-
widzicie wszystkich wystraszylam.. :/
boze musze sie zmobilizowac...u mnie najtrudniej zaczac :/
wiec od jutra kochana kopenhaska...
-
Wcale nikogo nie wystraszylas. Ja to mam o wiele gorszy widok codzienni rano w lustrze i gdybym miala sie za kazdym razem wystraszyc to bym juz popadla w nerwice
Zastanów sie jeszcze nad tą kopenhaską... Po pierwsze ze względu na wiek nie powinnas stosować tak rygorystycznych diet, a poza tym ja się zawsze pytam, po jaką cholerę się tak katować? Ja tam wole powoli ale bez dręczenia się. Poza tym jeżeli zaczniesz od diety 1000 kcal i będziesz się pilnować to kilogramy szybko polecą, bez szkody dla zdrowia.
Każdej z nas zdażają sie gorsze dni, najważniejsze jest to aby po wpadce nie popaść w szal jedzenia, tylko wrócić do dietkowania. Tym sposobem w koncu uda się te wpadki przezwyciężyć.
Trzymam mocno kciuki
-
Emelka ma rację!!
wez sie za tysiaka!! naprawde pomaga...!! przykro mi z powodu dziadziusia!! Będzie dobrze zobaczysz!! i nie mów, że kogoś straszysz bo napewno tak nie jest!!!!!!!!
-
eh no dzis juz lepsze nastawienie.. tysiak za 13 dni :P musze wytrwac ta kopenhaska juz nie dlatego zeby schudnac szybko ale dlatego ze po prostu ktos bardzo we mnie nie wierzy trzeba pokazac calemu swiatu no nie?
-
Hmmm... tylko proszę nie rób tego blędu który ja popelnialam przez ostatnie kilka lat... Zawsze odchudzalam się dla kogoś albo przez kogoś. I zawsze kończylo się klapą... Teraz odchudzam się dla siebie, dla wlasnego dobrego samopoczucia i dziala Pamiętaj o tym to ty musisz chcieć!
A jeżeli juz robisz tą kopenhaską, to łykaj przy okazji jakies witaminy i żadnej slowni, aerobiku itp, bo można się wykończyć.
Pozdrawiam
-
eh kij z kopanhaska dzis trzymam sie 1200 kcal, a od jutra ten jadlospis
Chudnie się ok 4 kilo po 10 dniach bez oszukiwania. Ok. 1200 kalorii dziennie.
ŚNIADANIE:
- kromka chrupkiego pieczywa
- pół małego ogórka
- natka pietruszki (ja to olałam)
- masło
- sól, pieprz
DRUGIE ŚNIADANIE:
- kubeczek gęstego jogurtu naturalnego
- łyżeczka miodu
OBIAD:
Ryba z rusztu z sałatką z kapusty kiszonej
- 100 g świeżej ryby (soli dorsza lub pstrąga) - ja używam mrożonej soli Frosty (3 kawałki w pudełku, każdy po ok 100 gramów)
- 3 łyżki kiszonej kapusty
- pół małej cebuli
- łyżeczka oleju roślinnego
- masło
- cytryna
- tymianek
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Rybę posolić, natrzeć tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół h w chłodne miejsce. Posmarować masłem z obu stron, ułożyć na ruszcie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temp. ok 160-190 stopni. Posypać natką. Kapustę i cebulę pokroić, dodać olej, wymieszać.
PODWIECZOREK:
- 1/4 filiżanki ryżu
- jabłko
- banan
- mandarynka
- cynamon
Ryż ugotować, odcedzić, ostudzić. Owoce obrać, pokroić drobno i wymieszać z ryżem, posypać cynamonem i wstawić do lodówki na 15 minut.
KOLACJA
Sałata po francusku
- pół główki sałaty
- łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- sól i pieprz
Sałatę umyć, osączyć i pokroić (raczej porwać). Oliwę i sok z cytryny
wymieszać, doprawić do smaku, polać sosem sałatę.
DZIEŃ 2
ŚNIADANIE
Jajecznica:
- 2 jajka
- plaster szynki
- łyżeczka masła
- łyżeczka posiekanego szczypiorku
- sól
na stopione masło włożyć drobno pokrojoną wędlinę, podsmażyć pół minuty, wlać rozbite posolone jajka i usmażyć. na talerzu posypać szczypiorkiem.
2 ŚNIADANIE:
- filiżanka truskawek lub innych drobnych owoców sezonowych
- kubeczek jogurtu naturalnego
OBIAD:
Smażony filet z kurczaka z brokułami
- filet z piersi kurczaka (ok. 100 g)
- łyżeczka oleju roślinnego
- pół paczki mrożonych brokułów (lub szpinaku)
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
Filet umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, włożyć filet, smażyć po 7 minut z każdej strony, zdjąć. brokuły ugotować wg przepisu na opakowaniu i połączyć z masłem
PODWIECZOREK:
- duży pomidor
- pół małej cebuli
- łyżka sosu winegret
- sól, pieprz
pomidor umyć, pokroić w plastry, położyć na nim pokrojona cebulkę, posypać pieprzem i solą i polać sosem.
KOLACJA
Bułka z rzodkiewką
- bułka grahamka
- 2 listki zielonej sałaty
- cztery rzodkiewki
- masło lub miękka margaryna
Bułeczkę rozciąć, posmarować oba kawałki cieniutką warstwą margaryny,
rzodkiewki umyć i pokroić i położyć na bułce razem z listkiem sałaty na
wierzchu.
DZIEŃ 3
ŚNIADANIE:
- kubeczek serka waniliowego
- mandarynka
2 ŚNIADANIE:
- kromka razowego pieczywa
- ogórek konserwowy
- masło
Posmarować chleb cienko masłem, położyć pokrojonego ogórka
OBIAD:
Zupa pomidorowo-jarzynowa
- 1/2 kg pomidorów
- duża cebula
- por
- seler
- 2 łyżki oleju
- 2 listki bobkowe
- tymianek, bazylia, pieprz, sól
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Cebulę, por i seler drobno pokroić, podsmażyć w rondlu na oleju. Dodać pomidory i przyprawy, zamieszać. Wlać ok. litra wody. Gotować na małym ogniu ok. godziny. Na talerzu posypać natką pietruszki.
PODWIECZOREK
- jajko
- łyżka posiekanego szczypiorku
- listek sałaty
- łyżeczka majonezu
jajko ugotować na twardo, obrać i drobno pokroić, wymieszać z pokrojonym liściem sałaty, szczypiorkiem i łyżeczką majonezu.
KOLACJA
Kolorowa przekąska paprykowa
- 2 średniej wielkości strąki papryki w dwóch kolorach
- pół małej cebuli
- łyżka sosu vinegret
Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Wymieszać z łyżeczką sosu winegret.
DZIEŃ 4
ŚNIADANIE:
- kubeczek twarożku wiejskiego
- 5 rzodkiewek
- pół małego świeżego ogórka
- łyżeczka ziaren słonecznika
- łyżeczka posiekanego szczypiorku
2 ŚNIADANIE:
- kromka razowego pieczywa
- łyżeczka miodu
- masło
Opieczoną kromkę razowego pieczywa posmarować cienko masłem i miodem
OBIAD
Faszerowana papryka
- duży strąk papryki
- 100g mielonego mięsa indyczego
- cebula
- 2 duże pieczarki
- 2 łyżki oleju
- pieprz i sól
Paprykę umyć i osuszyć, odkroić czubki i wydrążyć. Cebulę posikać, pieczarki pokroić drobno. Mięso, cebulę i pieczarki podsmażyć przez ok 5 minut na łyżce oleju. Doprawić na patelni do smaku
Paprykę napełnić nadzieniem, przykryć czubkiem, ułożyć w żaroodpornym piekarniku i polać łyżką oleju. Zapiekać ok 25 minut w temp. ok 190 stopni.
PODWIECZOREK
- filiżanka truskawek
- pół kubeczka jogurtu naturalnego
KOLACJA
Sałatka z tuńczyka
- pół puszki tuńczyka w sosie własnym
- ogórek konserwowy
- pół papryki
- mała cebulka
- łyżeczka majonezu
- pieprz i sól
Tuńczyka osączyć. Ogórek pokroić w kostkę, paprykę w paski, cebulę w krążki, wymieszać wszystko z majonezem i doprawić.
DZIEŃ 5
ŚNIADANIE:
- 3 łyżki muesli
- banan
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
Muesli namoczyć na 15 minut w soku, banany pokroić w plasterki i wymieszać z muesli.
2 ŚNIADANIE
- kromka pieczywa chrupkiego
- pomidor
- pieprz i sól
- masło
OBIAD
Pieczone kurczę
- udko kurczaka
- ząbek czosnku
- łyżka oleju
- pół główki sałaty
- pół kubeczka jogurtu
- pieprz, sól
Udko umyć, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem, podsmażyć na oleju by się zarumieniło. Przełożyć do brytfanny, podlać 1/2 szklanki wody, przykryć, piec ok. 30 minut w temp. 200 stopni. Sałatę pokroić, wymieszać z jogurtem, doprawić.
PODWIECZOREK
- kubeczek kefiru
- kilka truskawek
KOLACJA
Sałatka farmerska
- pół kubeczka serka naturalnego homogenizowanego
- pół główki sałaty
- pół ogórka
- pół papryki
- 4 rzodkiewki
- pieprz sól
Warzywa umyć, pokroić, dodać serek i przyprawić.
DZIEŃ 6
ŚNIADANIE:
- pół kubeczka naturalnego serka homogenizowanego
- plasterek szynki
- pół strąka papryki
- mały ogórek konserwowy
- pieprz, sól i ostra papryka
2 ŚNIADANIE
- kiwi
- mandarynka
- jabłko
pokroić drobno i wymieszać
OBIAD
Spaghetti z warzywami
- 40 g makaronu spaghetti
- strąk papryki
- cebula
- 4 pieczarki
- pomidor
- sól, pieprz, łyżka oleju
Makaron ugotować na pół twardo i odcedzić. Warzywa drobno pokroić, pomidor sparzyć i ściągnąć skórę, pokroić, na głębokiej patelni rozgrzać olej, włożyć pieczarki, cebulę i paprykę, doprawić. podsmażyć 3 minuty, mieszając. Dolać 1/4 szk. wody, poddusić pod przykryciem 10 minut. Dodać pokrojony pomidor, poddusić jeszcze 10 minut. Polać makaron tym wszystkim.
PODWIECZOREK
- mała marchewka
- jabłko
- łyżeczka majonezu
Marchewkę zetrzeć na tarce razem z obranym jabłkiem, wymieszać i dodać majonez.
KOALCJA
Sałatka grecka
- pół głowki sałaty
- 1/4 opakowania sera feta light
- pomidor
- 1/4 cebuli
- pół świeżego ogórka
- łyżeczka oleju
- pieprz sól
Sałatę umyć, osączyć, pomidor sparzyć i obrac ze skórki, pokroić, cebulę pokroić w talarki, ogórek i fetę w kostkę. Składniki połączyć, polać łyżką oleju, doprawić do smaku i wymieszać.
DZIEŃ 7
Śniadanie
- łyżka płatków owsianych
- łyżka soku pomarańczowego
- jabłko
Płatki namoczyć w soku na 15 minut. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce i wymieszać z płatkami.
2 ŚNIADANIE
- jajko
- 4 rzodkiewki
- łyżeczka posiekanego szczypiorku
Ugotować jajko na miękko, posypać szczypiorkiem. Jeść przegryzając rzodkiewkami.
OBIAD
Filet rybny z brokułami
- filet z dorsza (100g)
- mąka
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oleju
- sól, pieprz
- pół paczki mrożonych brokułów
Filet lekko rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Olej rozgrzać na patelni. Filet smażyć ok 4 minut z każdej strony. Brokuły gotować ok. 4 minuty w małej ilości osolonej wody, odcedzić.
PODWIECZOREK
- duże jabłko
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka cukru
- pół łyżki soku pomarańczowego
Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce. Posypać cukrem i cynamonem i polać sokiem.
KOLACJA
- pół główki sałaty
- strąk papryki
- pomidor
- 4 rzodkiewki
- 2 cienkie plasterki żółtego sera
- sos winegret
Sałatę umyć, osączyć, pokroić, paprykę pokroić w paski, rzodkiewkę w słupki, żółty ser w kostkę. Wymieszać i polać sosem vinegret.
DZIEŃ 8
ŚNIADANIE:
- filiżanka owoców sezonowych
- kubeczek serka waniliowego
Owoce umyć, wydrylować lub usunąć szypułki, wymieszać z serkiem
2 ŚNIADANIE:
- kromka pieczywa chrupkiego
- pół stąka papryki
- masło
- łyżeczka natki pietruszki
Posmarować cienko chleb masłem, paprykę przeciąć na pół, wydrążyć i pokroić w paski, ułożyć na chlebie, posypać natką.
OBIAD
Chłodnik z buraczków
-1/2 zsiadłego mleka
- 2 buraki
- 4 rzodkiewki
- ogórek świeży lub małosolny
- pół pęczka szczypiorku
- jajko na twardo
- sól i pieprz
Buraki umyć, pokroić w plasterki, włożyć do garnka, zalać mlekiem. Po godzinie zlać płyn, buraki wyrzucić. Dodać rzodkiewki pokrojone w cienkie talarki, drobno posiekany szczypiorek i ogórek pokrojony w drobną kostkę. Doprawić i podawać schłodzony z jajkiem.
PODWIECZOREK
- szklanka soku pomarańczowego
- brzoskwinia lub 2 morele
KOLACJA
Omlet z pomidorami
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki masła
- sól
- pomidor
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Jajka umyć, wbić do garnuszka, dodać szczyptę soli i rozmieszać z wodą.
Rozgrzać łyżeczkę masła na patelni. Wlać masę i podgrzewać, aż omlet zetnie się od spodu. Wyłożyć na talerz. Pomidor bez skórki pokroić w grube krążki. Na patelni rogrzac drugą łyżeczkę masła, włożyć pomidora, obsmażyć szybko z 2 stron, doprawić, włożyć w zwinięty omlet i posypać natką
DZIEŃ 9
ŚNIADANIE:
- łyżka płatków owsianych
- kiwi
- łyżeczka miodu
- łyżka soku z cytryny
2 ŚNIADANIE:
- gruby plaster białego chudego sera
- pół kubeczka jogurtu naturalnego
- świeży ogórek
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżka ziaren słonecznika
- sól i pieprz
Ser rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem, ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę dodać do twarożku, posypać szczypiorkiem i ziarnami słonecznika
OBIAD
Schab z groszkiem
- 80 g schabu
- łyżka oleju
- 1/4 paczki mrożonej marchewki z groszkiem
- łyżeczka masła
- pieprz i sól
Mięso umyć, rozbić, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym tłuszczu 7 minut z każdej strony. Marchewkę z groszkiem ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody i wymieszać z masłem.
PODWIECZREK
- pół małego selera
- pomarańcza
- łyżeczka soku z cytryny
seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce, pomarańczę obrać i drobno pokroić,
składniki wymieszać i doprawić sokiem.
KOLACJA
Sałatka z ryżem
- 1/4 szklanki ryżu
- ogórek konserwowy
- pół papryki
- 3 listki sałaty
- łyżeczka majonezu
- pieprz i sól
ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Warzywa umyć, sałatę pokroić w paski, paprykę i ogórek w kostkę. Dodać majonez, doprawić i dobrze wymieszać, wstawić na 15 minut do lodówki.
DZIEŃ 10 (OSTATNI)
ŚNIADANIE
- kubeczek serka waniliowego
- 2 kiwi
Kiwi obrać i pokroić i wymieszać z serkiem
2 ŚNIADANIE:
- wędzona makrela (50g)
- łyżka kapusty kiszonej
- mała marchewka
- pół malej cebuli
- pieprz i sól
- łyżeczka oleju
Odciąć łeb i ogon ryby, usunąć ości i skórę. Marchewkę zetrzeć na tarce,
kapustę i cebulę pokroić. Składniki surówki wymieszać z olejem i doprawić do smaku.
OBIAD
Warzywne risotto
- pół szklanki ryżu
- pół paczki mrożonej mieszanki warzywnej z pieczarkami
- 1,5 szklanki wody
- pół łyżeczki oleju
- pieprz i sól
Olej rozgrzać w rondlu, wsypać ryż, przesmażyć ok 5 minut. Wlać wodę, wsypać
mrożone warzywa, gotowac do miękkości, doprawić do smaku.
PODWIECZOREK
- mały banan
- mandarynka
-małe jabłko
pokroić banana i jabłko i polać sokiem z mandarynki.
KOLACJA
Zielono-czerwony twarożek
- pół kubeczka naturalnego serka homogenizowanego
- pół świeżego ogórka
- 4 rzodkiewki
- sól, pieprz
- ostra papryka
Serek wyłożyć na talerzyk, ogórka obrać i pokroić w słupki a rzodkiewki w cienkie plasterki. Wymieszać z serkiem i doprawić solą pieprzem i papryką.
LISTA ZAKUPÓW DNI 1 – 4
- 7 jajek, 2 kubeczki jogurtu naturalnego, kubeczek serka waniliowego, kostka masła lub margaryna
- 100g filetu z piersi kurczaka, 100 g świeżej lub mrożonej ryby (sola, dorsz lub pstrąg), 10 dag szynki
- opakowanie ryżu, grahamka, opakowanie chrupkiego pieczywa, pół bochenka razowego chleba
- pęczek szczypiorku, główka sałaty, 1 kg pomidorów, pęczek rzodkiewek, paczka brokułów mrożonych, por, seler, świeży ogórek, natka pietruszki, dwie papryki, 1 kg cebuli, 20 dag kiszonej kapusty, torebka tymianku, bazylii, cynamonu
- banan, 20 dag owoców sezonowych, 1 kg mandarynek,, 1 kg jabłek, 2 cytryny
- słoik miodu, słoik ogórków konserwowych, olej roślinny, słoiczek majonezu
LISTA ZAKUPÓW DNI 4 – 7
Czwartego dnia kupujemy:
- kubeczek serka homogenizowanego, kubeczek twarożku wiejskiego, kubeczek jogurtu naturalnego, kubeczek kefiru, 20 dag żółtego sera, opakowanie sera feta light
- 100g mielonego indyka, udko kurczaka, puszka tuńczyka, 100g filetu z dorsza (jak tamta sola została to też git)
- opakowanie muesli bez cukru, torebka płatków owsianych, paczka makaronu spaghetti, 1kg mąki
- 4 duże strąki papryki, 1/2 kg marchwi, 1/2 kg świeżych ogórków, 20 dag pieczarek, 2 pęczki rzodkiewek, pęczek szczypiorku, 2 główki sałaty, 1/2 kg pomidorów, główka czosnku, paczka ziaren słonecznika
- kiwi, 25 dag truskawek, banan
- karton soku pomarańczowego
LISTA ZAKUPÓW DNI 8 – 10
Ósmego dnia kupujemy:
- 25 dag chudego białego sera, kubeczek jogurtu naturalnego, 2 kubeczki serka waniliowego (ten z krówką jest najlepszy), kubeczek naturalnego serka homogenizowanego (po raz kolejny polecam Bielucha , 1/2 zsiadłego mleka lub kefiru
- 50 g wędzonej makreli, 80 g schabu
- mały seler, 2 buraki, 2 pęczki rzodkiewek, ogórek małosolny, paczka mrożonej marchewki z groszkiem, paczka mrożonej mieszanki warzywnej z pieczarkami, 2 papryki, główka sałaty, 10 dag kapusty kiszonej, pęczek szczypiorku, natka pietruszki
- 25 dag owoców sezonowych, 3 kiwi, brzoskwinia lub 2 morele, pomarańcza, banan, 2 cytryny, karton soku pomarańczowego
kiedys to stosowalam i serio schudlam te 4 kg, a moja babcia stosuje ja od 7 dni i schudla juz 5 kg O_O rowniutko...a ona w ogole nie cwiczy ani nic...
a z dziadkiem ... ehh wiecie co pocieszalam wszystkich ze bedzie dobrze zeby sie nie martwili... ale jak go zobaczylam to sie poplakac chcialam ... nie chodzi o to ze jest tragicznie..chociaz jest b zle... no ale on ... eh tak na mnie patrzyl...mam nadzieje ze nie bede sie musiala z nim zegnac... strasznie go kocham... :/ zawsze bylam jego najukochansza wnuczka... Agatka to Agusia tamto.... eh miejmy nadzieje
-
Wpadłam z wizytką przeczytałam wszystko i ten jadłospisik też i przyznaje, że mi się podoba, brzmi całkiem racjonalnie
1000razy lepszy niż kopenhaska
A jak tam Twoje dietkowanie bo widzę, że dawno Cię tu nie było
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki