Na czym polega dieta grejpfrutowa?
Dieta grejpfrutowa jest kuracją niskowęglowodanową z umiarkowaną ilością białek. Stosowanie jej wiąże się ograniczeniem mięsa oraz produktów spożywczych, które są bogate w węglowodany.
Właściwości odchudzające grejpfruta
Przede wszystkim warto zwróć uwagę, iż grejpfruty są doskonałym źródłem witaminy C, a dzięki niewielkiej ilości kalorii są polecane praktycznie w każdej diecie odchudzającej. Na czym polega ich odchudzające działanie?
Grejpfruty wykazują silne właściwości oczyszczające organizm. Aby w pełni wykorzystać te oczyszczające właściwości, należy owoc zjadać w całości, szczególnie zwracając uwagę na białką skórkę w jego wnętrzu. To właśnie w niej znajdują się największe ilości substancji wpływającej na oczyszczeni ustroju z toksyn. Grejpfruty ponadto zawierają błonnik (również w największych ilościach występujący w białej błonce), dlatego wykazują korzystny wpływ na przyspieszenie przemiany materii. Grejpfruty wpływają także na regulację poziomu złego cholesterolu we krwi i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być z powodzeniem spożywane przez osoby chore na cukrzycę.
Zasady diety
- Czas stosowania diety: do 1 tygodnia
- Dieta zawiera: mniej niż 1300 kcal dziennie.
- Chudniemy: 4 kg w 2 tygodnie
- Nie jemy: smażonego mięsa - powinno być ono pieczone lub gotowane
- Ograniczamy: sól
- Przyjmujemy dużo płynów: nawet do 3 litrów dziennie.
Dlaczego dieta grejpfrutowa zyskuje na popularności? W czym tkwi jej sekret?
Przede wszystkim dieta nie wymaga ciągłego liczenia kalorii, co z kolei jest bardzo stresujące dla osoby odchudzającej się. Monotonia diety sprawi, że zmysł smaku zostanie sparaliżowany. Nie będziemy doświadczać dokuczliwego uczucia głodu, dlatego początkowy spadek wagi może być dramatyczny. Wciąż popularne jest twierdzenie, że grejpfruty mają właściwości "spalania" tłuszczu i dlatego stosowane są podczas diet odchudzających. Grejpfruty są niskokaloryczne i niskotłuszczowe, dlatego mogą być istotną, ale nie jedyną częścią diety odchudzającej.
Dieta grejpfrutowa – jadłospis
- Śniadanie: Pół grejpfruta, zaplanuj również czarną kawę zbożową lub herbatę. Nasza podpowiedź: Używaj słodziku zamiast cukru!
- Lunch: Pół grejpfruta, dwa jaja na twardo, sałatka pomidorowa z sosem (Vinegar, cytryna, zioła), kromka chleba tostowego na ciepło, bez tłuszczu!
- Obiad: Pół grejpfruta, 4-6 plasterków szynki z indyka lub wieprzowej, pół główki sałaty zielonej z sosem (Vinegar, cytryna, zioła), kawa zbożowa lub herbata.
Komentarze