Dieta OXY – kilka smacznych i zdrowych przepisów
- Składniki: 2 łyżki żurawiny suszonej (może być też świeża), 2 łyżki otrąb owsianych ,1 szklanki kefiru
- Wszystkie składniki miksujemy ze sobą blenderem, aż żurawina będzie mocno rozdrobniona.
- Składniki: 1 szt. jajka, 50 g mąki razowej, 100 ml mleka, otręby pszenne, szpinak mrożony, czosnek, mały jogurt naturalny, ulubione przyprawy
- Sposób przygotowania: Przygotuj naleśniki. Czosnek rozgnieć i wymieszaj z jogurtem. Szpinak do farszu rozmróź i podgrzej na patelni.
- Składniki: 150 g piersi z kurczaka, 30 g fety, 1 ogórek kiszony, 200 g selera naciowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 200 g papryki czerwonej
- Sposób przygotowania: Pierś rozbić, przyprawić. Na środku ułóż pokruszoną fetę i ogórka. Zawiń, zepnij wykałaczkami i smaż na patelni bez tłuszczu ok. 15–20 minut. Seler i paprykę pokrój w kostkę. Dodaj oliwę i przyprawy.
- Składniki: 150 g łososia, 150 g brokułów, 150 g kalafiora, 2 szt. ogórka kiszonego, odrobina musztardy
- Sposób przygotowania: Filet z łososia umyj, posyp przyprawami, posmaruj musztardą i posyp koperkiem. Owiń w folię aluminiową. Piecz 20–30 minut w temperaturze 175°C. Warzywa ugotuj na parze. Ogórki kiszone pokrój w plasterki.
- Składniki: 200 g piersi z kurczaka, plaster sera feta, 10 liści sałaty, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, ulubione przyprawy
- Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka posyp przyprawami i ugotuj na parze. Oliwę wymieszaj z przyprawami. Liście sałaty umyj i polej doprawioną oliwą. Ser pokrój w kostkę i całość posyp.
- Składniki: 80 g czerwonej soczewicy, 200 g marchwi, cebula, kostka rosołowa, oliwa z oliwek, przyprawy
- Sposób przygotowania: Soczewicę ugotuj w bulionie z kostki rosołowej. Po 15 minutach dodaj resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Gotuj, aż zmiękną. Cebulę zeszklij na oliwie i dodaj do gotujących się warzyw. Na koniec wszystko zmiksuj blenderem.
- Składniki: Pół woreczka kaszy gryczanej, mrożonka warzywna 200 g, 100 g wołowiny, cebula, olej rzepakowy, ogórek kiszony
- Sposób przygotowania: Ugotuj kaszę. Warzywa podsmaż na patelni. Dodaj ugotowaną kaszę i duś przez parę minut. Mięso wołowe uduś na cebulce z przyprawami.
- Składniki: 180 g piersi z kurczaka, 50 g sera mozzarella, 2 szt. ogórka zielonego, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie
- Sposób przygotowania: Pierś umyć i rozbić. Posyp przyprawami. Na wierzch połóż mozzarellę i posyp ziołami. Piecz w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 175°C.
Komentarze