Strona 27 z 39 PierwszyPierwszy ... 17 25 26 27 28 29 37 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 390

Wątek: Znowu zaczynam!!Nie wiem ktory to juz raz!!

  1. #261
    madox jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-04-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Hi!
    Dziekuje wszystkim za odwiedziny!
    U mnie juz lepiej,wczoraj od 2 tygodni
    poczulam jaki smak ma jedzenie.
    Gardlo juz nie boli,a katar kapie nadal.
    Pracowac trzeba,a zaleglosci sie nazbieralo
    dlatego nie mam zbytnio czasu na odwiedzenie was
    wiec jeszcze raz serdecznie dziekuje za
    odwiedzinki!
    W Hamburgu pogoda wiosenna wiec
    i u mnie w domu powstala chodowla kielkow!
    Jeszcze dwa dni i gotowe.
    POZDRAWIAM!!

  2. #262
    madox jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-04-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Znalazlam cos o "klach".

    Kiełki
    W kuchniach ludów Dalekiego Wschodu skiełkowane nasiona były cenione od wieków. Wierzono, że ich systematyczne spożywanie powoduje wzrost odporności organizmu i opóźnia nadejście starości. Nasi przodkowie nie gustowali w kiełkach. Przed chorobami i niedoborem witamin woleli się bronić, jedząc kiszoną kapustę i cebulę. Za to nie wylewali za kołnierz piwa produkowanego ze skiełkowanego jęczmienia.

    Za nim dojdziemy do kiełków, przyjrzyjmy się ziarnom. Otóż rośliny gromadzą w nich wiele substancji odżywczych. Zapasy te są wykorzystywane podczas kiełkowania i wzrostu maleńkich siewek. Już więc same nasiona (a także produkowane z nich razowe mąki, kasze i płatki) są bardzo cennymi produktami i warto je umieścić w codziennym jadłospisie. A jakie właściwości mają kiełki? W trakcie kiełkowania uaktywniają się liczne enzymy, dzięki którym duże cząsteczki skrobi, białek i tłuszczów zostają rozłożone na substancje prostsze, łatwiej przyswajalne. W wyniku innych skomplikowanych reakcji biochemicznych powstają także nowe związki, np. niektóre witaminy, niezbędne do dalszego rozwoju siewek. Łatwiej przyswajalne stają się także składniki mineralne, zgromadzone w zewnętrznej części ziaren.

    Nie ulega więc wątpliwości, że kiełki są wartościowe, a przy tym mniej kaloryczne od nasion i produktów z nich otrzymywanych. Duża ilość skrobi i tłuszczów rozkłada się bowiem dzięki enzymom.

    Jednak ani kiełki, ani młode siewki nie są witaminową bombą, eliksirem życia czy najdoskonalszym pokarmem na świecie, jak to się nam czasem wmawia. Nie łudźmy się, że jedząc dwie łyżeczki kiełków dziennie, pokryjemy zapotrzebowanie organizmu na niezbędne składniki, zwiększymy jego odporność i opóźnimy starzenie się komórek. Rewelacje, jakoby w trakcie kiełkowania ziarna ilość witamin wzrastała w nim kilkaset razy, należy włożyć między bajki. Tam też jest miejsce dla takich odkrywczych myśli, jak na przykład ta, że nasz organizm wykorzystuje enzymy roślinne do trawienia pokarmów, a chlorofil do poprawienia składu krwi.

    Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na przykład na witaminę C (wynosi ono 50-60 mg), należałoby każdego dnia zjadać 1 szklankę kiełków rzodkiewki lub 2 szklanki kiełków soczewicy albo 5 szklanek kiełków pszenicy. Jeszcze trudniej byłoby dostarczyć w ten sposób odpowiedniej ilości witaminy B1 - ponieważ potrzebujemy jej dziennie 1-1,5 mg, musielibyśmy zjeść aż 8-10 szklanek zbożowych kiełków.

    Traktujmy więc kiełki nie jako jedyne i najlepsze źródło niezbędnych substancji odżywczych i leczniczych, lecz jako oryginalny i wartościowy dodatek do normalnej diety. Tak jak przywykliśmy traktować natkę pietruszki, szczypiorek i koperek. Razem z dużą porcja warzyw i owoców dostarczą nam one niezbędnych witamin, składników mineralnych, błonnika oraz innych substancji, nie do końca jeszcze zbadanych, a odgrywających prawdopodobnie ważną rolę w walce z różnymi chorobami cywilizacyjnymi.

    Sklepy oferują wprawdzie coraz większy wybór kiełków, ale możemy je również hodować sami. Jeśli zamierzamy systematyczne karmić nimi całą rodzinę, kupmy w sklepie ze zdrową żywnością specjalne piętrowe naczynie i uważnie przeczytajmy dołączoną do niego instrukcję uprawy kiełków. Można też uprawiać kiełki na talerzu, tacy lub w słoiku.

    Nasiona rzeżuchy i rzodkiewki nie wymagają moczenia. Wystarczy rozsypać je na tacce wyłożonej wilgotną ligniną i spryskiwać wodą, gdy podłoże wysycha. Wszystkie większe nasiona (np. soi, soczewicy, fasoli mung, pszenicy) moczymy 6-10 godzin, następnie odsączmy, przepłukujemy pod bieżącą wodą, układamy na talerzu i spryskujemy wodą. Można także wyłożyć talerz wilgotną ściereczką, rozsypać na niej ziarno i przykryć drugą ściereczką. Co najmniej 2 razy dzienne płuczemy nasiona, przelewając je bieżącą wodą, aby zapobiec gniciu i tworzeniu się pleśni. Jeśli ziarna lub nasiona nie były zleżałe, stały w ciepłym pomieszczeniu, były regularnie zraszane, po 3-6 dniach możemy już zebrać plon. Maksymalny czas kiełkowania wynosi 8 dni. Po tym okresie nieskiełkowane nasiona należy bezwzględnie wyrzucić, ponieważ mogą stać się siedliskiem chorobotwórczych bakterii i pleśni.

    Kiełki doskonale komponują się z owocami, twarożkiem, jogurtem, kefirem i wszelkimi warzywami. Możemy również wzbogacać nimi zupy oraz farsze do pierogów lub krokietów.

    Kupujmy kiełki tylko w tych sklepach, w których przechowuje się je w chłodni. Przed spożyciem przepłuczmy je pod bieżąca wodą, a kiełki roślin strączkowych zalejmy na 2-3 minuty wrzątkiem. Świeże kiełki, wyhodowane w domu, możemy przechowywać w lodówce w przykrytym naczyniu nie dłużej niż 5 dni.

    Co kryje w sobie 100 g kiełków pszenicy
    Węglowodany - 46,7 g
    Białko - 26,6 g
    Nienasycone kwasy tłuszczowe - 10,9 g
    Błonnik - 2,5 g
    Potas - 827 mg
    Magnez - 336 mg
    Wapń - 72 mg
    Żelazo - 9,4 mg
    Fosfor - 1,2 mg
    Sód - 3 mg
    Wit. B3 - 4,2 mg
    Wit. B1 - 2 mg
    Wit. B2 - 0,68 mg
    Ponadto w mniejszych ilościach witaminy E, A, H, B9.

    SMACZNE DANIA

    Sałatka z kiełkami soi

    Składniki: szklanka kiełków (mogą być z puszki, choć mają głównie walory smakowe, a nie odżywcze), puszka ananasa w plastrach, 10 dag sera żółtego w kawałku, duży ząbek czosnku, 3-4 gałązki pietruszki, 3 łyżki oleju, pieprz
    Ananasa odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Ser żółty kroimy w wąziutkie słupki. Mieszamy kiełki, ser i ananasa. Do 3 łyżek oleju wyciskamy ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem sałatkę. Doprawiamy do smaku pieprzem. Siekamy drobno listki pietruszki. Posypujemy nimi sałatkę i jeszcze raz wszystko mieszamy.

    Pasta z rzeżuchą

    Składniki: kostka masła, 3-4 łyżki kiełków rzeżuchy, sól
    Miękkie masło wkładamy do miseczki, wsypujemy kiełki rzeżuchy i dobrze ucieramy na jednolitą masę. Solimy do smaku. Znakomitą pastą możemy smarować chleb.

    Spaghetti z kiełkami soi

    Składniki: makaron spaghetti, szklanka kiełków, kilka listków świeżej bazylii, sos boloński
    Sos: puszka pulpy pomidorowej, średnia cebula, średnia marchew, 2 plastry selera, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz do smaku
    Na oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i starte na grubej tarce marchewkę i seler. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy pulpę pomidorową, doprawiamy i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Pod koniec wrzucamy kiełki, by lekko zmiękły. Sosem polewamy ugotowany makaron. Danie posypujemy drobno posiekanymi listkami bazylii.

  3. #263
    doris23 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-10-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    hej madox. Właśnie przeczytałam Twoje rady, są bardzo fajne. Tylko ja muszę ta negację zamienić na stwierdzenia pozytywne (np. waż się raz w tygodniu). Ale sobie je od Ciebie zgapię.

    3mam za Ciebie kciuki.
    Smakowite te przepisy

  4. #264
    agggniecha jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    20-06-2006
    Posty
    952

    Domyślnie

    hej madox dobrze,że wracasz do zdrowia
    przeczytałam sobie to o kiełkach(dzis rano je wcinałam)..ciekawe-bo ja myślałam,że kiełki to 'nie wiadomo co'-a tu wcale takie cudotwórcze nie są..ale za to bardzo mi smakują
    pozdrawiam z mojej drogi na szczyt



    Zapraszam do siebie: Tak! Mogę! Potrafię! Uda mi się! (czyli ze 130kg na 75kg)
    Ludzie, którzy tracą czas czekając, aż zaistnieją najbardziej sprzyjające warunki, nigdy nic nie zdziałają. Najlepszy czas na działanie jest teraz! Mark Fisher

  5. #265
    magda3107 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    23-07-2006
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Posty
    2

    Domyślnie

    Madoxiu miłego i dietkowego weekendu Ci zycze!!!
    BUZIOLKI!!!
    Mam nadzieje,ze juz ze zdrówkiem ok?1

  6. #266
    Triskell jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-08-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Madox, bardzo dziękuję Ci za telefon kilka dni temu. Tak jak Ci wtedy powiedziałam, właśnie powoli wychodziłam z dołka, a możliwość pogadania sobie z kimś po polsku bez wątpienia była liną, dzieki której szybciej się z niego wydostałam.

    Kiełki jem prawie codziennie, praktycznie non-stop leci u mnie jakaś kiełkowa "produkcja", choć stosuję je najczęściej tylko na kanapki i do sałatek.

    Uściski

  7. #267
    Awatar Danik
    Danik jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    1,357

    Domyślnie

    Pozdrowionka!!!

  8. #268
    agggniecha jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    20-06-2006
    Posty
    952

    Domyślnie

    Przesyłam przebiśniega i pozdrawiam


    Zapraszam do siebie: Tak! Mogę! Potrafię! Uda mi się! (czyli ze 130kg na 75kg)
    Ludzie, którzy tracą czas czekając, aż zaistnieją najbardziej sprzyjające warunki, nigdy nic nie zdziałają. Najlepszy czas na działanie jest teraz! Mark Fisher

  9. #269
    Triskell jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-08-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Madox kochana, dzięki za wiadomość na sekretarce. Przez większą część soboty nie było nas w domu, pojechaliśmy do Seattle.

    Mocno Cię ściskam

  10. #270
    agggniecha jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    20-06-2006
    Posty
    952

    Domyślnie

    PRZESYłAM LEŚNE POZDROWIENIA
    MAM NADZIEJę,ZE WSZYSTKIE SPRAWY ROZWIąZAłY SIę POMYśLNIE!!!
    DZIęKUJę ZA TELEFON
    BUZIAKI!!!



    Zapraszam do siebie: Tak! Mogę! Potrafię! Uda mi się! (czyli ze 130kg na 75kg)
    Ludzie, którzy tracą czas czekając, aż zaistnieją najbardziej sprzyjające warunki, nigdy nic nie zdziałają. Najlepszy czas na działanie jest teraz! Mark Fisher

Strona 27 z 39 PierwszyPierwszy ... 17 25 26 27 28 29 37 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •