Dieta bezglutenowa – przepisy
- Składniki: 2 kg białego sera zmielonego bezglutenowego, 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 9 jaj, 0,75 l mleka, 4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 sztuki budyniów śmietankowych bezglutenowych.
- Przygotowanie: Spód ciasta przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu, a pozostałe składniki potrzebne do przygotowania masy serowej mieszamy mikserem. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Składniki: 500–600 g marchwi, 1 cebula, kilka kropli soku z cytryny, 3 jajka, 3–4 łyżki bułki tartej, 1 łyżka mączki kukurydzianej, sól, pieprz.
- Wykonanie: obrane marchewki zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie zetrzeć cebulę i skropić cytryną, by nie ściemniała. Wymieszać. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą oraz mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszać, kłaść małe porcje placuszków (1 łyżka) na średnio rozgrzany olej i smażyć na złoto z obu stron. Placuszki bardzo szybko nabierają koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
- Ciasto naleśnikowe: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka mąki gryczane,j 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka tymianku, 150 g roztopionego masła. Nadzienie: pierś z kurczaka, 2 cebule, marchewka, pietruszka, seler, 20 dkg pieczarek, kostka rosołowa, śmietana 18%, sól, pieprz, natka pietruszki, starty ser.
- Wykonanie: siemię lniane zalać ok. 1 szklanką wrzątku, a gdy przestygnie, dodać mąki, jajka, gorące masło, przyprawy, wymieszać - można mikserem, zostawić pod przykryciem przez ok. 30 min. Kurczaka pokroić w kostkę albo w wąskie pasma i smażyć z cebulką ok. 5 minut, dodać startą marchewkę, pietruszkę i seler, dusić ok. 10 minut. Smażyć pieczarki skrojone w większe plastry, dodać do garnka i dusić razem, przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki. Pod koniec zalać śmietaną, dusić jeszcze ok. 10 minut. Smażyć naleśniki, przekładać nadzieniem - podawać ze startym serem.
- Składniki: 3 młodziutkie cukinie (u mnie 2 zielone i 1 żółta), 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 2 łyżki jogurtu greckiego, papryka w proszku, sól kamienna oraz pieprz ziołowy do smaku, mąka bezglutenowa, olej do smażenia.
- Wykonanie: warzywa umyć, z cukinii odciąć końcówki. Marchewkę i cukinie zetrzeć na grubych oczkach. Czosnek drobniutko posiekać albo przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać, dodawać po kolei jajko, jogurt grecki i mąkę . Mąki tyle, by powstało ciasto jak na racuchy. Wymieszać i doprawić pozostałymi przyprawami. Nakładać łyżką na patelnię z rozgrzana oliwą. Smażyć, by racuchy się zrumieniły z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z jogurtem lub gęstą śmietaną. Smacznego.
Komentarze