Dieta sałatkowa – zalety i zalecenia
Dużym plusem diety sałatkowej 1000 kalorii będzie na pewno fakt, że sałatki na poszczególne dni możesz przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki, a następnego dnia zabrać do pracy, na uczelnię. Ważne jest, aby znacznie ograniczyć spożycie soli kuchennej, ponieważ zatrzymuje ona wodę w organizmie i utrudnia chudnięcie.
Dieta sałatkowa – zasady
- Dieta sałatkowa trwa: 7 do 21 dni.
- Odchudza: około 1 kg tygodniowo.
- Można ją powtarzać: w każde wakacje.
- Polecana: wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.
- Niewskazana dla: dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących.
- Szczególnie bogata w: witaminy A, E, C z grupy B oraz błonnik.
- Dzienna dawka kalorii: 1000.
Dieta sałatkowa 1000 kalorii – jadłospis
- Śniadanie: 285 kcal – Sałatka owocowa, szklanka herbaty bez cukru.
- II Śniadanie: 70 kcal – Surówka z arbuza, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
- Obiad: 350 kcal – Sałatka piracka, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
- Podwieczorek: 135 kcal – Sałatka owocowa z sosem winnym, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
- Kolacja: 160 kcal – Sałatka rosyjska, szklanka herbaty z róży bez cukru.
- Śniadanie: 250 kcal – Grzanki z pomidorami, bawarka z mlekiem 0,5% bez cukru.
- II Śniadanie: 140 kcal – Sałatka z melonem, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
- Obiad: 325 kcal – Sałatka ryżowa, szklanka herbaty z malin bez cukru.
- Podwieczorek: 100 kcal – Kubeczek (150 ml) jogurtu naturalnego bez cukru, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
- Kolacja: 190 kcal – Jabłko faszerowane, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
- Śniadanie: 260 kcal – Sałatka jabłkowa, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
- II Śniadanie: 140 kcal – Sałatka z białą rzodkwią, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
- Obiad: 340 kcal – Sałatka meksykańska, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
- Podwieczorek: 90 kcal – Szklanka soku z pomarańczy.
- Kolacja: 215 kcal – Surówka z selera i malin, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
Dieta sałatkowa 1000 kalorii – przepisy
- pomidor;
- pół ogórka kwaszonego;
- 50 g groszku konserwowego;
- 50 g ogórka zielonego;
- ocet;
- sól;
- pieprz;
- 50 g ugotowanego kurczaka;
- łyżeczka majonezu light;
- sałata;
- szczypiorek.
Pomidora umyć. Ogórka zielonego obrać i razem z kwaszonym pokroić w kostkę. Kurczaka drobno pokroić. Z pomidora odkroić wierzch i wydrążyć miąższ. Odstawić. Wymieszać w misce wszystkie pozostałe składniki, oprócz pomidora, sałaty i szczypiorku. Włożyć do pomidora i położyć na sałacie.
- 100 g arbuza;
- po 30 g: moreli, brzoskwiń, gruszek, wiśni.
Sos:
- 40 ml wina czerwonego wytrawnego;
- łyżeczka miodu;
- cynamon.
Arbuza obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Pozostałe owoce umyć i obrać. Wiśnie wydrylować, resztę owoców pokroić w kostkę. Sos: do wina dodać miód i przyprawy, podgrzać, wymieszać i ostudzić. Owoce zalać sosem i odstawić na 2 godziny do lodówki.
- 100 g wędzonej makreli;
- jajko ugotowane na twardo;
- 3 pieczarki konserwowe;
- 5 oliwek;
- pół pomidora;
- kilka liści sałaty;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- łyżeczka octu winnego;
- pieprz cayenne;
- sól.
Makrelę obrać ze skóry i usunąć ości, rozdrobnić. Pieczarki, jajko, pomidora i oliwki pokroić w drobną kostkę. Z oliwy, octu, marynaty i przypraw sporządzić sos. Polać nim sałatkę ułożoną na liściach sałaty.
- 75 g arbuza bez skóry i pestek;
- pół średniego jabłka;
- pół pomidora;
- 1/4 główki sałaty lodowej;
- sok z cytryny;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru;
- łyżeczka miodu;
- łyżeczka musztardy;
- sól;
- natka.
Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Arbuz i jabłko pokroić w grube plastry. Sałatę umyć i porwać na małe cząstki. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, musztardą, solą. Sosem polać sałatę i udekorować natką.
- jabłko;
- mały banan;
- średnia pomarańcza;
- średnia gruszka;
- 100 g śliwek węgierek;
- łyżeczka miodu.
Wszystkie owoce po umyciu, obraniu i wydrylowaniu pestek drobno pokroić i wymieszać.
- mały seler korzeniowy;
- sok z cytryny;
- sól;
- pieprz;
- chilli;
- 150 ml jogurtu naturalnego bez cukru;
- szklanka malin;
- łyżeczka miodu;
- 3 liście sałaty.
Selera po umyciu i obraniu pokroić w drobne paseczki. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z solą, chili, pieprzem i jogurtem. Dodać maliny i miód. Położyć na liściach sałaty i udekorować malinami.
- 100 ml jogurtu naturalnego bez cukru;
- 2 jajka na twardo;
- 50 g ugotowanej fasoli czerwonej;
- 30 g kukurydzy konserwowej;
- 2 liście sałaty;
- łyżka koncentratu pomidorowego;
- 2-3 krople tabasco;
- łyżka soku z cytryny.
Przygotować sos z jogurtu, koncentratu, tabasco i cytryny. Jajka pokroić w plasterki, wymieszać z pozostałymi składnikami i położyć na liściach sałaty, polać sosem.
- mała marchew
- 1/4 dużej, białej rzodkwi
- plasterek szynki gotowanej (25 g)
- łyżeczka płatków kukurydzianych
- 3 łyżki soku z pomarańczy;
- łyżka jogurtu naturalnego bez cukru;
- sok z cytryny;
- łyżeczka miodu;
- sól.
Marchew i rzodkiew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Szynkę pokroić w kwadraty. Składniki wymieszać i posypać płatkami. Jogurt wymieszać z sokiem pomarańczowym, cytrynowym, miodem i solą. Sosem polać sałatę.
- duże jabłko;
- 2 łyżki rodzynek;
- 2 brzoskwinie konserwowe bez soku;
- łyżka soku pomarańczowego;
- 1/2 łyżeczki miodu.
Jabłko zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z pomarańczy. Resztę składników, oprócz rodzynek, zmiksować i połączyć z jabłkami i rodzynkami.
- duża antonówka;
- 10 g szynki wieprzowej gotowanej;
- 50 g piersi kurczaka bez skóry;
- plasterek obranego selera korzeniowego;
- suszona morela;
- pół łyżeczki miodu;
- 1/4 łyżeczki sosu sojowego;
- imbir;
- biały pieprz;
- gałka muszkatołowa;
- sól.
Przyprawy wymieszać. Lekko zamrożoną pierś kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawami i odstawić na 2 godziny do lodówki. Morelę, szynkę, selera pokroić w paski. Sos sojowy połączyć z miodem i 1/4 łyżeczki wody. Dodać resztę składników i wymieszać. Jabłko umyć, ściąć wierzch, wydrążyć i zanurzyć na sekundę we wrzątku, następnie osączyć. Wypełnić farszem, przykryć ściętym wierzchołkiem, wstawić do piekarnika (180 stopni C) na 1 godzinę.
- 70 g suchego ryżu pełnoziarnistego;
- 2 ogórki konserwowe;
- 250 g pieczarek;
- 3 oliwki;
- cebula;
- sól;
- pieprz;
- szczypiorek;
- łyżeczka majonezu light.
Ryż ugotować na sypko. Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na wodzie. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez z przyprawami.
- 150 g melona miodowego;
- 85 g arbuza;
- 1/3 sałaty lodowej;
- plaster ananasa konserwowego;
- 5 rzodkiewek;
- łyżeczka ostrej musztardy;
- łyżeczka rzeżuchy.
Sos:
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- łyżeczka soku z cytryny,
- pieprz,
- sól.
Melona i arbuza obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Ananasa pokroić w kostkę. Rzodkiewki przekroić na pół. Sałatę umyć i porwać na drobne kawałki. Owoce wymieszać z rzodkiewkami, sałatą i musztardą, odstawić na 30 minut do lodówki. Przygotować sos - oliwę wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem, dodać sok z cytryny z łyżeczką wody, doprawić solą. Sałatkę przed podaniem polać sosem i posypać rzeżuchą.
- 150 g pomidora;
- 1/4 bagietki;
- 2 pieczarki;
- ząbek czosnku;
- łyżka oliwy;
- 4 oliwki;
- 1 łyżeczka świeżej bazylii;
- sól;
- pieprz.
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i posiekać. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce, poddusić na patelni teflonowej z dodatkiem wody. Dodać bazylię, sól, pieprz i wymieszać. Czosnek obrać, posiekać z oliwą. Bagietkę pokroić w ukośne kromki, posmarować oliwą z czosnkiem i opiec w piekarniku. Oliwki zmiksować z oliwą i posmarować nimi grzanki. Nałożyć na nie pieczarki, masę pomidorową i podawać.
Komentarze