Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: co z czym łączyć zeby chudnać

  1. #1
    kasiulao jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-11-2005
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    0

    Domyślnie co z czym łączyć zeby chudnać

    witam

    bardzo czesto w proponowanych dietach pisze sie zeby nie łączyc potraw ze soba. wiecie czego nie powinno sie z czym łączyc?jak tak napiszcie!!

  2. #2
    Traszka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    03-09-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Jakiś czas interesowałam się tą dietą niełączenie(chyba dokładna nazwa to dieta Diamondów). Do dzisiaj ją w pewnym stopniu stosuje, jednak pozwalam sobie na małe ustępstwa. Polega nie nie łączeniu białek z węglowodanami, można łączyć natomiast węglowodany z neutralnymi lub białka z produktami neutralnymi, a o to spis produktów:
    BIAŁKOWE:
    *MIĘSO:
    -wołowina
    -cielęcina,
    - jagnięcina,
    -baranina, -
    -dziczyzna,
    -drób (surowe, gotowane, wędzone),
    -wędliny parzone,
    -pieczone i gotowane,
    -szynka,
    -produkty w galarecie,
    -podroby
    *RYBY:
    wszelkie gatunki ryb (surowe, gotowane i wędzone),
    -owoce morza
    *OWOCE:
    -owoce pestkowe (oprócz kruchych jabłek), (jabłka, morele, kiwi, czereśnie, wiśnie, winogrona, grejpfruty, gruszki, ananasy, porzeczki, truskawki, maliny, brzoskwinie, mandarynki, cytryny, suszone śliwki),
    -owoce południowe,
    -wszelkie jagody (oprócz czarnej),
    -owoce cytrusowe
    *WARZYWA:
    -gotowane pomidory,
    -sok pomidorowy,
    -przecier pomidorowy
    -warzywa strączkowe
    *MLEKO:
    -mleko o każdej zawartości tłuszczu,
    -ser żółty
    -nabiał do 45 procent tłuszczu w masie suchej
    *SOJA
    -produkty sojowe,
    -takie jak tofu,
    -mąka sojowa,
    -sos sojowy,
    -kiełbasa sojowa (kiełki sojowe i 0- lej sojowy są neutralne)
    *NAPOJE:
    -soki owocowe i warzywne,
    -herbata owocowa,
    -białe wino, czerwone wino,
    -szampan
    *INNE:
    -sos worcester,
    -tabasco
    -jajka
    -majonez,
    -sos vinegret
    WĘGLOWODANOWE:
    *ZBOŻE:
    -pszenica,
    -orkisz,
    -żyto,
    -jęczmień,
    -gryka,
    -owies,
    -kukurydza,
    -proso,
    -ryż;
    -chleb razowy
    *PRODUKTY:
    -mąka pszenna, mąka ziemniaczana, śruta,
    -kasze zbożowe,
    -kasza manna,
    -chleb,
    -ciasto,
    -płatki śniadaniowe,
    -makarony,
    -proszek do pieczenia,
    -budyń w proszku (zaleca się produkty pełnoziarniste)
    *OWOCE:
    -słodkie i kruche jabłka, banany, świeże figi, daktyle, suszone owoce (oprócz rodzynek), jadalne kasztany
    *WARZYWA:
    -bogate w skrobię warzywa, takie jak skorzonera, ziemniaki, topinambur (Słonecznik bulwiasty, w Polsce hodowany jako roślina pastewna),
    -pataty (słodkie ziemniaki)
    -karczochy,
    *NAPOJE: Piwo
    *SŁODZIKI:
    -cukier nie rafinowany,
    -miód,
    -syrop z buraków cukrowych,
    -syrop klonowy,
    -nektar gruszkowy i jabłkowy,
    -frutiloza (niekwaśny koncentrat soku jabłkowego i gruszkowego)
    *INNE: Proszek do pieczenia z winnikiem, carob (substytut kakao)
    UWAGA:
    Warzywa o przeważającej zawartości skrobi znajdują się w grupie bogatej w węglowodany, a nie w neutralnej. Owoców strączkowych należy unikać ze względu na zawartość zarówno węglowodanów, jak i białka.
    NEUTRALNE:
    *OWOCE:
    -rodzynki,
    -czarne jagody (świeże lub suszone),
    -oliwki,
    -awokado
    *WARZYWA:
    -sałata
    -wszelkie surowe lub gotowane warzywa kalafiorowate, liściaste, bulwiaste (oprócz ziemniaków, topinamburów, patatów, skorzonery, gotowanych pomidorów),
    -grzyby,
    -zarodki,
    -kiełki,
    -zioła (świeże i suszone)
    -szparagi, fasolka szparagowa, buraki, cebula, szpinak, brukselka, kapusta, kalafior, por, dynia, cukinia, seler, bakłażan, pieczarki, sałata, ogórek, rzodkiewki, koperek, czosnek, czosnek, kiełki, dymka, cykoria
    *MLEKO:
    -nabiał wszelkie zakwaszone produkty mleczne, takie jak maślanka, kwaśne mleko, serwatka, kefir, jogurt, kwaśna śmietana,
    -śmietanka do kawy (słodka, o zawartości co najmniej 10% tłuszczu),
    -bita śmietana (słodka śmietana o zawartości co najmniej 30% tłuszczu),
    -creme double (słodka śmietana o zawartości co najmniej 40% tłuszczu)
    -ser żółty o zawartości ponad 45% tłuszczu
    -wszystkie gatunki sera świeżego, takie jak ser owczy (feta), ser kozi, ziarnisty ser świeży, świeży ser śmietankowy, twarożek o różnej zawartości tłuszczu, ricotta, mozzarella, mascar- pone
    *TŁUSZCZE:
    -roślinne tłuszcze nieprasowane do gotowania roślinne i smarowania (z gospodarstwa ekologicznego),
    -nierafinowane tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek),
    -nieprasowany tłuszcz kokosa
    -masło,
    -smalec pochodzenia zwierzęcego
    -masło,
    -margaryna
    *NAPOJE:
    -wysokoprocentowe (wódka, sherry, likier)
    -bulion warzywny (instant)
    *ŚRODKI:
    -żelujące agar-agar,
    -żelatyna,
    -mąka nasion chleba świętojańskiego.
    -świeże i suche drożdże,
    -ekstrakt drożdży
    -żółtko jajka
    -musztarda, chrzan, skórki owoców cytrusowych
    -nasiona, orzechy, pestki
    *INNE:
    -otręby,
    -miód,
    -wędliny,
    -zioła.

  3. #3
    kasiulao jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-11-2005
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    0

    Domyślnie

    wielkie dzieki za odpowiedz . a czy to unikanie laczenia potraw pomoglo?bo widze ze osiagnelas cel ale czy wlasnie dzieki temu ze przestrzegalas tej regly?mi lekarz powiedzial ze nie wolno laczyc niektorych skladnikow i to zaprowadzi do sukcesu. dlugo czekalas na efekty?

  4. #4
    Traszka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    03-09-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Powiem Ci, że w pełni się nie stosowałam do tej diety, tam zalecają spożywać rano tylko owoce i ich przetwory, a dla mnie to za mało na śniadanie. Bo to taki jedyny wysokokaloryczny posiłek w moim menu, obiad też ale w mniejszym stopniu. Ale jeśli chodzi o to łączenie tych produktów to coś w tym jest
    Nadal staram się nie łączyć okreslonych produktów. Np. jak zjadam jakieś mięsko: drób, ryba, wołowinka to nie jem wtedy ryżu, ziemniaków, makaronu ale za to dużo różnych warzyw jak brokuły, kalafior, seler, kapusta. Ale najadam się do syta, i jak widać to skutkuje, bo udało mi się schudnąć ponad 16kg, i nadal trzymam wage. Jednak nie łącze białek i węglowodanów nadal, ale czasem jakieś małe ustępswto się znajdzie

  5. #5
    kasiulao jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-11-2005
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    0

    Domyślnie

    wielkie dzieki. postaram sie zastosowac to mam nadzieje ze sie uda bo juz patrzec na siebie nie moge. a ziemniaki jesz wogole?bo ja juz tyle slyszalam o ziemniakach ze sama nie wiem czy wolno je jesc czy nie. ziemniaki sa w tej grupie co ryz?

  6. #6
    Traszka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    03-09-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Jesli chodzi o ziemniaki, to je również jem, tylko w mniejszych ilościach. I raczej jako osobny posiłek, czyli z innymi warzywkami(nie dodaje do nich żadnych sosów, i mięsa).
    Ogólnie to ziemniaki są mało kaloryczne,a to czy od nich przytyjemy to zależy jakie produkty do nich dodamy ]
    Ziemniaki są w grupie węglowodanowej dlatego najlepiej je łączyć z innymi węglowodanami bądź produktami neutralnymi. Nie ma żadnych przeciwskazań aby je spożywać
    Co do tej diety to wyczytałam gdzieś, że ma ona wiele wspólnego z dietą MM, tam również istnieje system nie łączenia tylko uwzględniają tam też IG, gdzie w przypadku gotowanych ziemniaków jest on dość wysoki, zresztą tak jak w przypadku gotowanej marchewki(a tej spożywam dość dużo i jakoś nie tyje, więc to chyba tak nie wpływa wcale na dietę).

  7. #7
    Guest

    Domyślnie

    jak zauważyłam miód jest i w grupie węglowodanów jak i w neutralnych, jakieś przeoczenie...?

    wędlina jako neutralne? zawsze myślałam ze to białko. podobnie większośc owoców w białkach... nieźle się zdziwiłam czytając twoją listę.

    w jakim czasie schudłaś te 16 kg? czy liczyłaś kalorie?


    pozdrawiam.

  8. #8
    Traszka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    03-09-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Co do miodu, to nastąpiła mała pomyłka, bo on należy do węglowodanów. A wędlina nalezy do produktów neutralnych(pewnie z tego względu, że ma więcej tłuszczu, spójrz jakie produkty są neutralne )
    a co do czasu w jakim schudłam to tak jak pisłam wcześniej, nie korzystałam z tej diety w pełni, tylko się sugerowałam co z czym nie łączyć. A poza tym liczyłam od czasu do czasu kalorie, i wyeliminowałam niektóre rzeczy + ćwiczenia, i tak schudłam. Pozdrawiam

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •