Zamieszczone przez gayga678
OGÓRKI PO CHIŃSKU
:arrow: 2 kg ogórków gruntowych
:arrow: 2 garście soli
:arrow: 3 główki czosnku
:arrow: 3 łyżeczki chilli
:arrow: 12 łyżek oleju
:arrow: 2/3 półlitrowej butelki octu
:arrow: 2 szklanki cukru
Ogórki pokroić w grube plastry, zasypać solą, następnego dnia odlać wodę,pokroić czosnek i dodać z chilli do ogórków. Zagotować ocet z cukrem i zalać. Ogórki są dobre jak opadną na dno 8)
SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z CURRY
:arrow: 2,5 kg ogórków
:arrow: gorczyca
:arrow: liście selera
:arrow: cebula
ZALEWA:
5,5 szklanek wody
1,5 szklanki octu 10%
1,5 łyżki soli
4 łyżeczki curry
40 dag cukru
Obrane ogórki pokroić w plastry.Na dno słoika ułożyć 2-3 plastry cebuli, wsypać gorczycę, włożyć ogórki,na wierzch wcisnąc parę listków selera.Zalać ciepłą zalewą. Pasteryzować 5-7 minut.
OGÓRKI ZE SZCZYPTĄ EGZOTYKI
:arrow: 20 dag kiełków
:arrow: 2 łyżki natki
:arrow: 3 łyżki uprażonego sezamu
:arrow: łyżka sosu sojowego
:arrow: 1/4 łyżeczki imbiru
:arrow: łyżeczka octu winnego
:arrow: sol,pieprz i oczywiście ogórki :wink:
Tego zestawu nie próbowałam pasteryzować, ale sałatka jest przednia :roll: