-
co z czym łączyć zeby chudnać
witam
bardzo czesto w proponowanych dietach pisze sie zeby nie łączyc potraw ze soba. wiecie czego nie powinno sie z czym łączyc?jak tak napiszcie!!
-
Jakiś czas interesowałam się tą dietą niełączenie(chyba dokładna nazwa to dieta Diamondów). Do dzisiaj ją w pewnym stopniu stosuje, jednak pozwalam sobie na małe ustępstwa. Polega nie nie łączeniu białek z węglowodanami, można łączyć natomiast węglowodany z neutralnymi lub białka z produktami neutralnymi, a o to spis produktów:
BIAŁKOWE:
*MIĘSO:
-wołowina
-cielęcina,
- jagnięcina,
-baranina, -
-dziczyzna,
-drób (surowe, gotowane, wędzone),
-wędliny parzone,
-pieczone i gotowane,
-szynka,
-produkty w galarecie,
-podroby
*RYBY:
wszelkie gatunki ryb (surowe, gotowane i wędzone),
-owoce morza
*OWOCE:
-owoce pestkowe (oprócz kruchych jabłek), (jabłka, morele, kiwi, czereśnie, wiśnie, winogrona, grejpfruty, gruszki, ananasy, porzeczki, truskawki, maliny, brzoskwinie, mandarynki, cytryny, suszone śliwki),
-owoce południowe,
-wszelkie jagody (oprócz czarnej),
-owoce cytrusowe
*WARZYWA:
-gotowane pomidory,
-sok pomidorowy,
-przecier pomidorowy
-warzywa strączkowe
*MLEKO:
-mleko o każdej zawartości tłuszczu,
-ser żółty
-nabiał do 45 procent tłuszczu w masie suchej
*SOJA
-produkty sojowe,
-takie jak tofu,
-mąka sojowa,
-sos sojowy,
-kiełbasa sojowa (kiełki sojowe i 0- lej sojowy są neutralne)
*NAPOJE:
-soki owocowe i warzywne,
-herbata owocowa,
-białe wino, czerwone wino,
-szampan
*INNE:
-sos worcester,
-tabasco
-jajka
-majonez,
-sos vinegret
WĘGLOWODANOWE:
*ZBOŻE:
-pszenica,
-orkisz,
-żyto,
-jęczmień,
-gryka,
-owies,
-kukurydza,
-proso,
-ryż;
-chleb razowy
*PRODUKTY:
-mąka pszenna, mąka ziemniaczana, śruta,
-kasze zbożowe,
-kasza manna,
-chleb,
-ciasto,
-płatki śniadaniowe,
-makarony,
-proszek do pieczenia,
-budyń w proszku (zaleca się produkty pełnoziarniste)
*OWOCE:
-słodkie i kruche jabłka, banany, świeże figi, daktyle, suszone owoce (oprócz rodzynek), jadalne kasztany
*WARZYWA:
-bogate w skrobię warzywa, takie jak skorzonera, ziemniaki, topinambur (Słonecznik bulwiasty, w Polsce hodowany jako roślina pastewna),
-pataty (słodkie ziemniaki)
-karczochy,
*NAPOJE: Piwo
*SŁODZIKI:
-cukier nie rafinowany,
-miód,
-syrop z buraków cukrowych,
-syrop klonowy,
-nektar gruszkowy i jabłkowy,
-frutiloza (niekwaśny koncentrat soku jabłkowego i gruszkowego)
*INNE: Proszek do pieczenia z winnikiem, carob (substytut kakao)
UWAGA:
Warzywa o przeważającej zawartości skrobi znajdują się w grupie bogatej w węglowodany, a nie w neutralnej. Owoców strączkowych należy unikać ze względu na zawartość zarówno węglowodanów, jak i białka.
NEUTRALNE:
*OWOCE:
-rodzynki,
-czarne jagody (świeże lub suszone),
-oliwki,
-awokado
*WARZYWA:
-sałata
-wszelkie surowe lub gotowane warzywa kalafiorowate, liściaste, bulwiaste (oprócz ziemniaków, topinamburów, patatów, skorzonery, gotowanych pomidorów),
-grzyby,
-zarodki,
-kiełki,
-zioła (świeże i suszone)
-szparagi, fasolka szparagowa, buraki, cebula, szpinak, brukselka, kapusta, kalafior, por, dynia, cukinia, seler, bakłażan, pieczarki, sałata, ogórek, rzodkiewki, koperek, czosnek, czosnek, kiełki, dymka, cykoria
*MLEKO:
-nabiał wszelkie zakwaszone produkty mleczne, takie jak maślanka, kwaśne mleko, serwatka, kefir, jogurt, kwaśna śmietana,
-śmietanka do kawy (słodka, o zawartości co najmniej 10% tłuszczu),
-bita śmietana (słodka śmietana o zawartości co najmniej 30% tłuszczu),
-creme double (słodka śmietana o zawartości co najmniej 40% tłuszczu)
-ser żółty o zawartości ponad 45% tłuszczu
-wszystkie gatunki sera świeżego, takie jak ser owczy (feta), ser kozi, ziarnisty ser świeży, świeży ser śmietankowy, twarożek o różnej zawartości tłuszczu, ricotta, mozzarella, mascar- pone
*TŁUSZCZE:
-roślinne tłuszcze nieprasowane do gotowania roślinne i smarowania (z gospodarstwa ekologicznego),
-nierafinowane tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek),
-nieprasowany tłuszcz kokosa
-masło,
-smalec pochodzenia zwierzęcego
-masło,
-margaryna
*NAPOJE:
-wysokoprocentowe (wódka, sherry, likier)
-bulion warzywny (instant)
*ŚRODKI:
-żelujące agar-agar,
-żelatyna,
-mąka nasion chleba świętojańskiego.
-świeże i suche drożdże,
-ekstrakt drożdży
-żółtko jajka
-musztarda, chrzan, skórki owoców cytrusowych
-nasiona, orzechy, pestki
*INNE:
-otręby,
-miód,
-wędliny,
-zioła.
-
wielkie dzieki za odpowiedz . a czy to unikanie laczenia potraw pomoglo?bo widze ze osiagnelas cel ale czy wlasnie dzieki temu ze przestrzegalas tej regly?mi lekarz powiedzial ze nie wolno laczyc niektorych skladnikow i to zaprowadzi do sukcesu. dlugo czekalas na efekty?
-
Powiem Ci, że w pełni się nie stosowałam do tej diety, tam zalecają spożywać rano tylko owoce i ich przetwory, a dla mnie to za mało na śniadanie. Bo to taki jedyny wysokokaloryczny posiłek w moim menu, obiad też ale w mniejszym stopniu. Ale jeśli chodzi o to łączenie tych produktów to coś w tym jest
Nadal staram się nie łączyć okreslonych produktów. Np. jak zjadam jakieś mięsko: drób, ryba, wołowinka to nie jem wtedy ryżu, ziemniaków, makaronu ale za to dużo różnych warzyw jak brokuły, kalafior, seler, kapusta. Ale najadam się do syta, i jak widać to skutkuje, bo udało mi się schudnąć ponad 16kg, i nadal trzymam wage. Jednak nie łącze białek i węglowodanów nadal, ale czasem jakieś małe ustępswto się znajdzie
-
wielkie dzieki. postaram sie zastosowac to mam nadzieje ze sie uda bo juz patrzec na siebie nie moge. a ziemniaki jesz wogole?bo ja juz tyle slyszalam o ziemniakach ze sama nie wiem czy wolno je jesc czy nie. ziemniaki sa w tej grupie co ryz?
-
Jesli chodzi o ziemniaki, to je również jem, tylko w mniejszych ilościach. I raczej jako osobny posiłek, czyli z innymi warzywkami(nie dodaje do nich żadnych sosów, i mięsa).
Ogólnie to ziemniaki są mało kaloryczne,a to czy od nich przytyjemy to zależy jakie produkty do nich dodamy ]
Ziemniaki są w grupie węglowodanowej dlatego najlepiej je łączyć z innymi węglowodanami bądź produktami neutralnymi. Nie ma żadnych przeciwskazań aby je spożywać
Co do tej diety to wyczytałam gdzieś, że ma ona wiele wspólnego z dietą MM, tam również istnieje system nie łączenia tylko uwzględniają tam też IG, gdzie w przypadku gotowanych ziemniaków jest on dość wysoki, zresztą tak jak w przypadku gotowanej marchewki(a tej spożywam dość dużo i jakoś nie tyje, więc to chyba tak nie wpływa wcale na dietę).
-
jak zauważyłam miód jest i w grupie węglowodanów jak i w neutralnych, jakieś przeoczenie...?
wędlina jako neutralne? zawsze myślałam ze to białko. podobnie większośc owoców w białkach... nieźle się zdziwiłam czytając twoją listę.
w jakim czasie schudłaś te 16 kg? czy liczyłaś kalorie?
pozdrawiam.
-
Co do miodu, to nastąpiła mała pomyłka, bo on należy do węglowodanów. A wędlina nalezy do produktów neutralnych(pewnie z tego względu, że ma więcej tłuszczu, spójrz jakie produkty są neutralne )
a co do czasu w jakim schudłam to tak jak pisłam wcześniej, nie korzystałam z tej diety w pełni, tylko się sugerowałam co z czym nie łączyć. A poza tym liczyłam od czasu do czasu kalorie, i wyeliminowałam niektóre rzeczy + ćwiczenia, i tak schudłam. Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki