Warzywa cebulowe i ich wartości odżywcze
Cebula
Zawiera cukry, białko, ze składników mineralnych wapń i potas, ponadto prowitaminę A, witaminy C i B12 oraz olejek lotny, w skład którego wchodzą związki siarki. Olejek ten wykazuje działanie hamujące rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych w organizmie człowieka.
Szczypiorek
Ma sporo witamin (C, PP i B), a także cenne dla zdrowia związki siarki.
Czosnek
Podobnie jak cebula, zawiera olejek lotny. Jest bogaty w prowitaminę A i witaminy B i C. Należy niewątpliwie do warzyw o największym znaczeniu zdrowotnym.
Por
Zawiera duże ilości soli mineralnych, zwłaszcza wapnia, fosforu i żelaza. Ponadto jest źródłem prowitaminy A i witamin B12, B2, C i PP.
Dieta bogata w warzywa cebulowe – zasady:
- Dieta bogata w warzywa cebulowe trwa: 2 tygodnie.
- Odchudza: 0,5 do 1 kg tygodniowo.
- Polecana: dorosłym osobom z nadwagą.
- Niewskazana dla: osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym, z tendencjami do wzdęć, a także dla kobiet ciężarnych, karmiących.
- Szczególnie bogata w: witaminy z grupy B (B2, B6, PP) oraz witaminę C, inulinę i oligofruktozę, kwercetynę i allicynę.
- Dzienna dawka kalorii: około 1100.
Komentarze