Na specjalne życzenie Rewolucji

Cukinia faszerowana
Składniki:
4 małe cukinie
20 dag pieczarek
2 małe pomidory
czosnek
zioła prowansalskie,
sól, pieprz
starty żółty ser o niskiej zawartości tłuszczu (np. HIT RYK)

Wykonanie:
Cukinie umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż. Wydrążyć trochę, aby było miejsce na farsz
(moje cukinie były tak małe, że pestek nie wyrzucałam, tylko dodałam do farszu, ale przy
większych sztukach lepiej się ich pozbyć). Pieczarki pokroić jak kto woli - ja miałam je w plasterkach - i podsmażyć na oliwie. Dodać sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, rozdrobniony czosnek, sól, pieprz i zioła. Wymieszać z miąższem cukinii i dusić 15 min. Wypełnić cukinie farszem, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Posypać cukinie tartym serem i zapiekać 30 min w 200 st.C.
Wyszły 4 porcje.

Tak wyglądała przed upieczeniem


A tak 30 minut później :P