migdałów
Płatki owsiane wymieszać z pokrojonymi owocami suszonymi, migdałami oraz startą na tarce (grube oczka) czekoladą. Podawać z chudym mlekiem lub maślanką. Przed podaniem można podzielić na dwie porcje, ale niekoniecznie. Można również jeść z jednej miseczki - tak nawet będzie ciekawiej.
Energia (kcal / kJ) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
418/1748 11/2 11,9 66,5 9,3
Imbirowa kasza manna na gorąco z brzoskwinią (2 porcje)
2 szkl. wody
100 g kaszy manny (ok.6-7 płaskich łyżek)
1 szkl. soku jabłkowego
1 łyżka startego świeżego imbiru
60 ml octu malinowego (niekoniecznie)
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Do wrzącej się wody wsypać kaszę. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 min. ciągle mieszając, aż kasz zgęstnieje.
Brzoskwinie z imbirem: W małym rondlu na dużym ogniu wymieszać sok jabłkowy, imbir i pokrojone brzoskwinie. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 10 min., aż płyn wygotuje się do połowy. Dodać ocet, miód i cynamon. Gotować przez kolejne ok. 5 min., aż brzoskwinie zmienną.
Energia (kcal / kJ) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
314/1315 5,5 1,0 70,8 3,0
Chlebek walentynkowy (8 porcji)
2 małe kwaśne jabłka
2 łyżki soku cytrynowego
1/2 drobno startej skórki z cytryny
50 g cukry brązowego
100 g miodu
2 łyżki masła
2 łyżki chudego mleka
320 g maki pszennej razowej
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
40 g siekanych orzechów włoskich
W jednej misce wymieszaj utarte jabłka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. W drugiej natomiast cukier, miód, mleko, masło i jajko. Zawartość obu misek starannie wymieszać.
Do innej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Zrób zagłębienie i włóż do niego masę jabłkową. Dodaj mieszaninę. Starannie wyrobić ciasto. Pod koniec wgnieć siekane orzechy.
Ciasto włożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Piec ok. godz. w piekarniku nagrzanym do temp 160oC.
Wystudzony chlebek pokroić. Podawać z bananami oraz gorącym kakao.
Energia (kcal / kJ) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
246 / 1028 7,0 9,9 32,2 3,9
POZDRAWIAM CIEPLUTKO-POWODZENIA :D
http://sirmi.ic.cz/kytka/88.gif
-
Pozdrawiam serdecznie. Jak znajadę jakiś przepis to wkleję :D
-
jakie smakołyki :lol: :lol: :lol: mmm... już kopiuję :wink:
-
[/b]Dziewczyny bardzo dzieki :D
Psotulka bardzo bardzo dziekuje :D :D :D
kciuki trzymam i to ostro za wszystkich,bo razem lzej przez to sie przechodzi :)
jestem dzis w pracy sama moi koledzy sie rozchorowali wiec walcze sama w tym kieracie hehheh jak bede miała chwile bede zagladac
pozdrawiam
-
o jakie pysznosci skorzystam i dziekuje.....a to moje motto na dzis " jedz mniej waz mniej" :D :D :D
-
Witajcie dziewczyny, pozdrawiam czwartkowo, miłego dnia.
Ewunia dzięki za wieczorne poggaduchy :D
-
Lasagne
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 30-40 min
Kaloryczność: 300 kcal/porcja
Trudność: średnio trudny
Składniki na 4 porcje
• płatki makaronu Lasagne
• opakowanie mrożonego szpinaku
• sos beszamelowy
• sos pomidorowy
• sól
• pieprz
• zioła prowansalskie
• czosnek
• ser
• śmietana 12%
Etapy przygotowania
1. Usmażyć szpinak, dodając czosnek, sól i pieprz.
2. Przygotować sos beszamelowy.
3. Sos pomidorowy pomieszać ze śmietaną i ziołami.
4. W żaroodpornym naczyniu przekładać makaron szpinakiem, sosem pomidorowym, serem. Każdy płatek makaronu posmarować sosem beszamelowym.
5. Całość polać sosem pomidorowym (ze śmietaną)
6. Wstawić do piekarnika o temp. 180 stoopni na 30-40 min.
Jest to jedno z moich ulubionych dań, z tym, że ja nie używam beszamelu, a daję jakieś mięsko mielone lub pieczarki
-
Makaron ze szpinakiem
ulubiona potrawa mojej córci
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10-15 min.
Trudność: łatwy
Składniki na 4 porcje
• 1 opakowanie makaronu ( motylki ale niekoniecznie)
• 1 opakowanie mrożonego szpinaku
• 2-3 ząbki czosnku
• 2-3 łyżki oliwy lub oleju
• żółty ser do posypania
Etapy przygotowania
1. Nastawić wodę na makaron.Posolić.Na patelnię wlać oliwę i wyłożyć zamrożony szpinak.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do szpinaku.Można też go drobniutko posiekać jeżeli nie ma praski.Posolić szpinak i wodę na makaron.
2. Jedno i drugie robi sie równocześnie-odrobina wprawy i danie jest naprawdę błyskawiczne.Kiedy woda sie zagotuje wrzucić makaron i gotować al dente(kupuję tylko włoski makaron ponieważ w naszym nie potrafie wychwycić prawidłowego momentu).Nie patrzeć na przepis na opakowaniu tylko próbować co jakiś czas.
3. Kiedy szpinak odparuje wodę jest dobry.Wyłączyć i czekać na makaron.Ugotowany makaron odcedzić,nie przelewać!Połączyć ze szpinakiem i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu.Jeżeli mamy parmezan to dodajemy go w tym momencie, żeby mógł się rozpuścić.
4. Nie polecam parmezanu mielonego-nie ten smak i pozostaja grudki.Jedynie prawdziwy w kawałku ,ścierany bezpośrednio na makaron.Jeżeli nie mamy możemy użyć jakiegokolwiek sera żółtego,byleby był twardy .Wykładamy potrawę na talerze i tam posypujemy suto(nie żałujemy,naprawdę) żółtym serem.Zajadamy.Moja córa prosi o szpinak w tej postaci bardzo często!
ja daję nie parmezan a ser feta - rewelacja