kitola, od razu się zorientowałam, że chodzi o drobny druczek :D :o hehe, czytałam też na twoim wątku. uznajmy,że to było zamiast przejadania się. ja też sięnie przejadłam! i już nie mam ochoty na tort, no, wmawiam to sobie, wiem.moge troszkę zjeść, ale lepiej nie będę nawet zaczynać, bo nie skończy się na odrobinie :oops: 8) a u mnie druczku nie będzie w najbliższym czasie, heh :roll: :twisted: :wink:
czekam sobie na kolację, na obiad zjadłam :arrow: 3 łyżki brązowego ryżu z kastinisem dla niewtajemniczonych:
Kastinys to lekkie żmudzkie danie ze śmietany i masła z przyprawami. Najczęściej był spożywany w czasie postu i w dni intensywnych prac polowych z gorącymi gotowanymi ziemniakami lub chlebem.
Żmudzki kastinys (Kuchnia litewska)
1/2 l śmietany
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki kminku lub innych przypraw
sól
Do glinianej miski wkladamy masło, łyzkę śmietany i po wstawieniu miski do gorącej wody mieszamy drewniana łyżką. Po chwili (zanim jeszcze się odzieliła serwatka), dodajemy kolejną łyzkę śmietany, znów mieszamy, i tak, aż nie wyczerpie się cała śmietana. Gdy zaczyna gęstnieć, solimy, dodajemy opłukany i osuszony kminek i dokładnie jeszcze raz mieszamy.
Podajemy z gorącymi ugotowanymi w mundurkach ziemniakami.
http://www.kucharz.pl/content/view/238/40/]
pyszne i kaloryczne kurde, ale tylko trochę zjadłam :roll:
do tego trochę papryki, ogórek konserwowany, 2 pomidory :wink: te pomidory to wepchnęłam normalnie w siebie, ale żeby mi się nie chciało myśleć o torcie :twisted: i nie chciało.
a potem poszłam posprzątać pokój. zrobiłam drobne przemeblowanie :roll: a teraz czekam na kolację, tzn. zastanawiam się, co zjeść. 8)