Codziennie jesz. Przez całe życie zdążysz zjeść ok. 70 ton pożywienia! Materia Twojego ciała składa się więc z tego co zjadłaś. Jego energia to z kolei ruch, ustawiczne przemiany. Jeśli z dietą dostarczysz mu produktów w nieodpowiednich proporcjach, to przemiany pokarmu w materię ciała będą przebiegać nieprawidłowo. Wcześniej czy później odbije się to na Twoim zdrowiu...

Wszystkie zachodzące w Twoim organizmie procesy wymagają zachowania optymalnej ilości, formy i czasu spożywania posiłków i tylko wtedy mogą przebiegać prawidłowo i zapewnić Ci zdrowie i dobre samopoczucie każdego dnia.


Składniki pożywienia możemy podzielić na:

Budulcowe - tu najważniejsze jest białko, które powinno być pełnowartościowe, czyli z takich produktów jak ryby, nabiał, chude mięso. To białka budują wszystkie komórki ciała, to o*ne odpowiadają za większość zachodzących procesów, gdyż z nich zbudowane są enzymy. Oprócz białek organizm budują też składniki mineralne, jak na przykład wapń w kościach. O nich też musisz pamiętać każdego dnia, aby Twój organizm miał z czego budować swoje struktury.
Energetyczne - czyli węglowodany i tłuszcze. O ile te pierwsze są jak najbardziej wskazane (Twoje ciało na ogół nie ma z ich spalaniem problemów), to tłuszcze dostarczone z pożywieniem stanowią trzydziestokrotnie większy magazyn energii i są odkładane bezpośrednio w formie tkanki tłuszczowej. Jeśli nie chcesz mieć z nią problemów unikaj tłuszczu w swej diecie. Staraj się raczej zasilać ciało energią pochodzącą z węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym np. z kasz, makaronów, ciemnego ryżu.
Regulatorowe - witaminy, makro- i mikroelementy oraz wiele innych mało znanych substancji. Są o*ne potrzebne dla zachowania sprawności regulacyjnej zachodzących w organizmie procesów przemiany materii. Ich właściwa ilość w diecie w dużym stopniu wpływa na Twoje zdrowie.
Jak zachować "złote proporcje" tych wszystkich składników? Najlepiej jeść zgodnie ze wskazaniami piramidy żywieniowej. Zalecenia tego modelu - czyli przede wszystkim produkty zbożowe, potem warzywa i owoce, produkty mleczne, a w najmniejszych ilościach mięsa (koniecznie chude) - najlepiej udało się wprowadzić w życie narodom śródziemnomorskim.

Oprócz ilości i proporcji ważna jest także forma obróbki produktów i czas spożywania posiłków. Staraj się unikać smażenia, gdyż tym sposobem znacznie zwiększasz ilość tłuszczu w swojej diecie. Raczej gotuj (najlepiej na parze) lub piecz w folii. Posiłki spożywaj o wyznaczonych porach - dzięki temu przyzwyczaisz swój organizm do określonego rytmu. Nie będzie się o*n "obawiał", że skoro "dostawy" pokarmu są nieregularne, to trzeba go magazynować. A po co Ci taki magazyn co tylko waży?

Chińscy lekarze odnosili życiowe porażki, jeśli ich pacjenci zapadali na choroby. Ich praca polegała na pielęgnowaniu zdrowia. Dziś łatwiej zjeść lunch na mieście, a w razie dolegliwości zapisać się na wizytę u lekarza niż pamiętać każdego dnia o tym aby dbać o to co mamy najważniejsze - o zdrowie.

Dieta jest najlepszym, najbardziej skutecznym i przystępnym sposobem tej dbałości. Wystarczy abyś pamiętała jak ważne jest jej urozmaicenie, spożywanie produktów zbożowych, warzyw i owoców, a unikanie tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego. Abyś rozumiejąc znaczenie jakości białka spożywała produkty będące jego dobrym źródłem. W końcu byś nie zaniedbywała właściwej higieny żywienia - wysokiej jakości produktów, regularności posiłków i beztłuszczowej ich obróbki.

Wszystko to zapewni Ci zdrowie każdego dnia.
Jedz więc - na zdrowie!